Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η Περιηγητική Σητείας γιορτάζει φέτος 56 χρόνια προσφοράς στον τόπο

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στην διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ίτανος».
Οι παρόντες αποφάσισαν να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του κτιρίου στον Τρυπητό καθώς και η αγορά οικοπέδου μετά του κτιρίου στην περιοχή Παπούρα.
Η εξ αναβολής Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Περιηγητικής κ. Μιχάλης Περάκης καλωσόρισε τους παριστάμενους -η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο- και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία όλων όσων έχουν διατελέσει πρόεδροι του σωματείου, που επίσης έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνέλευση.
Αφού ανέλαβαν χρέη Προέδρου της Γ.Σ. ο κ. Νίκος Ψαρομιχαλάκης και γραμματέων οι κύριοι Παύλος Καπετανάκης και Χαρίλαος Βιτσεντζάκης, ξεκίνησαν οι εργασίες της συνέλευσης. Ο κ. Ψαρομιχαλάκης εξέφρασε την ευχή να ληφθεί η πλέον σωστή απόφαση για το σωματείο και τον τόπο, με την στήριξη όλων των παριστάμενων.

Η προσφορά στον τόπο
Ο κ. Περάκης τόνισε: «Το τρέχον έτος η Περιηγητική Λέσχη Σητείας γιορτάζει 56 χρόνια ζωής και προσφοράς στον τόπο. Σήμερα καλούμαστε όλοι εδώ σε μία ιστορική σύναξη που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον ενός από τα μακροβιότερα και ιστορικά σωματεία της Κρήτης.
Ένα οικονομικά υγιές και εύρωστο οικονομικά σωματείο και δη σε εποχή κρίσης, με πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα, με σημαντικότατο πολιτιστικό έργο εντός και εκτός νομού, κάτι που μαρτυρούν οι τελευταίες εκδηλώσεις σε Σητεία, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και δικαίως έχει κερδίσει την συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, που μέσω χρηματοδοτήσεων από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και συνδιοργανώσεις δείχνει την εμπιστοσύνη της στο σωματείο. Πλούσιο είναι και το περιηγητικό έργο του σωματείου με πλήθος ποιοτικών και στοχευμένων εκδρομών. Με έντονη προσφορά στα γράμματα και την τοπική παράδοση, το σωματείο έχει προχωρήσει στην έκδοση ως τώρα δύο βιβλίων και πρόκειται να εκδοθούν άλλα δύο εντός του έτους».
Ο κ. Περάκης αναφέρθηκε και στο κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο της Λέσχης, στην πραγματοποίηση φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, σε συνεργασίες εντός και εκτός νομού με άλλους φορείς και επιστημονικά σωματεία, επίσης στην διαβούλευση μέσω των αυτοδιοικητικών θεσμών και στην κατάθεση προτάσεων στον Τύπο και στην κοινωνία.
Απ’ όλα τα παραπάνω διαφαίνεται με τον πλέον σαφέστατο τρόπο ότι ως τώρα η πλέον επιτυχημένη πορεία της Λέσχης είναι καταγεγραμμένη θετικά με βάση τις καταστατικές αρχές και αξίες της.
«Επιτυχημένη πρέπει να θεωρείται επίσης έστω και εν μέρει η διαχείριση του πλούτου της Λέσχης, ομιλώ για την ακίνητη περιουσία μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάληψη από το προηγούμενο Δ.Σ. στις 8/4/2015, στην τακτοποίηση και τον εξωραϊσμό του χώρου και του οικίσκου στην Ρούσα Εκκλησιά με αποτέλεσμα στις 24/4/2015 να καταφέρει την οικονομική εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω του ψηφιακού παρόχου «Digea». Με το μίσθωμα η Λέσχη προχώρησε στην έκδοση βιβλίων και στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσων χορηγιών και εργασιών. Πολλά χρήματα από το μίσθωμα διετέθησαν για εργασίες αντιμετώπισης των φθορών του κτηρίου στον Τρυπητό.

Το κτήριο στον Τρυπητό
Αναλυτικά ενημέρωσε ο κ. Περάκης για το κτήριο στον Τρυπητό. Μίλησε για όλες τις ενέργειες, παραθέτοντας τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων στην κατεύθυνση συντήρησης και αξιοποίησης του κτιρίου, που γνωστοποιούνται μέσω των γενικών συνελεύσεων, που λαμβάνουν και τις σχετικές αποφάσεις.
Ξεκίνησε από το 2014 με την προσπάθεια του Δ.Σ. για την εξεύρεση τρόπων και την απόκτηση πόρων μέσω προγραμμάτων δεδομένου ότι οι ανάγκες κάλυψης οικονομικών αναγκών ήταν πολλές (καταβολή ΕΝΦΙΑ, εργασιών συντήρησης κλπ.), κάτι που δεν κατέστη εφικτό. Μίλησε για την προσπάθεια αξιοποίησης του κτηρίου από το σωματείο μέσω ενοικίασής του ή άλλων εκδηλώσεων, κάτι που επίσης δεν απέδωσε καρπούς.
Επίσης αναφέρθηκε στις διενεργηθείσες διαδικασίες, όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την πώληση του κτηρίου. Και πάλι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις το θέμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε να διερευνηθεί η συγκεκριμένη προοπτική, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πράγματι μετά από πολλές επαφές και συζητήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τέθηκε επί τάπητος στην Γ.Σ. της Κυριακής.
Για το κτίριο, για την τωρινή, αλλά και την κατάσταση που προβλέπεται να δημιουργηθεί σε βάθος δεκαετίας μίλησαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί κ. Κατσικαλάκης, Φραγκιαδάκης και Καπετανάκης. Εστίασαν στην μελέτη, μία ακτινογραφία του κτηρίου με αναλυτική αποτύπωση του χώρου και των εργασιών που απαιτούνται λόγω υγρασίας, φθορών από την πάροδο του χρόνου. Το κόστος αυτών είναι σημαντικότατο, μη αντιμετωπίσιμο για τα δεδομένα του σωματείου, όμως είναι απαραίτητες για την μελλοντική παρουσία του.

Η απόφαση για πώληση
Στην συνέχεια το λόγο έλαβαν οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας και συγκεκριμένα οι κ. Παντελής Πετυχάκης, Νίκος Ψαρομιχαλάκης, Αντώνης Χρυσουλάκης, Σταύρος Γιαπιτζάκης και Γιώργος Μαρκάκης. οι οποίοι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί και στην αναγκαιότητα στήριξης για να συνεχίσει το σωματείο να δραστηριοποιείται και να προσφέρει στον τόπο.
Αρκετά ήταν τα μέλη που τοποθετήθηκαν ακολούθως χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την συγκεκριμένη προσπάθεια – πώλησης του κτιρίου στον Τρυπητό και αγοράς αυτού στην Παπούρα – ως μία κίνηση με θετικό πρόσημο για το σωματείο και τον τόπο, δεδομένης της στοχοθεσίας για την αξιοποίησή τους.
Η κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση χαρακτηρίστηκε ιστορική για το σωματείο. Η μία μειοψηφία στηρίχτηκε στην λογική κυρίως ότι θα μπορούσε να έχει γίνει μία τεχνική μελέτη για την χρήση του κτηρίου στην Παπούρα. Αφορούσε την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της Λέσχης να προβεί στις διαδικασίες για την πώληση του κτηρίου στον Τρυπητό στην οικογένεια Αντωνιδάκη και παράλληλα να αγοράσει το κτήριο από την Τράπεζα Πειραιώς στην Παπούρα και να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
Το κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέλευσης ήταν καλό με έκδηλο το ενδιαφέρον των πάρα πολλών συμμετεχόντων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την συνέχιση της λειτουργίας και την πορεία του σωματείου καθώς και την προσφορά του στον τόπο.
«Ήταν», δήλωσε ο κ.  Περάκης, «μία ιστορική στιγμή για το σωματείο. Εάν ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, εξασφαλίζει τόσο για την Περιηγητική Λέσχη Σητείας όσο και για την πόλη μας, δύο ενεργά κτήρια, που αυτήν την ώρα είναι δύο κτήρια- φαντάσματα, αφημένα στη φθορά του χρόνου.
Το μεν στον Τρυπητό, αν αξιοποιηθεί, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει, οι άνθρωποι, που θα το αγοράσουν, θα δώσει ένα νέο μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή μας, στον τομέα του τουρισμού. Το δε στην Παπούρας, εφ’ όσον αξιοποιηθεί, όπως σχεδιάζουμε, θα πάψει να είναι μία αποθήκη και θα αποτελέσει έναν πολυχώρο για χρήση από την νεολαία του τόπου μας, αλλά και ως ένα συνεδριακό κέντρο, θα συμβάλει στην τουριστική επίσης ανάπτυξη του τόπου μας.
Είναι πολύ σημαντική η απόφαση των μελών του σωματείου, που με το χέρι στην καρδιά και με ρεαλισμό, αποφάσισαν ότι κάτι που δεν λειτούργησε ως τώρα (το κτήριο) δεν πρέπει να είναι ο λόγος για να βαλτώσει οικονομικά και λειτουργικά το σωματείο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας