Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Οι μέλισσες σημαντικές για το Νομό Λασιθίου. Προσπάθεια να αναδειχθεί το πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν

Οι μέλισσες δεν διαδραματίζουν μόνο σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον μας, είναι επίσης σημαντικές για την οικονομία μας. Ειδικά στην Κρήτη και στο Νομό Λασιθίου,
όπου η καλλιέργεια τους είναι μεγάλη και διαθέτει ξεχωριστό προϊόν με ονομασία προέλευσης. Το αναγνωρισμένο πευκοθυμαρόμελο, το οποίο  με τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/1555 της Επιτροπής της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 είναι πια επίσημα αναγνωρισμένο προϊόν ΠΟΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημασία η πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να  λάβει μέτρα για την καλύτερη προστασία του μελιού και την καταπολέμηση των πλαστών εισαγωγών μελιού.
Οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιέργειες και άγρια ​​φυτά, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων εξαρτάται από την επικονίαση από τις μέλισσες. Πρόκειται για εκτιμώμενη οικονομική αξία ύψους 14,2 δισ. € ετησίως.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε εγρήγορση για τη μείωση του αριθμού των μελισσών και των αποικιών. Πιθανές αιτίες της παρακμής είναι η έντονη γεωργία και η χρήση φυτοφαρμάκων, η κακή διατροφή των μελισσών, οι ιοί και οι επιθέσεις από χωροκατακτητικά είδη.
Σε επίπεδο Κρήτης και Λασιθίου πλέον έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να αναδειχθεί το πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να προστατεύσει το προϊόν του, να αποκομίσει την προστιθέμενη αξία που προσδοκά και να το προωθήσει πλέον με ταυτότητα στην εγχώρια, αλλά και στην ξένη αγορά Ο φάκελος ΠΟΠ προβλέπει αυστηρά την παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος στα στενά όρια του νησιού αποτελώντας πολύ θετικό στοιχείο για την τοπική οικονομία.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για προστασία της μελισσοκομίας έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια των ντόπιων παραγωγών που διαθέτουν μοναδικό, κορυφαίο προϊόν. Άλλωστε, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του, όπως περιγράφονται στο φάκελο υποψηφιότητας, είναι ξεχωριστά, προσδίδοντας στο προϊόν μοναδικότητα, ικανή να αποδειχθεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα ΠΟΠ, ο φάκελος προβλέπει τη συνεργασία του δημόσιου φορέα πιστοποίησης ΕΛΓΟ με τον φορέα διαχείρισης του πευκοθυμαρόμελου, που εκπροσωπείται από τους ντόπιους φορείς -που κατάθεσαν τον φάκελο για αναγνώριση- και θα αποτελεί μια ομάδα προστασίας για τα συμφέροντα του ντόπιου παραγωγού.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας