Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Προβληματικά σημεία στο χωροταξικό στο νομό Λασιθίου, «εξαφανίστηκε» η επένδυση στο Τοπλού

Παράδοξα και προβληματικά σημεία στην τουριστική ανάπτυξη μοιάζει να έχει το νέο Χωροταξικό της Κρήτης που δημοσιεύτηκε στο ΦεΚ στις 8 Νοεμβρίου 2017, για σχεδιαζόμενα αναπτυξιακά έργα στο νομό Λασιθίου.

Με βάση το τελικό κείμενο που έχει εγκριθεί το πρόβλημα καταρχήν εντοπίζεται στην απουσία περιγραφής της στρατηγικής επένδυσης στο Τοπλού, η οποία έχει αφαιρεθεί από το τελικό κείμενο.
«Από το παρόν Πλαίσιο δίνεται ως κατεύθυνση η απόδοσή τους σε χρήσεις συνεδριακών, ερευνητικών, πολυθεματικών κέντρων συνδυασμένους με ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και πολυθεματικά πάρκα, αθλητικές δραστηριότητες και τουρισμού αναψυχής. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται στρατηγικής σημασίας τουριστική επένδυση που έχει ενταχθεί στο ν.3894/2010, στην έκταση ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού – Ίδρυμα Παναγίας η Ακρωτηριανή (Δ. Σητείας), σε περιοχή που ενδείκνυται για την πρότυπη τουριστική ανάπτυξη», αναφέρεται στο τελικό στάδιο του χωροταξικού που έφυγε από την Κρήτη τον Μάρτιο του 2016 (Β.2.2 φάση), περιγράφοντας την συγκεκριμένη επένδυση.
Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε, η επένδυση έχει αφαιρεθεί και το Τοπλού εμφανίζεται μόνο ως το Μοναστήρι και ο γύρω χώρος στο πλαίσιο της περιγραφής της ενότητας «Φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι διεθνείς, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας», παρουσιάζοντας το χώρο ως σημαντικό λόγω της εθνικής εμβέλειας που έχει.
Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως η συγκεκριμένη επένδυση έχει περάσει την διαδικασία όλων των εγκρίσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και βρισκόταν σε όλα τα στάδια που πέρασε το χωροταξικό σχέδιο του νησιού στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτή καθαυτή η επένδυση έχει δύο φορές κριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας ενώ υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΣΕ) που ορίζει τους όρους δόμησης και τη χωροταξική λειτουργία στην περιοχή κι έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που έχουν υπογράψει οι αρμόδιοι υπουργοί, υπογράφηκε και επέστρεψε να κριθεί με δυο προσφυγές από το Συμβούλιο Επικρατείας για επτά λόγους και προέκυψαν δυο ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας, οι οποίες ουσιαστικά έδωσαν και το ‘πράσινο φως’ να υλοποιηθεί η επένδυση.
Ο προβληματισμός που γεννάται στην παρούσα περίοδο με το κείμενο του χωροταξικού είναι γιατί το Υπουργείο ακολουθεί αυτή την τακτική να εγκρίνει χωροταξικό πλαίσιο για το νησί με παραλείψεις για κρίσιμα επενδυτικά έργα που το ίδιο έχει εγκρίνει!

Δυο ακόμα έργα
Την ίδια ώρα υπάρχουν δυο ακόμα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο νομό που αναζητούν να ενταχθούν το επόμενο διάστημα στην διαδικασία των γρήγορων επενδύσεων (fast track) και στην λογική της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Παράλληλα, είναι γνωστό πως υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές του νομού για την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών επενδύσεων, καθώς και επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί όπως της TUI ή άλλες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι με ποια λογική θα προχωρήσουν και πώς θα εξελιχθούν, με δεδομένα τα προβλήματα που μοιάζει να ανακύπτουν και στα ζητήματα ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Παράλληλα, ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα και για τις πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες που αναπτύσσονται με την ίδια πρακτική κι έχουν μεγάλη ζήτηση στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου πρωτίστως.
Να σημειωθεί πως ερωτηματικά έχουν αρχίσει να εκφράζουν τόσο αυτοδιοικητικοί παράγοντες που μελετούν τις επιμέρους προβλέψεις του νέου χωροταξικού όσο και υποψήφιοι επενδυτές και εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου που διαπιστώνουν πως το νέο χωροταξικό, πριν ακόμα ξεκινήσει να ισχύει, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, για τα οποία κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να ισχυριστεί πως οφείλονται σε κάποια τεχνοκρατική προσέγγιση.
«Δεν είναι κατανοητό γιατί βλέπουμε τέτοιες αλλαγές στο χωροταξικό, σε σχέση με όσα είχαν εγκριθεί σε τοπικό επίπεδο. Μοιάζει λίγο να υπάρχει μια ιδεοληψία κι ένας φόβος σε σχέση με τις επενδύσεις», τόνιζε στην ΑΝΑΤΟΛΗ παράγοντας που έχει καταγράψει το πρόβλημα, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα τις συνέπειες που θα ανακύψουν».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας