Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ανοίγουν νέα και 5άστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΌχι μία, όχι δύο, αλλά συνολικά 498 νέες μονάδες προστέθηκαν την τελευταία πενταετία στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σε επίπεδο δυναμικότητας, η λειτουργία των νέων αυτών ξενοδοχείων μεταφράζεται σε 17.153 δωμάτια.

Η πλειονότητα των νέων κατασκευών εντοπίζεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, τα νησιά του Ιονίου, τη Χαλκιδική, αλλά τελευταία και στη νότια Πελοπόννησο, όπως και στην Αθήνα. Στον αντίποδα όμως, την περίοδο από το 2012 έως και το 2017, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο "Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας", διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα 427 μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.
Η θετική διαφορά που προκύπτει, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, στις αδειοδοτήσεις και την υψηλή φορολόγηση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, δεν είναι μόνο ποσοτική, όπως επισημαίνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, αλλά κυρίως ποιοτική. Σύμφωνα με την έρευνα, το 86% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων (91% σε όρους δωματίων), ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 70% περίπου προερχόταν από τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες (54% σε όρους δωματίων). Έτσι, στο τέλος του 2017, σχεδόν 1 στα 5 δωμάτια των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκε σε 5άστερη μονάδα, όταν το 2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού δυναμικού.
Ο εκσυγχρονισμός του ξενοδοχειακού δυναμικού και κατ' επέκταση των τουριστικών υποδομών εν γένει αποτελούσε πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, για δύο λόγους: Πρώτον, υπήρχε ανάγκη για προσθήκη νέων κλινών λόγω του αυξανόμενου αριθμού των τουριστών από το 2012 και μετά (την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός των αφίξεων, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας, άγγιξε τα 30 εκατ.) και δεύτερον, η Ελλάδα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, έπρεπε να περιορίσει το "room to let" και να στραφεί σε επενδύσεις υψηλότερου επιπέδου, προκείμενου να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την τουριστική ζήτηση - αλλά και να προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου - τη στιγμή που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με την Ισπανία και την Τουρκία (αμφότερες έχουν πολύ υψηλότερου επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, με έμφαση στα παραθαλάσσια resort).
Εκείνο όμως που κάνει δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα είναι η έλλειψη κεφαλαίων και, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, αν δεν καταγραφόταν άνοδος στον αριθμό των ξένων τουριστών και των εσόδων τις τελευταίες σεζόν, τα "λουκέτα" θα ήταν περισσότερα από τα εγκαίνια νέων μονάδων. Επίσης, όπως συμπληρώνουν, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, αλλά και η πώληση "κόκκινων" δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο.


Ρώσοι στην Ελούντα

Εντός του 2019 ξεκινά η κατασκευή
Την ίδια ώρα, ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της υλοποίησης της mega τουριστικής επένδυσης, ύψους 408 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, βρίσκονται οι Ρώσοι επενδυτές της Mirum Hellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ. Όπως εκτιμούν οι Ρώσοι επενδυτές, η κατασκευαστική φάση του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2019 και εντός χρονοδιαγράμματος.
Το πρότζεκτ "Elounda Hills" έχει, άλλωστε, ενταχθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Ήταν η δεύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη που εντάχθηκε σε καθεστώς fast track, μετά την επένδυση "Ίτανος Γαία" στη θέση της χερσονήσου Σίδερο (από το 2012). Από τα 408 εκατ. της επένδυσης, τα 50 εκατ. περίπου αφορούν στην αγορά γης (ο Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στο κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Το έργο χρηματοδοτείται και με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας Mirum Hellas και με τραπεζικό δανεισμό.
Η επένδυση θεωρείται πως θα αλλάξει το τουριστικό προφίλ και θα ανεβάσει τις "μετοχές" της περιοχής, που ήδη συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τη δημιουργία ξενοδοχείων και υποστηρικτικών υποδομών, το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών προς πώληση. Πιο συγκεκριμένα, στο επενδυτικό πρότζεκτ εντάσσεται η κατασκευή περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, η δημιουργία τριών 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων και, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μαρίνας 200 σκαφών και η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων. Ακόμα, θα λειτουργήσουν συνεδριακό κέντρο, χώροι εστίασης και αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις και σπα. Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ).

Συνολικες προβολες σελιδας