Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ακόμη υπάρχουν σοβαρά κενά σε σχολεία της Σητείας

Στην έναρξη του νέου έτους και στο μέσο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, δυστυχώς ακόμη δεν έχουν καλυφθεί πλήρως σε εκπαιδευτικό προσωπικό οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Δήμου Σητείας, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Ο κ. Αλεξάκης σημείωσε: «Το τελευταίο διάστημα λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές, είχαμε προχωρήσει σε απεργία, η οποία αφορούσε την ψήφιση των νέων μέτρων και την αξιολόγηση. Βλέποντας ότι έρχονται καταιγιστικές αλλαγές είχαμε καλέσει τους συναδέλφους να κινητοποιηθούμε για τα νέα μέτρα, τα οποία έρχονται για άλλη μία φορά να γονατίσουν τους εργαζόμενους και βέβαια τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση.
»Δυστυχώς η εκπαίδευση έχει γίνει τόπος περικοπών, ένας “εύκολος” τόπος περικοπής δημοσίων δαπανών. Αυτό όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου. Το σχολείο σε καμία περίπτωση δεν δέχεται εκπτώσεις καθώς ξεκινάει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο με συγκεκριμένο προσωπικό και ανάγκες, οι οποίες, αν δεν καλυφθούν, το σχολείο θα υπολειτουργεί. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει ακόμα και σήμερα που είμαστε στον Ιανουάριο. Έχουμε μεν στελεχωθεί πλήρως σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, έχουμε ακόμη όμως κενά σε ειδικότητες, κάτι που σημαίνει ότι κανένα σχολείο στην ουσία δεν μπορεί να διαμορφώσει πλήρες πρόγραμμα και να λειτουργήσει σωστά. Εξαίρεση αποτελούν δύο σχολεία στην περιοχή μας. Τα υπόλοιπα έχουν ακόμη ελλείψεις και ανάγκες, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Ειδική αγωγή
και τμήματα υποδοχής
Ο κ. Αλεξάκης προσθέτει ότι «ένα άλλο ζήτημα το οποίο επίσης είχε επισημανθεί πολλάκις και κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά και πριν κλείσει το σχολικό έτος 2016-2017, είναι αυτό της υποστελέχωση σε δομές που αφορούν την ειδική αγωγή. Σε παράλληλη στήριξη δηλαδή, όπου βλέπουμε το φαινόμενο να μοιράζονται όλα τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται ένα εκπαιδευτικό ολόκληρο, να μοιράζονται σε 12 ώρες αντί για 24. Δηλαδή δύο και τρία παιδιά μοιράζονται έναν εκπαιδευτικό. Αυτό δεν είναι ορθό παιδαγωγικά. Και παρά ταύτα συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά στην περιοχή μας».
Σημαντικό όμως και ιδιαίτερα επίκαιρο για την περιοχή της Σητείας είναι και το ζήτημα που αφορά τα κενά σε τμήματα υποδοχής. Στο Νομό Λασιθίου έχουν ιδρυθεί επτά, τα δύο στην Σητεία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο Σχολείο του Πισκοκεφάλου. Είχαμε έρθει σε επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης κ. Γιώργο Τερζάκη και είχαμε τονίσει την ανάγκη της στελέχωσης. Γνωρίζαμε από το καλοκαίρι ότι υπάρχει η πρόθεση και ο Δήμος Σητείας ήταν στην διαδικασία εύρεση στέγης για πρόσφυγες. Είχαμε ζητήσει λοιπόν την στελέχωση των τμημάτων. Η απάντηση που είχαμε λάβει είναι ότι οι ανάγκες καλύπτονται αναλογικά. Σε όλο το νομό -σκεφτείτε- η κάλυψη δεν είναι ούτε στο ένα τρίτο. Απαντήσαμε, ότι οι ανάγκες των μαθητών μας και των σχολείων μας δεν είναι αναλογικές, είναι απόλυτες. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές.
»Μετά την έλευση των οικογενειών προσφύγων στην Σητεία ζητήθηκε και πάλι η άμεση στελέχωση των τμημάτων με προσωπικό. Πρόκειται για τμήματα, όπου οι μαθητές δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και παρακολουθούν μαθήματα προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον. Είναι υποστηρικτικά τμήματα. Αυτή την στιγμή έχουμε στην πόλη μας είκοσι παιδιά. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ένταξή τους. Είναι ανάγκη λοιπόν να στελεχωθούν άμεσα αυτές οι υποστηρικτικές δομές».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας