Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Διεύρυνση του Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας

Τη διεύρυνση του Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας αποφάσισε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας με σκοπό την περαιτέρω «εμπλοκή» της τοπικής κοινωνίας στην λειτουργία, την προώθηση και τελικά την αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού επιτεύγματος για την περιοχή του Δήμου Σητείας.

Το -ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της Unesco Γεωπάρκο Σητείας- αποτελεί έναν «θησαυρό» για την περιοχή, του οποίου η αξία δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή όσο θα έπρεπε. Κι όμως η περιοχή της Σητείας, με το Γεωπάρκο της -καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου -μέσω του παγκόσμιου δικτύου, προβάλλεται σε 167 χώρες σε όλο τον κόσμο! Και όχι τυχαία. Διαθέτει έναν μοναδικό γεωφυσικό πλούτο, όπως σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα και απολιθώματα. Χαρακτηρίζεται από πλούσια γεωκληρονομιά, ενώ εντός του πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι. Η γεωλογία του Γεωπάρκου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει, το καθιστούν μοναδικό, διεθνούς αξίας.
Ως τώρα τον Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας αποτελούν ο ΔΟΚΑΣ, ο Δήμος, η Δασική Υπηρεσία, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σητείας, ο ΟΑΣ, ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης, η Ιερά Μονή Τοπλού, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας. Όπως αποφασίστηκε πλέον στον Φορέα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, των Πρωτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου, της ΕΔΕΑΚ, των Εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΕΣ Σητείας και ο Συντονιστής του Γεωπάρκου.
«Πλέον», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής, «αναμένεται οι παραπάνω φορείς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Η διεύρυνση του Φορέα Διαχείρισης εντάσσεται στην λογική της αύξησης της συμμετοχής του κόσμου στο εγχείρημα αυτό, που λέγεται Γεωπάρκο. Μέχρι τώρα καταφέρνουμε λίγοι άνθρωποι να κάνουμε βήματα.
Τα Γεωπάρκα όμως έχουν γίνει από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Απευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες στην λογική της δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς, ενός τίτλου τιμής όπως έχουμε πει πολλές φορές για την περιοχή και την δημιουργία μίας υπεραξίας για τις περιοχές που βρίσκονται. Θα πρέπει λοιπόν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας είτε μέσα από συλλογικότητες είτε μεμονωμένα να κατανοήσουν τι είναι το Γεωπάρκο, να το αγκαλιάσουν, ώστε να καταφέρουμε να το επικοινωνήσουμε καλύτερα και σε περισσότερο κόσμο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας