Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην περιοχή της Σητείας

Το 2017 αποτέλεσε σίγουρα μία καλή χρονιά για τον τομέα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Είναι η πρώτη χρονιά ουσιαστικά που σημειώθηκε σημαντική τουριστική κίνηση στην περιοχή σε συνδυασμό με την λειτουργία του αεροδρομίου και σίγουρα η καλύτερη χρονιά από τις τελευταίες.
Το 2017 ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο –μικρό μεν, σημαντικό δε– αποδεικνύοντας ότι η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες για να αναπτυχθεί τουριστικά. Τα μηνύματα και για τη νέα χρονιά είναι σαφώς ελπιδοφόρα για τον τουριστικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της χρονιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης, έκανε λόγο για μία «καλή και αποδοτική χρονιά, το αποτέλεσμα της οποίας βέβαια είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας των τελευταίων έξι χρόνων που απέδωσε καρπούς πέρυσι με την συνεργασία της περιοχής με τουριστικό γραφείο (το Apollo) και το κλείσιμο συμβολαίων για την τρέχουσα χρονιά».
«Στη διάρκεια αυτών των χρόνων», συνέχισε, «εστιάσαμε ως Ένωση σε συνεργασία με το Δήμο και τον ΟΑΣ στην προβολή της Σητείας στην σκανδιναβική αγορά στη λογική ότι η περιοχή μας διαθέτει όλα εκείνα που επιζητούν οι πολίτες προερχόμενοι από σκανδιναβικές χώρες καθώς και στο ότι πρόκειται για πελάτες, για τουρίστες που δεν είναι του all-inclusive, αλλά ελεύθερης αγοράς.
Το 2017 λοιπόν ξεκίνησαν οι πτήσεις τσάρτερ από τη Δανία και την Σουηδία, δύο εβδομαδιαίως κάθε Πέμπτη και Κυριακή με 180 και 140 επιβαίνοντες σε κάθε πτήση. Επίσης πολύ θετικό ήταν το γεγονός ότι η τουριστική σαιζόν ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε διάρκεια, ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τέλη του Οκτώβρη.
Αποτέλεσμα όσων προαναφέρθηκαν ήταν η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης για την περιοχή της Σητείας έως και 40% – σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, που γενικότερα είχαν συνεργασία με το τουριστικό γραφείο. Η πληρότητα που κατέγραψαν ήταν της τάξης του 80% έως 100%. Οι επισκέπτες από την Σκανδιναβία διέμεναν ως επί το πλείστον στην πόλη της Σητείας, αλλά και στις περιοχές του Παλαικάστρου και του Μακρύ Γιαλού. Το γεγονός ότι πρόκειται για “ελεύθερο τουρισμό” είχε βέβαια και θετικό αντίκτυπο συνολικά στην τοπική οικονομία, αφού ενισχύθηκε η κίνηση στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενοικιάσεων αυτοκινήτων κλπ και γενικότερα τονώθηκε η τοπική οικονομία.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι επισκέπτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν ικανοποιημένοι και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών επανήλθαν δύο και τρεις φορές στην διάρκεια της τουριστικής σαιζόν για να απολαύσουν τις διακοπές ενώ ήδη κάποιοι έχουν κάνει κρατήσεις για την επόμενη χρονιά»,

Αισιοδοξία για το 2018
«Με θετικούς οιωνούς εξάλλου σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού», πρόσθεσε, «αναμένεται το νέο έτους για την Σητεία. Το συγκεκριμένο γραφείο διπλασιάζει τις πτήσεις του στην περιοχή, επομένως οι δύο φετινές πτήσεις θα γίνουν τέσσερις την εβδομάδα, δύο από Δανία, μία από Σουηδία και μία από Νορβηγία. Παράλληλα θα ξεκινήσουν πτήσεις στο αεροδρόμιο πάντα της Σητείας από Γερμανία και Πολωνία, ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τους. Οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές αναμένεται να διαμένουν στις περιοχές της Σητείας, του Μακρύ Γιαλού, του Παλαικάστρου και της Ιεράπετρας.
Και βέβαια η ύπαρξη και λειτουργία του αεροδρομίου Σητείας προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστικών γραφείων και από άλλες χώρες και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν επαφές. Επαφές επίσης γίνονται και με εταιρία χαμηλού κόστους, υπεύθυνοι της οποίας έχουν ήδη επισκεφτεί το αεροδρόμιο, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Στην κατεύθυνση προβολής της περιοχής μας, που είναι ένας νέος τουριστικός προορισμός και όχι τόσο γνωστός ακόμη. Θα συμμετέχουμε λοιπόν και τη νέα χρονιά στοχευμένα σε τουριστικές εκθέσεις είτε για να τονώσουμε το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Σκανδιναβία, είτε για να κάνουμε γνωστή την Σητεία και σε άλλες χώρες, που θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός. Μεταξύ των εκθέσεων που θα συμμετάσχουμε σε συνεργασία με το Δήμο και τον ΟΑΣ είναι αυτές που θα πραγματοποιηθούν σε Δανία και Γερμανία.
Παράλληλα εξακολουθούμε να προβάλλουμε το αεροδρόμιο Σητείας γνωστοποιώντας ότι πρόκειται για μία υποδομή, που εξυπηρετεί όχι μόνο την περιοχή της Σητείας, αλλά του Νομού Λασιθίου και γενικότερα την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει με το Δήμο εδώ και δύο χρόνια έναν πλήρη φάκελο με πληροφορίες για όλο το Νομό Λασιθίου (ξενοδοχεία ανά κατηγορία, κλίνες, σημεία ενδιαφέροντος κλπ.) και φυσικά για το αεροδρόμιο Σητείας, τον οποίο δίνουμε μεταξύ άλλων σε όλους τους tours operators, που έχουν προορισμό την Κρήτη».

Παραμένουν τα προβλήματα
«Καλές λοιπόν», σημειώνει ο κ. Κακουράκης, «είναι οι προοπτικές στον τομέα του τουρισμού για το επόμενο έτος. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, γενικότερα και ειδικότερα, όπως η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης το οποίο θα επιβαρυνθεί ο πελάτης. Είναι κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά συνολικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό σε επίπεδο χώρας, την ώρα μάλιστα που ο ανταγωνισμός με γειτονικές χώρες είναι έντονος.
Ειδικότερα για την περιοχή της Σητείας θα πρέπει να μην υπάρξει εφησυχασμός από κανέναν εμπλεκόμενο, αφού στόχος είναι η διατήρηση των όποιων κεκτημένων και φυσικά η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η προσπάθεια προβολής της περιοχής και να επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση της παροχής υπηρεσιών από όλους τους εμπλεκόμενους προς τους επισκέπτες.
Και βέβαια σημαντικό θέμα και πρόβλημα είναι και ο αριθμός των κλινών που είναι περιορισμένος στο Δήμο Σητείας, αφού περίπου οι μισές κλίνες αφορούν λίγες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν συνεργασία με συγκεκριμένα γραφεία. Εκείνες που απομένουν δεν μπορούν να καλύψουν την περιοχή, εφ’ όσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης τα επόμενα χρόνια. Επίσης δεν επαρκούν και αριθμητικά για να επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που είναι ζητούμενο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας