Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το πρόβλημα του νερού στο Χαμέζι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ

Το πρόβλημα του νερού, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφεται στην Τοπική Κοινότητα Χαμεζίου, και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το επόμενο έτος, συζητήθηκαν εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας στα εντός, αλλά και στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας κ. Γιάννης Χατζηνάκης αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκου Καραμανωλάκη για του πρόβλημα του νερού στο Χαμέζι.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ΔΕΥΑΣ παρέλαβε από το Δήμο τις τρεις γεωτρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές Πινί, Μαρθάλης και Κεφαλοβρύσι. Η πρώτη δεν λειτουργούσε καθόλου και χρειάστηκαν άνω των 30.000 € για να αρχίσει στο τέλος Αυγούστου να λειτουργεί, οπότε μέχρι τότε υπήρχε πρόβλημα. Η γεώτρηση στον Μαρθάλη, ενώ φαινόταν ότι είχε στερέψει μετά από δοκιμές που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι είχε περίπου 10 κυβικά την ώρα και αναμένεται να αποκατασταθεί το ηλεκτρικό σύστημα της ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Επίσης και στην γεώτρηση στο Κεφαλοβρύσι, που αντέχει ακόμη όπως ειπώθηκε, υπάρχουν προβλήματα, παρουσιάζονται συχνές ζημιές και πρέπει να αντικατασταθούν σωλήνες».

Η παράνομη και αλόγιστη χρήση
Στην προβληματική κατάσταση των γεωτρήσεων, της κατάστασης του δικτύου, προστίθεται το γεγονός ότι κάποιοι στην περιοχή, όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποιούσαν παρανόμως το νερό της ύδρευσης για να αρδεύουν με αποτέλεσμα να ενταθεί το πρόβλημα του νερού στο χωριό. Το πρόβλημα εστιάζει όχι τόσο στην ύδρευση, όσο στην άρδευση και ήταν έντονο στην Τ.Κ. Χαμεζίου καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού -καταστράφηκαν οι κήποι, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι του χωριού- και μέχρι πρότινος.
Επίσης η αλόγιστη χρήση στην άρδευση στην περιοχή – συνεχές πότισμα ελιών – είναι σαφώς ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως τονίστηκε, συνολικά σε ό,τι αφορά την χρήση των υδάτινων πόρων.
Για το Χαμέζι ο κ. Καραμανωλάκης σημείωσε ότι σε συνομιλίες του «με κατοίκους του χωριού του ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα με το πόσιμο νερό. Τα όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ. αποτελούν δικαιολογίες για το πρόβλημα, η λύση του οποίου απαιτεί νέα γεώτρηση».
Στις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί στις γεωτρήσεις της περιοχής εστίασε ο κ. Χατζηνάκης επισημαίνοντας ότι «θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που ωστόσο εντείνεται από την αλόγιστη χρήση στην άρδευση, που πρέπει να σταματήσει».
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης μεταξύ άλλων ανέφερε -χρησιμοποιώντας και οικονομικά στοιχεία- ότι και η υπηρεσία άρδευσης και η ΔΕΥΑΣ «τρέχουν» για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το καίριο θέμα του νερού.

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική
Εντός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε για περίπου δύο ώρες και τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ για το 2018. Την εισηγήθηκε ο κ. Χατζηνάκης, ενώ αναλυτικά στοιχεία παρουσίασε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Σταύρος Ψωμαδάκης.
«Από το 2011 που ανέλαβε η δημοτική αρχή», επεσήμανε ο κ.  Χατζηνάκης, «δεν άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης παρά το ότι εντάχθηκαν στο Δήμο Σητείας οι περιφέρειες Λεύκης, Ιτάνου και στην συνέχεια της Ανάληψης με διαφορετικά τιμολόγια και κόστος η καθεμία. Πλέον όμως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Μάιο, πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει το ίδιο τιμολόγιο παντού στο δήμο. Η ΔΕΥΑΣ σε μία προσπάθεια εφαρμογής του νόμου εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε σε μία πρόταση, που ψηφίστηκε ομόφωνα πρόσφατα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ».
Ο κ. Ψωμαδάκης εξήγησε αναλυτικά τί προβλέπει ο νόμος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θέτει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών υδάτων. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στην πρόταση της ΔΕΥΑΣ βάσει όσων έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν. Σύμφωνα με αυτήν προτείνεται να παραμείνουν οι υπάρχουσες κλίμακες κατανάλωσης της ζώνης Α΄, που περιλαμβάνει την πόλη της Σητείας και την ευρύτερη περιοχή Πετρά κι εκτός σχεδίου. Αλλά και να ισχύσουν οι ίδιες και για τις υπόλοιπες ζώνες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄. Αναλυτικά η Β΄ περιλαμβάνει τις Τ.Κ. της Δημοτικής Ενότητας Σητείας, η Γ΄ τις Τ.Κ. της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης, η Δ΄ τις Τ.Κ. της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και η Ε΄ τις Τ.Κ. της Δημοτικής Ενότητας Ανάληψης).
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν. Εστίασαν στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, που περιλαμβάνει αυξήσεις για τις περιοχές των τριών πρώην Δήμων στο πλαίσιο εναρμόνισης και ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής. Επίσης σε προτάσεις να επαναξεταστούν οι κλίμακες -διεύρυνση και το κόστος των τιμολογίων, κυρίως σε σχέση με τα χωριά, και τελικά να λάβει υπ’ όψιν η ΔΕΥΑΣ όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν στην συνεδρίαση.
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να αναβληθεί το θέμα. Μειοψήφησαν οι κ. Σταυρούλα Καράμπελα, ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης, η κ. Στέλλα Αϊλαμάκη, ο κ. Χριστόφορος Καλαμπόκης, ο κ.  Γιώργος Μαριδάκης.
Τοποθετήθηκαν οι Σύμβουλοι στο σύνολό τους, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου κ. Δ. Αγγελετόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κ. Κοξαράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας