Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Με αύξηση έκλεισε η τουριστική χρονιά στην περιοχή Ιτάνου

Καλή ήταν η φετινή τουριστική χρονιά για τη Δημοτική Ενότητα Ιτάνου του Δήμου Σητείας και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου, στο Παλαίκαστρο, στον Κουρεμένο, στη Ζάκρο και στον Ξερόκαμπο.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης έκανε λόγο για μία αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος σε σχέση με την περυσινή σαιζόν από 5% έως 10%, ποσοστό σαφώς θετικό συνολικά για την τοπική οικονομία.
«Η φετινή σαιζόν»,πρόσθεσε, «ξεκίνησε “μουδιασμένα” με τον Μάιο, αλλά και τον Ιούνιο να κινούνται με κάπως πτωτική τάση, όμως το κενό καλύφθηκε από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ αρκετά καλοί ήταν οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος με αποτέλεσμα η σαιζόν να κλείσει με θετικό -έστω και μικρό- πρόσημο».
Κατά την παρελθούσα  διετία ο Σύλλογος εμφάνισε πλούσια δραστηριότητα σε πολλές κατευθύνσεις, «κι αυτός είναι ο στόχος και για τη νέα», όπως σημείωσε ο κ. Κοξαράκης. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση, ιδιαίτερα των νέων μελών ώστε με κοινή κι εντατική προσπάθεια να προωθηθούν ζητήματα που αφορούν την περιοχή και συνδέονται και με τον τομέα του τουρισμού, αλλά και προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Surfing
Προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης διετίας και παρουσιάζοντας τους στόχους που τίθενται για τη νέα, ο κ. Κοξαράκης μίλησε για δράσεις με στόχο την προβολή της περιοχής. Μεταξύ των βασικότερων η διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Δήμο, την Περιφέρεια, την Τοπική Κοινότητα, το ΔΟΚΑΣ, τη ΜΑΔΕΣ, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και τους επαγγελματίες του τόπου.
Εκδηλώσεις και δράσεις, όπως τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Surfing, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά με ιδιαίτερη επιτυχία στην περιοχή. Ήταν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου που υλοποιήθηκε με την στήριξη των τοπικών φορέων και σκοπός είναι η διοργάνωση να συνεχιστεί.

Η κοινωνική προσφορά
Άξια αναφοράς είναι και η κοινωνική δράση του Συλλόγου και γενικότερα η δραστηριοποίησή του σε θέματα τοπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε το κλάδεμα και το άσπρισμα όλων των αρμυρικιών κατά μήκος της ακτογραμμής από την Ερμούπολη έως τον Ξερόκαμπο σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους προκειμένου να προκύψει μία όμορφη εικόνα για ντόπιους και επισκέπτες.
Παράλληλα ο Σύλλογος στηρίζει οικονομικά αλλά και με όποιο τρόπο μπορεί άλλους τοπικούς συλλόγους προκειμένου να υλοποιούνται κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις -μουσικές, θεατρικές κλπ., αλλά και τα σχολεία της περιοχής, συνέβαλε οικονομικά δε για να αγοραστεί εξοπλισμός για το σχολείο της Ζάκρου.
Ο Σύλλογος συνέδραμε επίσης οικονομικά για την αγορά απινιδωτή, που θεωρείται πολύ σημαντικός εξοπλισμός για μία ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή, όπως τη συγκεκριμένη.

Τα τοπικά προβλήματα
Για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στις υπηρεσίες υγείας, στην καθαριότητα, στην κυκλοφορία, στην αστυνόμευση της περιοχής, ο Σύλλογος είτε μέσω επιστολών προς τους υπευθύνους, είτε με επαφές καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην ανάδειξη και αντιμετώπισή τους. Όπως τόνισε ο κ. Κοξαράκης, «πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον τόπο, την καθημερινή ζωή των ντόπιων, αλλά και την εικόνα για τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει συνεργασία με τις Αστυνομικές, Λιμενικές υπηρεσίες, το Δήμο και γενικότερα όλους τους αρμοδίους θέτοντας ζητήματα που προκύπτουν ή διαιωνίζονται. Μεταξύ αυτών τα περιστατικά κλοπών που φέτος σημειώθηκαν σε λουόμενους, η “επίθεση” μελισσών σε επισκέπτες στον Ξερόκαμπο, τα προβλήματα στο οδόστρωμα στη σύνδεση Αγκαθιά – Παλαικάστρου λόγω έργων που έχουν εκτελεστεί, το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο Παλαίκαστρο λόγω της στάθμευσης οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και της έλλειψης πάρκινγκ στην περιοχή κι άλλα.

Τα θέματα του κλάδου
«Στον κλάδο δυστυχώς»,ανέφερε ο κ. Κοξαράκης, «έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα, τα οποία ήδη έχει αναδείξει ο Σύλλογος και θα τεθούν εκ νέου άμεσα σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τα κυριότερα σχετίζονται με τις φορολογικές αλλαγές, την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1/1/18, το οποίο είναι επιβαρυντικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις.
Επίσης μείζον θέμα εξακολουθεί να είναι η δυνατότητα που δίδεται στον οποιοδήποτε έχει ένα σπίτι, άνευ άδειας, προδιαγραφών, να το μισθώνει όπως ένα κατάλυμα ή ένα ξενοδοχείο. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, υποβαθμίζει τις επιχειρήσεις μας, είναι σε πλεονεκτική θέση, αφού δεν καταβάλλει όλα όσα πληρώνει μία επιχείρηση. Το θέμα μας απασχολεί εντόνως και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση του».

Για τον ποιοτικό τουρισμό
«Για την επόμενη περίοδο οι ενδείξεις είναι θετικές ως προς την κίνηση. Από την πλευρά του Συλλόγου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί μεταξύ άλλων στην προβολή της περιοχής σε χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον, όπως η Σλοβενία.
Βέβαια ζητούμενο είναι πάντα η διατήρηση και η αύξηση επισκεπτών που σταθερά κι επί σειρά ετών επιλέγουν την περιοχή του Ιτάνου για να απολαύσουν τις διακοπές τους, από διάφορες χώρες.
Επίσης στόχος είναι όχι μόνο η αύξηση του τουρισμού, αλλά του ποιοτικού τουρισμού που είναι εκείνος που θα ενισχύσει σημαντικά και την τοπική οικονομία», κατέληξε ο κ. Κοξαράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας