Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Σε έκδοση οικοδομικής άδειας θα προχωρήσει ο Δήμος Σητείας για το ΕΠΑΛ

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2015/12/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-1-696x522.jpgΤο κτιριακό πρόβλημα του Επαγγελματικού Λυκείου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δήμο. Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σητείας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης.

Μετά την εκτενή συζήτηση ο δήμαρχος Σητείας κ. Θοδ. Πατεράκης δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών φορέων της πόλης και η οποία προέβλεπε την συνάντηση εκ νέου κατά το νέο έτος, υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση. Ενημέρωσα τους παραβρισκόμενους για το τί έχει ο κάνεις ο Δήμος για το θέμα που αφορά την προώθηση μίας πολύ δύσκολης διαδικασίας σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου του Λυκείου, που οφείλουμε να πούμε ότι δεν λειτουργεί σωστά, κάτω από ιδανικές συνθήκες στέγασης. Άρα και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι αυτή που κι εμείς θέλουμε και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς.»

Η οικοδομική άδεια
«Από πλευράς Δήμου», συνέχισε, «έχουν γίνει οι σχετικές αποτυπώσεις, έχει καταγραφεί το θέμα που δημιουργεί πρόβλημα και είναι μία υπέρβαση στη δόμηση των σχολικών κτηρίων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ. και του Γενικού Λυκείου. Περιμένουμε τώρα για να κλείσει αυτή η διαδικασία της υπαγωγής στο νόμο των αυθαιρέτων, διότι πρόκειται για αυθαίρετη στην ουσία δόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή, να γίνει μία καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από μία επιτροπή που θα οριστεί από την διεύθυνση του σχολείου.
Αυτή η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της μονάδας να παραδοθεί σε εμάς και στην συνέχεια εμείς θα ζητήσουμε να γίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω της Περιφέρειας, όπως προβλέπει ο νόμος.
Θα ακολουθήσει η εγγραφή των περιουσιακών στοιχείων στο Υποθηκοφυλακείο, για να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει σε καμία σχολική μονάδα αν και δύο φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε ζητήσει από τα σχολεία -τελευταία φορά ήταν το Νοέμβρη του 2017 -να μας βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία, μιας και προβλέπεται κι από το νόμο να γίνει η καταγραφή από μία επιτροπή από κάθε σχολική μονάδα.
Με το κλείσιμο λοιπόν αυτής της διαδικασίας, ο Δήμος θα αναλάβει την ωρίμανση μίας μελέτης που προβλέπει έκδοση οικοδομικής άδειας. Θα δούμε αν υπάρχουν προβλήματα για την έκδοση διότι ο πολεοδομικός νόμος έχει γίνει πολύ πιο αυστηρός, δεν κατασκευάζονται πλέον ούτε δημόσια κτήρια με την απλή λογική του κτισίματος, παρεκκλίνοντας από βασικά στοιχεία, όπως γινόταν παλιά.
Είναι δύσκολη διαδικασία και αυτή της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα βρούμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε έστω και ιδιώτη μηχανικό για την άδεια κι από ‘κει πέρα θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την παρέμβαση που απαιτείται ώστε ο χώρος εκείνος που αυτή την στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει καθαίρεση της τοιχοποιίας του υποστέγου, όπως είναι τώρα η εικόνα του, να λάβει την μορφή που πρέπει. Όλα αυτά δεν είναι κάτι απλό. Θέλουμε την βοήθεια και την κατανόηση όλων. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει και ο Δήμος την διαδικασία που πρέπει».

Διάθεση συνεργασίας
Ο κ. Πατεράκης εστιάζοντας στην αναγκαιότητα συνεργασίας αναφέρθηκε στη συνδρομή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
«Στη συνάντηση ήταν παρών και ο κ. Δημητροπουλάκης, τον οποίο και παρακάλεσα και το αποδέχτηκε, να παρακολουθεί όλη αυτήν την διαδικασία και να παίξει τον ρόλο του εκπαιδευτικού κρίκου μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.
Δείχνει ότι με την νέα αντιπολίτευση υπάρχει μία καλή πρόθεση και διάθεση συνεργασίας και σε αυτά τα θέματα τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να μας ενώνουν. Και η συμμετοχή αυτή είναι και μία απόδειξη ότι κάτι έχει αλλάξει και νομίζω ότι η συνεργασία που θα έχουμε με τον κ. Δημητροπουλάκη στην συνέχεια μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Οι εκπρόσωποι επίσης του Συλλόγου Γονέων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν κι εκείνοι στην υλοποίηση της καταγραφής που προαναφέρθηκε, σε όλα τα σχολεία όπου απαιτείται για να βοηθηθεί και η διαδικασία που πρέπει να προϋπάρξει ώστε να μεταγραφεί η σχολική περιουσία στο Δήμο».

Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος
«Ετέθησαν», πρόσθεσε ο κ. Δημητροπουλάκης, «για πολλοστή φορά τα χρονίζοντα κτιριακά προβλήματα του ΕΠΑ.Λ. κι έγινε προσπάθεια από όλους καθορισμού των βημάτων που απαιτούνται στην κατεύθυνση επίλυσης. Όπως ανέδειξε η συζήτηση, για άλλη μία φορά, η κτιριακή υποδομή είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη κι ανεπαρκής. Το ΕΠΑ.Λ. Σητείας από το 2004 δεν διαθέτει αίθουσες με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφαλή και ολοκληρωμένη λειτουργία των εργαστηρίων (αυτοκινήτων, μηχανολογικών, ψύξης κλπ.). Τα κανονικά μηχανολογικά εργαστήρια του Λυκείου “στέκουν” μετά βίας ως επικίνδυνα ερείπια για τα τελευταία 10 χρόνια.
Συμπέρασμα: δεν πάει άλλο, η τραγική αυτή κατάσταση απαιτεί συνεννόηση, από κοινού ενέργειες για ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και ανάπτυξη διεκδικητικής πίεσης προς την πολιτεία για την εξεύρεση επιτέλους λύσεων στο, εντελώς απαράδεκτα χρονίζον αυτό πρόβλημα για την εκπαίδευση στο Δήμο μας».
Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σητείας κ. Κατερίνα Τσούκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίλυσης του πολλών ετών προβλήματος. «Έχει προχωρήσει η διαδικασία. Έχουν γίνει αυτοψίες και έχουν τελειώσει οι αποτυπώσεις. Μας ενημέρωσε ο κ. Πατεράκης ότι αναμένεται από το σχολείο μία απογραφή εξοπλισμού ουσιαστικά και μία καταγραφή του τί ακριβώς περιλαμβάνει για να προχωρήσουμε στην νομιμοποίηση και τακτοποίηση του κτιρίου ώστε να περάσει στην δικαιοδοσία εξ ολοκλήρου του Δήμου. Υπάρχει καλή πρόθεση θεωρώ από όλους τους εμπλεκόμενους, και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλουμε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται», επεσήμανε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας