Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Σύμβαση του Δήμου Σητείας για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στα αδέσποτα ζώα


Ο Δήμος Σητείας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, προϋπολογισμού 9.988,20 €.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα αδέσποτα ζώα θα περισυλλέγονται και θα οδηγούνται στον ανάδοχο/κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος ακολούθως θα διενεργεί κατά περίπτωση: κλινική εξέταση, αιματολογικό έλεγχο, ορολογικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα (π.χ Λεϊσμανίαση). Εφόσον τα ζώα είναι υγιή θα υπόκεινται σε στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, σήμανση και καταγραφή τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καθώς και στην περίθαλψή τους σε περιπτώσεις ιάσιμου νοσήματος και τέλος την επαναφορά τους στο οικείο τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μετά την αποθεραπεία τους όπως ορίζεται στο Ν. 4039/12.  Η σύμβαση έχει ετήσια διάρκεια.
Να τονίσουμε εδώ την επιβολή από το νόμο της επανατοποθέτησης των ζώων στο περιβάλλον (απαγορεύεται ο εγκλεισμός), επιβάλλεται δηλαδή η συνύπαρξη τους με τον άνθρωπο πέρα των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται.
Ο Δήμος και πάνω απ όλα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων παρά τις δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, έλλειψη προσωπικού (εθελοντές) κλπ. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και δυστυχώς τα φαινόμενα εγκατάλειψης έχουν αυξητική τάση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όπου οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις  πχ. έξοδα κτηνίατρου, στειρώσεις, διατροφή.   Παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου για υιοθεσία των ζώων, όταν ο πληθυσμός τους μειωθεί ο κύκλος επαναλαμβάνεται εξαιτίας των νέων εγκαταλείψεων ο κύριος όγκος των οποίων (95 %) προέρχεται από μη αποτελεσματικά κυνηγόσκυλα.  Είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος για να κλείσει και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των αδέσποτων απαιτείται από τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων, η αυτονόητη πράξη πολιτισμού και αγάπης προς τα ζώα, δηλαδή η υποχρεωτική στείρωση τους και η μη εγκατάλειψη.
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας είναι κατά κανόνα υγιή, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και στειρωμένα.
Πέρα της προσπάθειας του Δήμου και του Φιλοζωικού για την αξιοπρεπή διαχείριση των ζώων, ζητάμε και τη συνεργασία κάθε δημότη ξεχωριστά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην προστασία και τη μείωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας