Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ιεράπετρα - Στοιβάζουν τα φέρετρα το ένα πάνω στο άλλο

Φέρετρο
Καταγγελίες έχει δεχτεί η Υγειονομική Υπηρεσία Λασιθίου, η οποία, καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα το σχετικό Νόμο, που επιτρέπει μόνο στους Δήμους να διαθέτουν αδειοδοτημένους χώρους τακτοποίησης και φύλαξης νεκρών, με μαρμάρινους πάγκους, αποχέτευση και ψυκτικούς θαλάμους.

Ως εκ τούτου υποχρεώνεται να ελέγξει και να σφραγίσει τέτοιους χώρους, καθώς και να επιβάλει πρόστιμα στα γραφεία τελετών που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν ιδιωτικές τέτοιες υποδομές.

Αφήνουν νεκρούς για φύλαξη στα γραφεία τελετών
«Στην Ιεράπετρα ο Δήμος δεν διαθέτει ακόμα τέτοιο αδειοδοτημένο χώρο, όπως δεν διαθέτει κανείς Δήμος στο Νομό Λασιθίου. Το νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, είναι πάρα πολύ μικρό και δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει όλα τα γραφεία τελετών κι έτσι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, γιατί το 90% των οικογενειών πλέον, δεν ξενυχτούν στο σπίτι τους νεκρούς τους, για να τους ενταφιάσουν την επόμενη μέρα αλλά τους αφήνουν για φύλαξη στα γραφεία τελετών. Όταν δε, περιμένουν συγγενείς από το εξωτερικό, ο νεκρός μπορεί να μείνει στο ψυγείο και πάνω από τρείς μέρες», μας λέει ο διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας και υπεύθυνος κοιμητηρίων κ. Μιχάλης Προϊστάκης.
«Εμείς προτιθέμεθα να φτιάξουμε, όπως είμαστε υποχρεωμένοι, αυτόν τον χώρο με τους ψυκτικούς θαλάμους και τις υποδομές που απαιτούνται, αλλά θέλουμε πίστωση ενός τουλάχιστον χρόνου. Μέχρι τότε θα παρακαλούσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αστυνομία, να δείξει την κατανόηση που πρέπει, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτή την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας», προσθέτει ο Μιχάλης Προϊστάκης.

Στοιβάζουν τα φέρετρα
Το μικρό νεκροτομείο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, δεν επαρκεί πλέον για να εξυπηρετήσει όλα τα γραφεία τελετών και κυρίως τους ανθρώπους που χάνουν τα συγγενικά τους πρόσωπα μέσα στο Νοσοκομείο.
«Μέχρι τώρα μπορούσαμε και εξυπηρετούσαμε τον κόσμο, καλύπτοντας την αδυναμία του Δήμου, να δημιουργήσει δημοτικούς νεκροθαλάμους. Τώρα χωρίς τους ιδιωτικούς χώρους των γραφείων τελετών, θα πρέπει όλοι να αφήνουμε τους νεκρούς σε ένα μικρό χώρο που έχει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, στοιβάζοντας τα φέρετρα το ένα πάνω στο άλλο.
Οι ανάγκες των γραφείων τελετών είναι μεγάλες, γιατί οι περισσότεροι δεν κρατούν τους νεκρούς στα σπίτια τους πλέον.

Θα πηγαίνουν τα φέρετρα στο... Δημαρχείο
Εάν δεν μας βρεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, ο Δήμος Ιεράπετρας, θα μας υποχρεώσει να τακτοποιούμε τους νεκρούς και να πηγαίνουμε να τους αφήνουμε με τα φέρετρα στο Δημαρχείο για φύλαξη.
Δε μπορούμε να μεταφέρουμε τους νεκρούς στο ΠΑΓΝΗ, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα να καλύπτει τη μεταφορά και τα γραφεία τελετών δε μπορούν να αναλάβουν αυτά τα έξοδα», μας λέει ο κ Γιάννης Χουλάκης, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών.
Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να οργανωθούν και να λειτουργήσουν καλύτερα όλα τα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας, παραμένει άλυτο προς το παρόν το πρόβλημα της δημιουργίας δημοτικού νεκροθαλάμου, που θα χρησιμοποιείται από τα γραφεία τελετών, όπως ορίζει ο Νόμος, με την καταβολή σχετικού παράβολου, το οποίο θα καταλήγει στο δημοτικό ταμείο.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας