Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης ή κατάργησης και άλλων υπηρεσιών στη Σητεία

Ορατός είναι ο κίνδυνος υποβάθμισης ή κατάργησης και άλλων δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Ο λόγος για το Υποθηκοφυλακείο καθώς και το διαχρονικό πλέον θέμα που αφορά το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της γραμματείας του Ειρηνοδικείου Σητείας.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια συνάντησης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, μηχανικών και όλων των εμπλεκομένων, παρουσία και του Δημάρχου Σητείας κ. Θόδωρου Πατεράκη.
Από την πλευρά των δικηγόρων ο κ. Μιχάλης Δρακάκης δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι φυσικά που εκφράστηκε και από το σύνολο των παρισταμένων.
Όπως τονίστηκε, η κατάσταση του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Σητείας και η μη αντιμετώπιση του προβλήματος καθιστούν ορατό τον κίνδυνο, οι συνεδριάσεις να γίνονται μελλοντικά στην Νεάπολη. Από την άλλη, το θέμα του Υποθηκοφυλακείου είχε προκύψει από πέρυσι μέσα από μία προσπάθεια συγχώνευσης των άμισθων με τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία.

Το Υποθηκοφυλακείο
Βάσει του σχεδίου νόμου – το οποίο δεν προχώρησε – τα Υποθηκοφυλακεία Σητείας και Ιεράπετρας μεταφέρονταν στη Νεάπολη. Και τότε υπήρξε αντίδραση από δικηγόρους, συμβολαιογράφους αλλά και το δήμο. Βάσει νέου σχεδίου νόμου που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια αποψίλωσης του τόπου από υπηρεσίες.
Όπως αναφέρθηκε, σε ότι αφορά το Υποθηκοφυλακείο, βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δημιουργείται ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που λέγεται Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου. Δημιουργείται ένα κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο – με την διοίκηση στον Χολαργό – και στην έδρα κάθε Περιφέρειας δημιουργείται επίσης ένα Γραφείο – για την Κρήτη στο Ηράκλειο – και από κει και έπειτα δημιουργούνται υποκαταστήματα. Στην Κρήτη προβλέπονται υποκαταστήματα στις Μοίρες, Χερσόνησο, Ρέθυμνο, Χανιά, Μυλοπόταμο, Καστέλι Κισσάμου, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη. Επομένως και με αυτό το σχέδιο πάλι η Σητεία πλήττεται. Ζητούμενο λοιπόν είναι ο συντονισμός από την πλευρά της περιοχής της Σητείας ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια προοπτική και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση.
«Αν καταργηθεί το Υποθηκοφυλακείο Σητείας, το πλήγμα θα είναι μεγάλο όχι μόνο για τους επαγγελματίες του τόπου αλλά και για τους πολίτες που θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη για να πάρουν ένα πιστοποιητικό, ένα συμβόλαιο επωμιζόμενο ταλαιπωρία και κόστος», τονίστηκε.

Το Ειρηνοδικείο
Σημαντικό ασφαλώς και το ζήτημα του κτιριακού του Ειρηνοδικείου Σητείας όπου δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη λύση μέχρι τώρα. Η μεταστέγασή του είναι ανοικτό θέμα, το αν θα γίνει, πού και πώς όχι ξεκάθαρο ακόμα. «Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να δικάζουμε στην Νεάπολη», τονίστηκε.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ενημέρωση από τον κ. Πατεράκη για τις ενέργειες του Δήμου για τα δύο θέματα. Σε ότι αφορά το Υποθηκοφυλακείο έγινε παρέμβαση στη διαδικασία της διαβούλευσης στο παρελθόν και εντάχθηκε στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου αναφορά για μη κατάργηση Υποθηκοφυλακείων τα οποία τεκμηριωμένα είναι σε μακρινή απόσταση και υπάρχει δυσκολία πρόσβασης. Το συγκεκριμένο όμως σχέδιο νόμου δεν υλοποιήθηκε. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις απαιτούν την δημιουργία άμεσα των Κτηματολογικών Γραφείων, επομένως «τρέχει» τώρα το νέο νομοσχέδιο. Ο κ. Πατεράκης είπε ότι με τη γνωστοποίηση του θέματος, ήρθε σε επαφή με τον σύμβουλο του υπουργού κ. Σταθάκη και ειπώθηκε ότι το Υποθηκοφυλακείο Σητείας θα παραμείνει – αρχεία, προσωπικό – αλλά από τώρα και έπειτα θα εξεταστεί τι θα γίνει με τις νέες εγγραφές. Στην φάση της διαβούλευσης αποφασίστηκε να υπάρξει εκ νέου επαφή και τεκμηριωμένη κατάθεση της αναγκαιότητας παραμονής της υπηρεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε έγγραφη σχετική αναφορά η οποία θα ενισχυθεί και με την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου και θα μεταβιβαστεί στον κ. Σταθάκη. Για το θέμα έχουν επίσης ενημερωθεί οι Βουλευτές κ. Μανόλης Θραψανιώτης και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σε ότι αφορά το κτιριακό του Ειρηνοδικείου Σητείας, το θέμα είναι χρόνιο. Αίτημα εξάλλου των Δημοτικών Αρχών Σητείας είναι η παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Επαρχείου όπου στεγάζεται η υπηρεσία, στο Δήμο προκειμένου να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί και να δοθεί προς χρήση στεγάζοντας υπηρεσίες του Δήμου και φυσικά το Ειρηνοδικείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος από τον οποίο ζητήθηκε – από το 2011 μέχρι σήμερα – να κάνει γνωστό τον τρόπο χρηματοδότησης και ανεύρεσης του ποσού περίπου των 400.000 ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου, έκανε αίτημα δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών το οποίο και έχει εγκριθεί. Έχει ζητηθεί επίσης σειρά εγγράφων, μελετών, τοπογραφικών, αποφάσεων του ΔΣ τα οποία έχουν όλα αποσταλεί στους αρμοδίους και παρά ταύτα, παρά τις προφορικές θετικές αποφάσεις, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη αλλά διαφαίνεται ένας εμπαιγμός και μία άνιση αντιμετώπιση προς το Δήμο Σητείας από τον οποίο μεταξύ άλλων ζητείται και ενοίκιο υψηλό χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακριβώς. Την ίδια ώρα σε περιφέρειες, δήμους, υπουργεία και άλλους φορείς έχουν γίνει επτά παραχωρήσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Πατεράκης θα επιδιώξει συνάντηση με τους υπευθύνους στην Αθήνα για το θέμα.

Οι ενέργειες
Κατόπιν εκτενούς συζήτησης αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής από την πλευρά των δικηγόρων και συμβολαιογράφων η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος και θα είναι σε επαφή και με τον Δήμαρχο ώστε να υπάρξει κοινή δράση και διεκδίκηση για την παραμονή του Υποθηκοφυλακείου στην περιοχή. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει επαφή του Δημάρχου Σητείας με την Πρόεδρο Εφετών κ. Ελένη Φραγκάκη για το θέμα του Ειρηνοδικείου Σητείας με σκοπό να βρεθεί λύση του κτιριακού προβλήματος – ενοικίαση ή άλλος τρόπος – και απώτερο σκοπό την παραμονή της λειτουργίας του στη Σητεία.
Ακόμα τονίστηκε ότι ο Δήμος θα παράσχει κάθε βοήθεια – με τους μηχανικούς και γενικότερα το προσωπικό του – στην προσωρινή παρέμβαση που αφορά την μόνωση της οροφής του διοικητικού μεγάρου (χώροι Γραμματείας).
Εν κατακλείδι μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκε από όλους η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας τόσο του Ειρηνοδικείου όσο και του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού πλέον Γραφείου – για την περιοχή.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας