Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Απευθυνθείτε έγκαιρα στη Δασική Υπηρεσία νομού Λασιθίου για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις που έχουν δασωθεί

Μέσα στο Μάρτιο του 2018 εκτιμά η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου ότι θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα προβεί στις εργασίες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών του νομού.

Ο ανάδοχος θα ξεκινήσει να αποτυπώνει τα χαρτογραφικά υπόβαθρα της Δασικής Υπηρεσίας με όλο το ιστορικό αρχείο, που συνίσταται από τις πράξεις τις οποίες έχει εκδώσει μέχρι σήμερα για το χαρακτηρισμό εκτάσεων (χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό από δασικά, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, μηνύσεις και πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δέσμευση ή αποδέσμευσης εκτάσεων, κατεδαφίσεων ή μελέτες κλπ.).
Πρόκειται για ένα κυκεώνα στοιχείων, αλλά, όπως είπε ο δασολόγος Ματθαίος Φιλιππάκης, που αναπληρώνει τον Διευθυντή Δασών οποίος απουσιάζει με άδεια, η Δασική Υπηρεσία έχει κάνει μεγάλο μέρος της σχετικής προεργασίας, διαμορφώνοντας πεδίο αποτύπωσης των στοιχείων που προσεγγίζει το 80% του Νομού Λασιθίου.
Ένα μέρος της εργασίας της Δασικής Υπηρεσίας, πριν το 2004, δεν κατεχωρείτο στα ηλεκτρονικά αρχεία γιατί δεν είχε τέτοια δεδομένα. Ως εκ τούτου είναι αποσπασματική εργασία, καταχωρημένη σε πολύ παλαιούς φακέλους, από το 1975 και μετά.
Οι πολίτες μπορεί να έχουν στα χέρια τους βεβαιώσεις χαρακτηρισμού – αποχαρακτηρισμού εκτάσεών τους από δασικές, αυτές όμως συνοδεύονται από τοπογραφικά που αναφέρονται στο τριγωνομετρικό σύστημα και όχι σε συντεταγμένες του Εθνικού Κτηματολογίου – ΕΓΣΑ 87, που θα μπορούσαν να «καθίσουν» στο επίκαιρο ηλεκτρονικό χαρτογραφικό υπόβαθρο, ώστε να είναι εφικτή η κατόπτευση.
Οι πολίτες που έχουν στα χέρια τους τέτοιες παλαιές βεβαιώσεις θα πρέπει να προβούν σε επικαιροποίησή τους, με μετατροπή σε σύστημα εθνικών συντεταγμένων και να προσκομίσουν στη Δασική Υπηρεσία τα αντίστοιχα τοπογραφικά διαγράμματα για να καταχωρηθούν και να επικαιροποιηθούν οι σχετικοί χαρακτηρισμοί – αποχαρακτηρισμοί των ιδιόκτητων εκτάσεων.
Η Υπηρεσία ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία των πολιτών. Μπορεί να ταλαιπωρηθούν στη φάση αυτή λίγο, με την επικαιροποίηση του χαρακτηρισμού των ακινήτων που κατέχουν εκτός αστικών περιοχών, με προσκόμιση τοπογραφικών τα οποία θα έχουν τις συντεταγμένες  ΕΓΣΑ, αλλά αν δεν το κάνουν, αργότερα με την επικύρωση των δασικών χαρτών ενδεχομένως να ταλαιπωρηθούν απείρως περισσότερο με ενστάσεις και προσφυγές.
«Για να αποφευχθεί η κατάθεση χιλιάδων ενστάσεων επί των δασικών χαρτών που θα αναρτηθούν στο τέλος του 2018, απευθύνομε από τώρα την πρόσκληση προς τους πολίτες να επιλύσουν τυχόν προβλήματα στην φάση αυτή, επιδιώκοντας ανάκτηση δεδομένων άλλο ένα 10% και να έχομε συγκέντρωση του 90% των δεδομένων, με αποτέλεσμα ο δασικός χάρτης να εξετάσει το υπόλοιπο 10% μέσα από προσφυγές», είπε ο κ. Φιλιππάκης.
«Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα ακολουθήσει μόνο ένα τρίμηνο προθεσμίας, για να αναρτηθεί το 1/3 του νομού και δύο ακόμη τρίμηνα για την ανάρτηση των άλλων δύο τρίτων. Δηλαδή σε 10 μήνες από την πρώτη ανάρτηση, θα τελεσιδικήσει συνολικά ο δασικός χάρτης του νομού και θα χρειαστούν δικαστήρια επί δικαστηρίων και με μαθηματική ακρίβεια αυτό θα είναι αιτία που ο κόσμος θα χάσει την περιουσία του», τόνισε ο κ. Φιλιππάκης.
Εξήγησε ότι όποιος πολίτης αντιληφθεί ότι ο αγρός του δασώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και υποψιάζεται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας του, συνολικά ή σε τμήμα της, θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δασική Υπηρεσία, προσκομίζοντας συμβόλαια, τοπογραφικά, οικοδομικές άδειες και παλιές βεβαιώσεις της Δασικής Υπηρεσίας, να τα εισάγει στο σύστημα, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως, με την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπούν οι μαζικές ενστάσεις και η συμφόρηση του συστήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, γιατί τότε αναμένεται να αναλάβει ο εργολάβος την ολοκλήρωση σύνταξης του δασικού χάρτη.
Εφόσον διαθέτει παλιές βεβαιώσεις της Δασικής Υπηρεσίας, π.χ. πριν μια, δυο, τρεις δεκαετίας κλπ., που κατά τεκμήριο δεν είναι καταγεγραμμένη στο σύστημα και είτε χρησιμοποιήθηκε είτε όχι για έκδοση εκτός σχεδίου πολεοδομικής άδειας, θα πρέπει να προσκομιστεί για να επικαιροποιηθεί ο αποχαρακτηρισμός, εφόσον δεν συντρέχουν άλλα πράγματα. Τα «άλλα πράγματα» είναι να μην επικαλύπτεται από ιδιοκτησίες τρίτων, να μην είναι προϊόν καταπάτησης και να μην έχει επεκταθεί σ’ αυτά τυχόν μορφή κυρίου δάσους, δηλαδή να μην έχει η έκταση αυτή ενθυλακωθεί μέσα σε δασικό περιβάλλον. Με τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι στο 90% των περιπτώσεων θα δικαιωθεί ο πολίτης και στο 10% που θα αφορούν δύσκολες περιπτώσεις θα δικαιωθεί με ενστάσεις επί του δασικού χάρτη, αφού τα δικαστήρια δεν είναι δυνατόν να ακυρώσουν παλιές άδειες, είπε ο δασολόγος.
Ολη αυτή η διαδικασία, παραδέχθηκε ο κ. Φιλιππάκης, συνεπάγεται τρέξιμο και δαπάνη για τον πολίτη, αφού θα πρέπει να κάνει νέα τοπογραφικά. Αλλά, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, με την απαξίωση της γης, πολλοί θα είναι οι πολίτες που τελικά θα εγκαταλείψουν τη γη τους γιατί θα χρειαστούν περισσότερα έξοδα για να τη σώσουν από το δασικό, απ’ ότι αυτή αξίζει και μπορεί να τους αποδώσει σε χρήμα, επεσήμανε ο κ. Φιλιππάκης, προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να απευθύνεται στη Διεύθυνση Δασών για να λάβει την αναγκαία ενημέρωση και κατευθύνσεις για τις κινήσεις που μπορεί να κάνει.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας