Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΒΟΑΚ: Ζητούν σοβαρότητα και «πρεσάρουν» την Περιφέρεια


ΒΟΑΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣΣε μια ιδιότυπη κόντρα με αρκετό πρεσάρισμα στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή ημερίδα της ΔΚΜ για το ΒΟΑΚ, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο!

Η πίεση ασκήθηκε από το γραμματέα της Π.Ε. και βουλευτή της Ν.Δ. στο Ηράκλειο Λευτέρη Αυγενάκη, όταν πλέον ακούστηκε ο Αρναουτάκης από βήματος ιδιαιτέρως αιχμηρός για τις προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης αναφορικά με το ΒΟΑΚ και με ατάκες με πολλά υπονοούμενα, όπως «δεν ξέρω τι έχει συμφωνήσει ο υπουργός με τις εταιρείες» ή «η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει» ή «η αδιαφορία είναι διαχρονική»!
Αυτές οι φράσεις του περιφερειάρχη σε κοινό μηχανικών της παράταξης ΔΚΜ, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι έλεγε εκείνο που νόμιζε ότι ήθελαν να ακούσουν! Δηλαδή να καταγγείλει τον Σπίρτζη! Τέτοια ευκαιρία δεν έχασε ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Χαίρομαι που τα λες αυτά, αλλά όταν έρθει ο Σπίρτζης θα σε βρει και θα είσαι το ίδιο αιχμηρός; Γιατί δεν μπορείς να είσαι γλυκός ή αιχμηρός ανάλογα με το ακροατήριο».
Μάλιστα, φαίνεται να τον ρώτησαν πολλές φορές και πιεστικά αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΒΟΑΚ και ποιες είναι οι προτάσεις, αλλά και τι ακριβώς θα πει στον Σπίρτζη όταν έρθει, καθώς και πότε θα έρθει, για να απαντήσει ο Στ. Αρναουτάκης ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι κάνει η κυβέρνηση κι ο υπουργός. Ωστόσο, η αγανάκτηση που εξέφρασε ο κ. Αρναουτάκης για το θέμα του ΒΟΑΚ και το γεγονός ότι αυτό δεν... προχωράει ικανοποιητικά ενόχλησε τους παρισταμένους, που συνέδεσαν την ομιλία του με τη στάση που είχε υιοθετήσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου ο πρωθυπουργός δε δέχτηκε απολύτως καμία πίεση για απολύτως κανένα θέμα από οποιονδήποτε φορέα, αλλά και τον περιφερειάρχη. Μάλιστα, ειπώθηκε από τους ομιλητές ότι η Περιφέρεια Κρήτης, αν και δεν μπορεί να κάνει πολλά, ωστόσο θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, ενώ αιχμές υπήρξαν προς τον περιφερειάρχη και για μάχη που δεν έδωσε να κρατηθεί ο ΟΑΚ, αφού, αντί να ενισχυθεί, τελικά το υπουργείο τον αποψίλωσε και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει, αν παραμείνει ή θα κλείσει.
Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ότι εμμένει σε όσα είχε πει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, καταθέτοντας και γραπτώς τις προτάσεις του, ικανοποίησε περισσότερο το ακροατήριο. Από το βήμα της ΔΚΜ στο ΤΕΕ/ΤΑΚ έγιναν αρκετές τοποθετήσεις για το θέμα του ΒΟΑΚ.

"Βέλη" και συμπεράσματα
Από τα "βέλη" του Λευτέρη Αυγενάκη δε γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης, λέγοντάς του ότι «ήρθαμε στο σπίτι του, στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, και εκείνος λάμπει διά της απουσίας και της σιωπής του», προκαλώντας τον να μπει στην αίθουσα, κάτι που έπραξε, ωστόσο, χωρίς να κάνει κάποια τοποθέτηση για το θέμα.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γ. Αγαπάκης, ο Λευτέρης Κοπάσης, που είχε μιλήσει και ως εκπρόσωπος των ΤΕΕ Κρήτης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Κρήτης, ζητώντας Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ είχε μεγάλη εκπροσώπηση η Περιφέρεια Κρήτης αφού, εκτός από τον περιφερειάρχη, ήταν παρόντες και 4 αντιπεριφερειάρχες (Κουκιαδάκης, Αλεξάκης, Καλογερής και Ξυλούρης).
Η ημερίδα της ΔΚΜ από τις ομιλίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση για το ΒΟΑΚ προκαλούν ασάφεια και αβεβαιότητα, ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος φέρνει μεν πιο κοντά το έργο στην υπογραφή, αλλά το καθιστά πιο αβέβαιο.

Στασινός: Ζήτησε σοβαρότητα για τα έργα
Σοβαρότητα και οργανωμένο σχέδιο για το ΒΟΑΚ, αντί για επικοινωνιακές - όπως είπαν - εξαγγελίες από πλευράς κυβέρνησης, ζήτησαν πάντως χθες ο γραμματέας και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η παράταξη της ΔΚΜ στο ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Κατά την παρουσία του εδώ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, συνοδευόμενος από τον Λευτέρη Αυγενάκη και στελέχη της ΔΚΜ, επισκέφτηκε και το εργοτάξιο του κάθετου δρόμου Ηρακλείου-Μεσαράς.
Η εκδήλωση στο ΤΕΕ/ΤΑΚ διοργανώθηκε χθες το απόγευμα από την παράταξη της "Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών" (ΔΚΜ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης με θέμα "ΒΟΑΚ: Υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα; Η δική μας πρόταση".
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Αυγενάκης εξαπέλυσε δριμείες "βολές" κατά της κυβέρνησης για το ΒΟΑΚ, αναφέροντας: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες της Κρήτης και κάθε τόσο προτείνει διαφορετική λύση για το ΒΟΑΚ. Ο κ. Σπίρτζης προσπαθεί να βρει μεθόδους για να καλύψει το ανύπαρκτο έργο του!.. Η διαδικασία της προεπιλογής αναδόχων, που προκρίνει ο κ. Σπίρτζης, έχει, μεταξύ άλλων, τα εξής προβλήματα: 1) θα χρειαστεί 1,5 χρόνος περίπου για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών όρων, 2) δεν υπάρχει τεχνική λύση, αλλά θα προταθούν λύσεις από τις επιλεγείσες εταιρείες, μέσω τεχνικού συμβούλου, 3) δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα (οικονομικοί όροι, επικαιροποίηση κυκλοφοριακού φόρτου, χρηματοοικονομικό μοντέλο, κ.λπ.) και 4) η λύση που συζητείται να μείνει μέρος του ΒΟΑΚ ως έχει (υφιστάμενο οδικό δίκτυο, στροφές, κ.λπ.), να γίνει διαπλάτυνση και να μπει μόνο στηθαίο στη διαχωριστική λωρίδα, είναι επικίνδυνη και εγκληματική!».
Επίσης, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «για τη Ν.Δ. ο ΒΟΑΚ, ο άξονας "Κίσσαμος-Σητεία" είναι κομβικής σημασίας. Είναι θέμα ασφάλειας και ανάπτυξης. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Σκοπιμότητας, που να αναλύει όλα τα δεδομένα (κυκλοφοριακοί φόρτοι, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, κ.λπ.). Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ (σύμβαση παραχώρησης με ρήτρες διαθεσιμότητας). Δηλαδή, χρηματοδότηση από τον ιδιώτη ανάδοχο και αποπληρωμή του από το κράτος, όταν ολοκληρωθεί το έργο βάσει των προδιαγραφών που έχουν συμφωνηθεί για την παράδοση και τη συνεχή συντήρησή του. Η βασική χρηματοδότηση θα γίνει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Αν χρειαστεί να βρεθεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης από άλλους πόρους (π.χ. τουρίστες) - σε καμία περίπτωση το σύνολό της - θα το εξετάσουμε όταν έχουμε τη Στρατηγική Μελέτη».
«Οι πολίτες της Κρήτης έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται "ριγμένοι", καθώς η Μεγαλόνησος έμεινε "αποκλεισμένη" από την "κοσμογονία" οδικών έργων που συνέβη στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ανάγκη το έργο να υλοποιηθεί γρήγορα και σωστά. Γρήγορα, με σχέδιο, οργάνωση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Σωστά, με σοβαρή προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμοτήτων και όχι με επικοινωνιακές εξαγγελίες και μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ...
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης, Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας