Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ανάπλαση της παραλίας της Σητείας Του Παντελή Πετυχάκη πρώην Δημοτικού Συμβούλου

petixakis1
Το 2009 είχα προβλέψει ότι ο παραλιακός δρόμος θα υποστεί καθίζηση και θα υπάρξει κίνδυνος διακοπής της κυκλοφορίας. Τον Ιανουάριο του 2016 δυστυχώς επαληθεύτηκε ο φόβος μου. Έπειτα από δύο χρόνια με τα γνωστά γεγονότα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Όμως το πρόβλημα της εξαφάνισης της αμμουδιάς σε ένα μεγάλο τμήμα έχει σαν αποτέλεσμα το θαλάσσιο κύμα να χτυπά στο τοιχίο του δρόμου, να καταβρέχει τους πεζούς, τους οδηγούς των δικύκλων και να γεμίζει τον δρόμο με άμμο και πέτρες με τον κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα, μέχρι και σοβαρό τραυματισμό διερχομένων.
Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται είναι η μεταφορά άμμου κάτω από τη γέφυρα του δρόμου μέχρι και το γέμισμα πίσω από τα γεφύρια της τάφρου απορροής με το ενδεχόμενο πλημυρικής κατάστασης όπως συνέβη  το 1984.
Αυτό το πρόβλημα το είχα αντιμετωπίσει ως πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. και είναι πράγματι σοβαρό γιατί η απάμμωση δεν γίνεται με μηχανικά μέσα. Ακόμα συμβαίνει να τα καθαρίζεις και την επόμενη μέρα με μια νέα κακοκαιρία να γεμίσουν πάλι.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
Για τη θεραπεία των παραπάνω θεωρώ ότι αν το θαλάσσιο κύμα απομακρυνθεί από το τοιχίο του δρόμου περί τα 10 μέτρα τότε το νερό δε θα φτάνει στο δρόμο με τα παραπάνω επακόλουθα.
Έχουν γίνει διαφορές προτάσεις γι’ αυτό. Εγώ σκέφτηκα την ανάπλαση της παραλίας σε πλάτος 10-12 μέτρα με το φυσικό της υλικό, την άμμο θαλάσσης. Ζήτησα και έμαθα ότι το ειδικό πλοιάριο αναρρόφησης άμμου μεταφοράς και απόθεσης το χρεώνει 7 ευρώ το κυβικό.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό βρίσκουμε ότι η παραλιακή ζώνη σε μήκος 400 μέτρα και σε πλάτος 13 μέτρα μπορεί να αναπλασθεί με 5000 κυβικά, δηλαδή με μια δαπάνη 35.000 ευρώ.
Βέβαια θα πει κάποιος ότι με το χρόνο η άμμος σιγά – σιγά θα μεταφέρεται στο εσωτερικό του κόλπου.
Αυτό είναι αναμενόμενο αλλά σε βάθος ετών που ελπίζουμε ότι ως τότε θα υλοποιηθεί η πρόταση – μελέτη του Ι.Τ.Ε. η οποία θα δώσει την οριστική λύση διάβρωσης της παραλιακής ζώνης και θα σώσει το μεγάλο κεφάλαιο που έδωσε η φύση στην πόλη μας με την κατασκευή των υφάλων.
Κύριε Αρναουτάκη οι ενεργοί πολίτες της Σητείας σας καλούνε να δείτε το θέμα με την σοβαρότητα που του αξίζει για να σωθεί το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας που μας χάρισε η φύση.
Παρακολουθώ ανελλιπώς τις χρηματοδοτήσεις που κάνει η υπηρεσία σας σε διάφορες παρεμβάσεις σε όλη την Κρήτη, ο τόπος μας είναι αδικημένος. Ίσως να φταίει η λαϊκή παροιμία «όποιος δεν μιλεί τον θάψανε».

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας