Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Αποστόλου: «Κάνουν λάθος οι αγρότες για τις περικοπές»

ΑΓΡΟΤΗΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ -
«Κάνουν λάθος οι αγρότες για τις περικοπές. Μόνο το 6,5% τους κόψαμε για να το δώσουμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις», επιμένει - επανερχόμενος με νέες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, προφανώς λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων - ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο μεταξύ, άρχισαν οι ενστάσεις και θα υπάρξει περιθώριο μόλις ενός δεκαημέρου, από χθες, από τους παραγωγούς που θεωρούν ότι αδικήθηκαν στην κατανομή των νέων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.
Αναλυτικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε χθες για τις περικοπές των δικαιωμάτων:
«Για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Οι αγρότες μιλούν για μείωση 8,5% που έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση. Η μείωση στη βασική ενίσχυση δεν είναι 8,5% αλλά 6,5%.
»Εμείς από τη δική μας πλευρά θέλουμε να εφαρμόσουμε και συγκεκριμένες πολιτικές. Δηλαδή για τη διαχείριση των ενισχύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σού δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις πολιτικές σε τομείς που θέλεις να δώσεις κατεύθυνση.
»Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμαστε για το γεγονός ότι εμείς, για παράδειγμα, θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις διπλασιάζουμε τα ποσά που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό κλάδο.
»Να ξεκαθαρίσουμε ότι δε χάνουμε ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το αποδέχονται και οι ίδιοι οι αγρότες, ότι είναι η διαχείριση των ενισχύσεων τέτοια από την πλευρά μας, που πληρώνονται κανονικά την ώρα που πρέπει και χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ.
» Από 'κει και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, μπαίνοντας στη λογική των κρατικών ενισχύσεων - αν γίνουν χωρίς τεκμηρίωση - παραμονεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταλογισμούς.
» Ξεχνάνε όλοι ότι έχουμε 3 δισ. ευρώ πρόστιμα για δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις; Ξεχνάνε όλοι τι ακολούθησε αφού δόθηκε το γνωστό "πακέτο Χατζηγάκη" με τα 500 εκατ. ευρώ; Εμείς αυτήν την ώρα δίνουμε μάχη να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις ανακτήσεις, καθώς έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα.
» Άρα λοιπόν να είναι ξεκάθαρο ότι οι κοινοτικοί πόροι διαχειρίζονται με βάση τους κανονισμούς»...
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το γεγονός ότι οι αγρότες λένε πως δεν τους καλύπτουν αυτές οι ενισχύσεις και πολλοί εκφράζονται και αρνητικά για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε:
«Η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας, και τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας, έχει υποστεί διαδικασίες μνημονιακές γιατί ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Πόσω μάλλον ο αγροτικός χώρος, που είναι ο μόνος χώρος που έχει κοινό κοινοτικό προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους, όχι μόνο για την ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά και για τα χρήματα που μας δίνει η Ε.Ε. για επενδύσεις».

Για ρεύμα και πετρέλαιο
Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι φθηνότερο πετρέλαιο, όπως αυτό που παίρνουν οι εφοπλιστές, και φθηνότερο ρεύμα όπως αυτό που παίρνουν οι βιομήχανοι.
Στο θέμα αυτό, η απάντηση Αποστόλου έχει ως εξής: «Αφού ιδιαίτερα αυτό που αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου ήταν μία από τις υποχρεώσεις, μία από τις δεσμεύσεις μας στα πλαίσια μνημονιακής σύμβασης που έχουμε υπογράψει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018, δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου. Όσον αφορά στο ρεύμα, μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης που έχουμε προκηρύξει και μέσα από την οργανωτική συγκρότηση των ίδιων των αγροτών, θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Είναι το γνωστό μέτρο Net Metering, όπου ουσιαστικά οι ίδιοι οι αγρότες - εφόσον είναι οργανωμένοι - θα έχουν τη δυνατότητα, σε σύνδεση με τη ΔΕΗ, να καταναλώνουν αυτό το ρεύμα που έχουν ανάγκη για τις εγκαταστάσεις τους και αυτό που παράγουν μέσα από τις μονάδες που θα εγκαταστήσουν να το πωλούν. Ήδη έχει προκηρυχθεί το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης. Επομένως, περιμένουμε ιδιαίτερα από τους αγρότες, αφού πρώτα κάνουν ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μιας και μιλάτε για γεωργικά εφόδια, υπάρχουν και άλλα μέτρα για να τους στηρίξουμε. Έχουμε θεσμοθετήσει την Κάρτα του Αγρότη, με την οποία είναι δυνατόν ο παραγωγός να παίρνει το 80% της βασικής ενίσχυσης 6-7 μήνες νωρίτερα, με χαμηλό επιτόκιο, και να μπορεί να αγοράζει τα εφόδια που χρειάζεται».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ενστάσεις για τα νέα δικαιώματα
Στο μεταξύ, αναφορικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2017, οι γεωργοί στους οποίους γνωστοποιήθηκε με κάθε πρόσφορο μέσο το αποτέλεσμα της αίτησής τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε εγκύκλιο, που εξέδωσε ο Οργανισμός, και με βάση αυτή θεσπίζεται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων αναθεώρησης, δηλαδή οι ενστάσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «οι γεωργοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της παρούσας, ήτοι 29 Ιανουαρίου 2018».
Πιο αναλυτικά, στην παράγραφο 7 του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Γεωργοί οι οποίοι διαφωνούν με τον καθορισμό και την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων ανά περιφέρεια έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης αναθεώρησης στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Περιφερειακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι λόγοι υποβολής της αίτησης αναθεώρησης λόγω ασυμφωνίας στον καθορισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιφέρεια είναι:
* Μη καθορισμός περιφέρειας.
* Άρση επικάλυψης.
* Επιλεξιμότητα.
* Ειδικός διοικητικός έλεγχος στα πλαίσια κατανομής εθνικού αποθέματος 2017.
* Αποτελέσματα ελέγχου τηλεπισκόπησης».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας