Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Λιγότερες ήταν ευτυχώς φέτος οι πυρκαγιές στη Σητεία

Η αντιπυρική περίοδος, που ολοκληρώθηκε, ήταν για την περιοχή της Σητείας καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή ήταν λιγότερες και μικρότερης έκτασης ευτυχώς. Στον περιορισμό τους συνετέλεσαν η αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του κόσμου.

«Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης καταγράφηκε μείωση των πυρκαγιών και στα περιστατικά, αλλά και στις καμένες εκτάσεις.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Ξεροκάμπου τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 350 στρέμματα. Από ‘κει κι έπειτα σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, είχαν ως αποτέλεσμα την καύση κατά μέσο όρο 10 έως 40 στρεμμάτων».

Στο Κατσιδώνι
«Περιστατικά πυρκαγιών», συνέχισε, «υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ακόμα μέχρι και πριν λίγες ημέρες, όταν είχαν ήδη σημειωθεί βροχοπτώσεις. Ο λόγος για την φωτιά στο Κατσιδώνι, που αποτέφρωσε 41 στρέμματα.
Η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Ενώ δηλαδή υπήρχε μείωση της θερμοκρασίας και αύξηση της υγρασίας, στην προκειμένη περίπτωση κάηκε μία σημαντική έκταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και την συνεργασία που υπήρξε με άλλους φορείς.
Το έργο της κατάσβεσης δυσχεράνουν σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην προαναφερόμενη, τόσο η μορφολογία της περιοχής, όσο βέβαια και οι ανεμολογικές συνθήκες».

Απέδωσαν οι συνεργασίες
«Σε γενικές γραμμές ωστόσο η φετινή σαιζόν ήταν καλύτερη από την προηγούμενη σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή του κόσμου, που ανταποκρίθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό στις συστάσεις της Πυροσβεστικής. Σε σχέση με πέρυσι είχαμε λιγότερες φωτιές και γενικά λιγότερα περιστατικά, τα οποία προσεγγίζουν τα 95 -εκ των οποίων 40 πυρκαγιές- ως τώρα, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή είχαν ξεπεράσει τα 115- περιστατικά που αφορούν και την παροχή βοηθείας κλπ.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας επίσης συνέδραμε και συμμετείχε φέτος με αρκετές δυνάμεις σε πυρκαγιές άλλων περιοχών και κυρίως της γειτονικής Ιεράπετρας, που επίσης είναι μία περιοχή που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ξηρασίας
Από τις φετινές πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Σητείας αποτεφρώθηκαν κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, περιορισμένες γεωργικές και δασικές εκτάσεις. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η φετινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των καθημερινών περιπολιών από την πλευρά της υπηρεσίας μας, συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες και το 3ο ΚΕΠ που επίσης έκαναν περιπολίες. Επίσης ενεργοποίησης των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Τ.Κ., της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Συνεταιρισμών και βέβαια των πολιτών.
Ένα επίσης θετικό στοιχείο της φετινής σαιζόν ήταν οι περιορισμένες περιπτώσεις σε τροχαία ατυχήματα- σε ό,τι αφορά πάντα της παρέμβαση της Πυροσβεστικής- κάτι που σημαίνει ότι οι προσπάθειες ενημέρωσης από την πλευρά της Αστυνομίας αποδίδουν», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη προσοχή
«Η αντιπυρική περίοδος λοιπόν ολοκληρώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κανόνες και νομοθεσία που πρέπει να τηρείται και ακολούθως. Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό και την πυροσβεστική διάταξη που ισχύει, επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, τα οποία όμως δεν μπορεί να καίγονται εντός της πόλης ή κατοικημένων περιοχών.
Σε καμία εξάλλου περίπτωση δεν επιτρέπεται η καύση πλαστικών απορριμμάτων.
Η καύση υπολειμμάτων επίσης επιτρέπεται μέχρι το μεσημέρι κι όχι από ‘κει κι έπειτα.
Υπάρχουν συνέπειες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», κατέληξε ο κ. Καπετανάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας