Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ενημερωτική εκδήλωση στη Σητεία για τις «Περιοχές Unesco Κρήτης»

Σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων «Περιοχές Unesco Κρήτης», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το Γεωπάρκο Σητείας.

Σε πρόσφατη εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, παρουσιάστηκαν οι Ειδικοί Στόχοι και οι ενδεικτικές προτεινόμενες δράσεις της ΟΧΕ, που αφορούν στο σύνολό της την περιοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας.
Πρόκειται για την δεύτερη ενημερωτική συνάντηση -διαβούλευση με σκοπό την κατάρτιση της στρατηγικής και του πρώτου σχεδίου δράσης καθώς και την καταγραφή προτεινόμενων έργων που θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν την ΟΧΕ.
Την παρουσίαση ανέλαβε ο κ. Λεωνίδας Τερζής, Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ -φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των προτεινόμενων δράσεων, και των δράσεων που για την χρηματοδότηση τους προτείνονται και άλλες πηγές εκτός της ΟΧΕ, όπως έχουν αποτυπωθεί στην μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Επίσης στον κατάλογο των δράσεων που προτείνονται από τη μελέτη για χρηματοδότηση από την ΟΧΕ, ταξινομημένων ανάλογα με το πεδίο παρέμβασης, όπως αυτό αναφέρεται στην προκήρυξη καθώς και στις κοινές με τις άλλες περιοχές της Κρήτης δράσεις και στους δυνητικά δικαιούχους. Ακολούθησαν ενημέρωση για τους προτεινόμενους από την μελέτη του ΜΦΙΚ στρατηγικούς στόχους του σχεδίου δράσης και επεξήγηση των δράσεων.
Παρ’ ότι είχε αποσταλεί σχετική πρόσκληση σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς της περιοχής, η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Η περιορισμένη συμμετοχή έρχεται σε αντίθεση με το ότι το Γεωπάρκο Σητείας αφορά και πρέπει να αγκαλιάσει έμπρακτα όλη η τοπική κοινωνία, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικό «εργαλείο», που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Νίκος Καραμανωλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Καλαμπόκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων κι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όπως του ΟΑΣ, της Πυροσβεστικής, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων.
«Το συγκεκριμένο»,  ανέφερε ο κ. Τερζής, «είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τις περιοχές Unesco του νησιού, δηλαδή το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, το Γεωπάρκο Σητείας και την Σαμαριά για το απόθεμα της βιόσφαιρας. Πλέον με τις τρεις αυτές περιοχές η Κρήτη αποκτά άλλη διάσταση στο θέμα της αναγνωρισιμότητας.
Η Περιφέρεια αντιλαμβανόμενη το μέγεθος αυτής της σημασίας αποφάσισε την χρηματοδότηση για δράσεις κι έργα με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη, τον τουρισμό και την συμβολή της ανάπτυξης της ενδοχώρας της Κρήτης. Ξεφεύγουμε δηλαδή πια από το “ήλιος- θάλασσα” της θερινής περιόδου και μπαίνουμε σε μία άλλη λογική, να εκμεταλλευτούμε όλο το δωδεκάμηνο, προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες που έχει το νησί και οι τρεις περιοχές, προσπαθώντας να προσελκύσουμε επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Ο στόχος
Το όραμα και ο στρατηγικός στόχος της όλης προσπάθειας αφορά επομένως την αξιοποίηση του brandname «Unesco», που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μίας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα οι φορείς, στους οποίους είχε απευθυνθεί η σχετική πρόσκληση, να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες, για να ολοκληρωθούν οι προτεινόμενες δράσεις και να αποσταλούν στην διαχειριστική αρχή.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας