Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Ιωάννης Κατσαράκης σημείωσε ότι «μικροεπιδημίες καταγράφονται συνήθως κάθε πέντε χρόνια. Σε σχέση λοιπόν με τις προηγούμενες φορές που ήταν μικρότερες και πιο στοχευμένες σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κυρίως σε καταυλισμούς αθίγγανων, φέτος τα κρούσματα είναι πιο μαζικά και μεγαλύτερα σε αριθμό. Λέγεται δε ότι η “πύλη εισόδου” είναι από οικονομικούς μετανάστες -Ρουμανία -αλλά υπάρχουν και περιοχές, όπως και στις προηγούμενες επιδημίες, ανεμβολίαστων πληθυσμών, όπως είναι οι αθίγγανοι.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν περάσει ιλαρά και κυρίως ότι τα σημερινά παιδιά είναι εμβολιασμένα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πάνω από 95%, δημιουργεί συνθήκες προστασίας. «Αυτό που λέμε “η προστασία της αγέλης”. Δηλαδή τα εμβολιασμένα άτομα περικυκλώνουν και τα μη εμβολιασμένα και τα προστατεύουν από τον ιό. Επομένως κίνδυνος υπάρχει, αλλά προέρχεται κυρίως όταν ένα άτομο, που είναι επίνοσο -δεν έχει ανοσία στην ιλαρά είτε με εμβολιασμό, είτε γιατί έχει νοσήσει- μετακινηθεί έξω από την Σητεία ή έρθει σε επαφή με κάποιο που έρχεται στη Σητεία. Μεμονωμένα κρούσματα μπορούν να υπάρξουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Σαν πληθυσμός δηλαδή στην Σητεία, έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παιδιά κι αυτό καθιστά δύσκολο να ξεσπάσει επιδημία στην περιοχή».
Επειδή λοιπόν υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων παιδιών δεν χρειάστηκαν στην Σητεία ιδιαίτερες αλλαγές».
Οι αλλαγές
Δύο αλλαγές επήλθαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ. Βάσει του προγράμματος εθνικού εμβολιασμού η πρώτη δόση εμβολίου γίνεται στην ηλικία των 15 μηνών. Λόγω όμως της επιδημίας, τώρα γίνεται νωρίτερα στην ηλικία των 12 μηνών. Η δεύτερη δόση αποσκοπεί να καλύψει ένα μικρό ποσοστό μη κάλυψης ενδεχομένως της πρώτης. Δηλαδή κατά την πρώτη δόση κατά 95% το άτομο αποκτά αντισώματα, οπότε η δεύτερη γίνεται για να καλύψει το 5%.
Η δεύτερη δόση προβλεπόταν στην ηλικία των 4 ετών, ενώ τώρα “κατεβαίνει”, γίνεται σε μικρότερη των 4 ετών ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν κάνει με διαφορά έστω δύο με τρεις μήνες μία δεύτερη δόση του τριπλού εμβολίου ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, εξηγεί ο κ. Κατσαράκης.
Τα άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1957 θεωρούνται ότι έχουν περάσει ιλαρά. Ο εμβολιασμός άρχισε να γίνεται μαζικά στα παιδιά από την δεκαετία του 1970. Όμως δεδομένου ότι δεν ήταν τόσο τακτικός, εκτιμάται ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν με μία μόνο δόση, η οποία μπορεί να μην «έπιασε», επομένως τα άτομα αυτά μπορεί να νοσήσουν. Σε τέτοια περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Κατσαράκης, θα ήταν καλό να γίνει ένας έλεγχος αντισωμάτων.
Επίσης αν για παράδειγμα ο σημερινός πληθυσμός των τριαντάρηδων διαπιστώσει ότι είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά μία μόνο δόση, θα πρέπει να εμβολιαστεί με μία δεύτερη δόση. Εάν δεν έχουν βιβλιάριο, δεν θυμούνται οι γονείς τους ότι έχουν περάσει την ιλαρά, τότε πρέπει να κάνουν έλεγχο για να δουν αν έχουν νοσήσει ή όχι.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Nέα Κρήτη