Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία στη Σητεία «Ποιο ήταν το πραγματικό Άστρο των Χριστουγέννων;»

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πολύκεντρο Σητείας με θέμα «Ποιο ήταν το πραγματικό Άστρο των Χριστουγέννων; Τί είδους άστρο οδήγησε με το φως του τους Σοφούς Μάγους στην Βηθλεέμ και στον τόπο γέννησης του Θεανθρώπου;».

Ομιλητής στην ειδική θεματική παρουσίαση, που διοργάνωσαν η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Μάνος Δανέζης.
Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο κ. Περάκης ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση, σε ένα ιδιαίτερο, όπως τόνισε, ταξίδι. Η συνδιοργάνωση, όπως πρόσθεσε, με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης εντάσσεται στην προοπτική να πραγματοποιηθούν από κοινού κάποιες καινοτόμες για την περιοχή –και όχι μόνο– δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από το καλοκαίρι συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» με καλοκαιρινά μαθήματα στην βιβλιοθήκη, με βραδιά αστροπαρατήρησης για τα παιδιά. Επόμενος στόχος είναι τα μαθήματα ερασιτεχνικής αστρονομίας για μικρούς και μεγάλους. Επίσης ο κ. Περάκης ευχήθηκε να ευοδωθεί το πείραμα που έχει ξεκινήσει με τα δύο Λύκεια της πόλης και αφορά την ραδιοαστρονομία.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΑΚ κ. Παναγιώτης Πατζέκος αναφέρθηκε στο βιογραφικό και την πλούσια δράση του κ. Δανέζη και ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση.

Το Άστρο της Βηθλεέμ
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Δανέζης. Το κύριο μέρος της παρουσίασης αφορούσε την μελέτη των πατερικών κειμένων και γραφών της Εκκλησίας (επίσημα Ευαγγέλια και επιστολές ευαγγελιστών) σχετικά με την επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου του Άστρου της Βηθλεέμ. Όλα τα ιστορικά στοιχεία καθώς και τα υπαρκτά ντοκουμέντα της έρευνας περιέχονται στο βιβλίο «Στα ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.», που έχουν συγγράψει οι Δρ. Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου. Επίσης και σε τηλεοπτικό επεισόδιο της εκπαιδευτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα».
Ο κεντρικός κορμός της ομιλίας του κ. Δανέζη περιστράφηκε γύρω από το ερώτημα γιατί, ενώ γνωρίζουμε επιστημονικά τί συνέβη με το άστρο της Βηθλεέμ, η σημερινή ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχίζει 2000 χρόνια μετά, να μην παίρνει επίσημη θέση ενάντια στην μυθολογική θεώρηση του φαινομένου. Ο κύριος προβληματισμός που τίθεται είναι πώς οι κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες και οι πολιτικές -οικονομικές επιδιώξεις, επηρεάζουν την επιστημονική έρευνα και καθοδηγούν τις κοινωνίες και τις δομές τους μέσα από «φτιαχτές- βολικές» θεολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις που επιβάλλονται τεχνηέντως.

Η ερμηνεία του Σύμπαντος
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων, που είχαν σχέση όχι μονάχα με το θέμα του Άστρου, αλλά κυρίως με ένα σύνολο θεμάτων της σύγχρονης αστροφυσικής και «της μάχης που μαίνεται» σε ένα αθέατο επίπεδο μεταξύ του επιστημονικού γίγνεσθαι και του θεολογικού και φιλοσοφικού μοντέλου ερμηνείας του σύμπαντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακροατήριο βρισκόταν άνθρωποι που είχαν έρθει από το Ηράκλειο στη Σητεία αποκλειστικά για την ομιλία του κ. Δανέζη και πάρα πολλοί φοιτητές του Τμήματος ΤΕΙ της Σητείας, «κάτι που δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα υπαρξιακά ζητήματα που αντιλαμβάνονται οι νέοι μας», όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές.
Ο κ. Δανέζης ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πραγματοποίησή της καθώς και για την τοπική φιλοξενία. Δεν έκρυψε δε την αγάπη του για την Κρήτη και το λαό της, ενώ -όπως είπε- διατηρεί πολύ καλές φιλικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους του νησιού.
«Το Άστρο της Βηθλεέμ», σημείωσε, «δεν ήταν ένα αστρικό φαινόμενο όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και σύμφωνα με τους Πατέρες της Ορθόδοξης Θεολογίας ένα φαινόμενο θεολογικού, μεταφυσικού χαρακτήρα. Οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουμε μία εντύπωση στην σύγχρονη Ελλάδα ότι μπορούσαν να λένε ό,τι ήθελαν. Όχι, ήταν οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι της εποχής. Λένε την αλήθεια. Πρέπει να λέγεται η επιστημονική αλήθεια είτε αρέσει, είτε όχι σε όλους».
Εκ μέρους της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας το Δ.Σ. δώρισε στον κ. Δανέζη την τρίτομη συλλογή βιβλίων του κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη «Ερωτοκρι(η)τολογικές Ψηφίδες» ως ένα ενθύμιο από την γενέτειρα του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας