Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Ξεχωριστή η παρουσία της Φιλαρμονικής στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Σητείας

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας στην διάρκεια και των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, την Παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και κατά την υποδοχή του Αϊ- Βασίλη κι ανήμερα των Φώτων, η Φιλαρμονική έδωσε δυναμικό «παρών» και βέβαια το δικό της ιδιαίτερο χρώμα, συμβάλλοντας στο γενικότερο εορταστικό κλίμα.

Και βέβαια η παρουσία της Φιλαρμονικής είναι εμφανής σε όλες τις περιόδους και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον τόπο. Λαμβάνει μέρος παιανίζοντας στις εθνικές επετείους, στις λιτανείες της πόλης και των Τοπικών Κοινοτήτων, στην απόδοση τιμών καθώς και στις διοργανώσεις συναυλιών, συμβάλλοντας έτσι στα μουσικά δρώμενα της πόλης και της περιοχής.
Είναι όμως και η μοναδική Φιλαρμονική στον ελλαδικό χώρο που ανεβάζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι, μουσικοθεατρικές παραστάσεις με την συμμετοχή πολλών ατόμων μουσικών και ηθοποιών. Αλλά και τις παρουσιάζει κι εκτός των τειχών, σε περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης κι όχι μόνο.

Η ίδρυση
«Η ιστορία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας, σημείωσε ο Μαέστρος της κ. Γιώργος Φουρναράκης, «ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα εδώ και περίπου 67 χρόνια, όταν κι άρχισε η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας της υπό δύσκολες μάλιστα συνθήκες. Πρώτος Αρχιμουσικός ήταν ο Γιάννης Δεληβασίλης, πρωτεργάτες και οραματιστές ήταν ο τότε Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος μαζί με τους Μιχάλη Μακρονικολάκη, Ανδρέα Ανυψητάκη, Μανώλη Δερμιτζάκη και άλλες επιφανείς προσωπικότητες των δημοτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Σητείας.
Μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεχείς κι έντονες προσωπικές παραστάσεις και αλληλογραφία, από την τότε δημοτική αρχή ξεκίνησε η προσπάθεια για την ίδρυση της Φιλαρμονικής και μάλιστα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αφού συνέπεσε και με την έξοδο της Ελλάδας από τα δεινά του πολέμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πρώτα όργανα της Φιλαρμονικής (40) είχαν παραγγελθεί, όταν η Σητεία ήταν ακόμα κοινότητα, και αρκετό διάστημα πριν την επίσημη ίδρυσή της κάτι που φανερώνει το πάθος των Σητειακών για την δημιουργία της, αλλά και το πόσο φιλόμουσοι και φιλοπρόοδοι ήταν.
Η ίδρυση της Φιλαρμονικής αποφασίστηκε με την από 3/10/1949 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με σκοπό την παροχή μουσικής ψυχαγωγίας και για να υπάρξει “τέρψις εις τους δημότες ”, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην απόφαση. Επίσης σκοπός ήταν οι οργανώσεις μουσικών εορτών και συναυλιών, η δωρεάν διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, ανωτέρων και κατωτέρω θεωρητικών μαθημάτων μουσικής, η κατάρτιση και συντήρηση συμφωνικής ορχήστρας και γενικά η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος.
Ξεκίνησε λοιπόν η δύσκολη προσπάθεια, όπως αποδείχθηκε, με την αγορά κατ’ αρχήν των πρώτων οργάνων. Το κόστος ήταν υψηλό, περίπου 1.011.000 λιρέτες, για τα δεδομένα μίας μικρής πόλης και καλύφθηκε με την συνδρομή και του σητειακού λαού.

Αρχιμουσικοί και μουσικοί
Πρώτος αρχιμουσικός, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο Γιάννης Δεληβασίλης, που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξιου συνόλου κι επόμενος άξιος συνεχιστής του έως το 1997 ο Ζαχαρίας Χιώτης, ο οποίος συνέχισε το έργο που είχε αφήσει ο προκάτοχός του. Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη, η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά, η οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού.
Από το 1998 και μέχρι σήμερα Αρχιμουσικός έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Φουρναράκης συνεχίζοντας κι αυτός την ιστορία της Φιλαρμονικής.
Την Φιλαρμονική απαρτίζουν 40 περίπου μουσικοί από 11 έως 65 ετών, οι οποίοι ανανεώνονται ανά διαστήματα.
Οι πρόβες γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, τα μαθήματα καθημερινά. Το ρεπερτόριο εκτός από εμβατήρια περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια ποικίλης μουσικής καθώς και κλασικό ρεπερτόριο.

Οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις
Η παρουσία της Φιλαρμονικής είναι αισθητή εδώ και πολλά χρόνια εντός κι εκτός Σητείας και Κρήτης με την συμμετοχή σε μουσικές εκδηλώσεις όπως στο Ηράκλειο, τα Χανιά, Αποκόρωνα, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Βόνιτσα, Μακρινίτσα Βόλου, Κάρπαθο και Μήλο.
Τα τελευταία όμως χρόνια όντας αναβαθμισμένη, η Φιλαρμονική όπως προαναφέρθηκε μοναδική στον ελλαδικό χώρο, ανεβάζει και μουσικοθεατρικές παραστάσεις που έχουν τύχει θερμής κριτικής κι ανταπόκρισης από το κοινό τόσο της Σητείας όσο κι άλλων πόλεων όπου έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες.
Τη λειτουργία, τη δράση και το έργο της Φιλαρμονικής στηρίζουν ο Δήμος, ο ΔΟΚΑΣ, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας και ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να παραχθεί έργο, δεδομένου ότι μεταξύ άλλων η Φιλαρμονική δεν διαθέτει ιδίους πόρους.
Οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις που έχει ανεβάσει τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική με την Ορχήστρα της και σε συνεργασία με όσους προαναφέρθησαν είναι:
– «Το Γιασεμί του Φεγγαριού» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιαννακάκη και κείμενα Βέρας Περράκη. Παραγωγή 80 ατόμων Φιλαρμονικής, τραγουδιστών και ηθοποιών με περιοδεία σε όλη την Κρήτη κι ελεύθερη είσοδο.
– «Καπετάν Μιχάλης» του  Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη. Παραγωγή 80 ατόμων και πάλι με περιοδεία σε όλη την Κρήτη και είσοδο ελεύθερη.
– «Ψυχής μου τόπους», παραγωγή 50 ατόμων με περιοδεία στην Κρήτη
– «Ο Πέτρος και ο Λύκος», Χριστουγεννιάτικα δρώμενα -μουσικοθεατρική παράσταση αγάπης, παραγωγή 20 ατόμων μουσικών και ηθοποιών
– «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», μουσικοθεατρική παράσταση αγάπης, των αδελφών Κατσιμίχα σε σκηνοθεσία Ελεάνας Καρανδινού, παραγωγή 40 ηθοποιών και μουσικών
–  «Κομπόστα 1 και 2», μουσικοθεατρική παράταση σε σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη με συμμετοχή 60 ατόμων
– «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», διασκευή του Διονύση Σαββόπουλου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιαννακάκη. Παραγωγή 60 ατόμων και περιοδεία σε όλη την Κρήτη.

«Ο Ερωτόκριτος»
Φέτος συνεχίζοντας το ταξίδι της η Φιλαρμονική σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής και τον ΔΟΚΑΣ, τολμά και παράλληλα τιμά ένα «σπλάχνο της Σητείας» ανεβάζοντας την μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Μία μεγάλη παραγωγή 80 ατόμων στην συντριπτική τους πλειοψηφία (το 99%) Σητειακοί, απόγονοι του Κορνάρου, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιοί. Εκτός από τις μουσικές του «Ερωτόκριτου» θα γραφούν για την παράσταση μουσικές συνθέσεις τόσο από τον Μαέστρο της Φιλαρμονικής, όσο και τους συνεργάτες του. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει θεατρικά ο «Ερωτόκριτος» από την γενέτειρα του ποιητή.
Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο κι συνεχίζονται με ένταση προκειμένου οι παραστάσεις να δοθούν το ερχόμενο καλοκαίρι, αρχικά στην Σητεία, στην ευρύτερη περιοχή και ακολούθως στην υπόλοιπη Κρήτη.
Πρόκειται για μία ιδέα του Μαέστρου της Φιλαρμονικής κ. Φουρναράκη.
«Για πρώτη φορά», τόνισε, «ανεβαίνει θεατρικά ο “Ερωτόκριτος” από την γενέτειρά του. Έχουν παρουσιάσει τον “Ερωτόκριτο” πολλά σχήματα από τον ελλαδικό χώρο, αλλά ποτέ ως τώρα από τη Σητεία. Είναι ένα στοίχημα για όλους εμάς που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα το κερδίσουμε».
Ο κ. Φουρναράκης κλείνοντας τη συζήτηση μαζί μας ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη τον Δήμο, τον ΔΟΚΑΣ, τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας, όλους όσοι βοηθούν στην υλοποίηση του έργου της Φιλαρμονικής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας