Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Επιτυχίες, προκλήσεις και προβλήματα για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του ΤΕΙ Κρήτης εξακολουθεί -κόντρα στις δυσκολίες των καιρών γενικότερα και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης- μία καλή, σταθερή πορεία.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, αφού προβλήματα κι ανοικτά θέματα ανακύπτουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, που ευτυχώς αντιμετωπίζονται στην πλειοψηφία τους χάρις κυρίως στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπεύθυνοι.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος πέντε περίπου εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου εξαμήνου.
«Το εξάμηνο», είπε, «ξεκίνησε κανονικά και δεν εμφανίζονται κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή άμεσα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βέβαια το Τμήμα τελεί και αυτό υπό τον περιορισμό χρηματοδότησης».

Οι περικοπές
Σημείωσε αναφερόμενος σε δημόσια αναφορά πριν λίγο χρονικό διάστημα του Πρύτανη σε συνέντευξή του ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΙ Κρήτης ήταν περίπου 13 εκατομ. προ κρίσης. Με όλες τις περικοπές όμως και τις συμπτύξεις κατά την διάρκεια της κρίσης, συνολικά στο δημόσιο τομέα, αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός είναι κάτω των 4 εκατομ.
Έχει περικοπεί κατά τα δύο τρίτα και βέβαια πέραν του αν υπήρχε οποιαδήποτε δαπάνη που ήταν μη απαραίτητη, δυστυχώς στις περικοπές υπάρχουν και δράσεις, διευκολύνσεις στους φοιτητές, εξοπλισμός κι άλλα που ήταν πολύ χρήσιμα στην εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν.
Παρά τις δυσκολίες το Ίδρυμα και το Τμήμα, με όλες αυτές τις περικοπές συνεχίζει την δράση του, την παραγωγή καταρτισμένων αποφοίτων, χωρίς να έχει αλλάξει οτιδήποτε σε αυτό τον τομέα. Λειτουργούμε στο ίδιο επίπεδο διδακτικής και παραγωγής αποφοίτων, όπως προηγουμένως».

Οι φοιτητές και οι διδάσκοντες
«Το Τμήμα», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, «ήταν και φέτος πρώτο στις προτιμήσεις των φοιτητών. Μάλιστα η βάση ανέβηκε στα περίπου 13.600 μόρια. Από τους επιτυχόντες αυτή την στιγμή ενεργοί στο Τμήμα είναι περίπου 90 φοιτητές. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κάποιοι έχουν πάρει μεταγραφές πολύ πρόσφατα ή όπως συνηθίζεται μπορεί να ξαναδίνουν. Δεχόμαστε όμως ακόμα εγγραφές, όπως πρόσφατα ενημερωθήκαμε για τις εγγραφές των αθλητών. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός έχει σταθεροποιηθεί κι από τους 120 επιτυχόντες από όλες τις κατηγορίες έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 90 και παρακολουθούν κανονικά τις σπουδές τους. Αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό ποσοστό. Συνολικά οι ενεργοί φοιτητές του Τμήματος αυτή την ώρα είναι περί τους 700.
Στο προσωπικό του Τμήματος υπάρχουν θετικές εξελίξεις και συγκεκριμένα έχει προχωρήσει η εκλογή του πέμπτου μέλους εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ με μετάταξη από τη μέση εκπαίδευση τοποθετείται Διδάκτορας σε θέση ειδικού διδακτικού προσωπικού.
Και προσδοκούμε βέβαια σε περαιτέρω ενίσχυση μας, εκπαιδευτικού προσωπικού, σε επόμενο κύκλο προκηρύξεων. Υπάρχει μία θετική προοπτική στον τομέα αυτό και κάνουμε ότι καλύτερο να επιτύχουμε αυτές τις εξελίξεις».

Ο εξοπλισμός και η έρευνα
«Ένα θέμα πολύ σοβαρό για το Τμήμα είναι η μη ανανέωση του εξοπλισμού του. Ενδεικτικά το Τμήμα χρησιμοποιεί υπολογιστές και το αντίστοιχο λογισμικό. Υπάρχει μεν αρκετό υλικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, που όμως αγοράστηκε την περίοδο 2003- 2007. Επομένως πρόκειται για υλικό που έχει χρόνο ζωής δέκα με δεκαπέντε έτη κατ’ ελάχιστο. Στον χώρο των υπολογιστών, των προγραμμάτων και των εξελίξεων αυτός είναι πολύ μεγάλος χρόνος.
Ζητούμε λοιπόν και προσδοκούμε από την πολιτεία, αν όχι να επεκτείνει τις εργαστηριακές μας δυνατότητες, κατ’ ελάχιστον, σταδιακά τα επόμενα χρόνια να συντηρήσει και να ανανεώσει τις υπάρχουσες δομές.
Εξάλλου σημαντική είναι και η δράση του Τμήματος σε επίπεδο ερευνητικό. Παρ’ όλες τις ανάγκες και στην εστίαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης, δείγμα γραφής στον ερευνητικό χώρο έχει δοθεί από το Τμήμα εξ αρχής, από το 2004. Πολύ νωρίς ενεπλάκη σε έρευνα που αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στα σχολεία.
Η προσπάθεια μας αυτή συνεχίστηκε. Την περίοδο αυτή διεκδικούμε χρηματοδότηση από διάφορα διεθνή προγράμματα, όπως είναι το “Ιnterreg” καθώς κι από το πρόγραμμα “Ερευνώ- Καινοτομώ”  και την Περιφέρεια Κρήτης, από το ΕΣΠΑ της αγροδιατροφής σε θέματα ποιότητος τροφίμων, που αφορούν πολύ την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα έχουμε καταθέσει είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με διάφορους φορείς, προτάσεις που αφορούν το αρωματικό ελαιόλαδο, το ξύγαλο, τα τοπικά γαλακτοκομικά της Κρήτης γενικότερα, στο ΕΣΠΑ αγροδιατροφής της Περιφέρειας κάτι που από ότι μαθαίνουμε θα προκηρυχτεί αρχές του νέου έτους. Έχουμε προετοιμάσει προτάσεις χρηματοδότησης όχι απλώς με την αντίληψη να γίνει έρευνα ακαδημαϊκή, αλλά κι έρευνα εφαρμοσμένη κι ευρύτερα δράσεις που ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία και οικονομία», εξήγησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Οι παράγοντες για τη σταθερή πορεία
Παρά τις δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων ιδιαίτερα ετών της κρίσης, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας βαδίζει σε έναν καλό δρόμο με σταθερή πορεία, την ίδια ώρα που τα προβλήματα στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι έντονα. Δεν είναι τυχαίο ότι και φέτος ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των φοιτητών, ότι επιδεικνύει παραγωγή σημαντικού εκπαιδευτικού κι ερευνητικού έργου κατά την διάρκεια των σπουδών- όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί, ότι ο αριθμός των αποφοίτων του ως τώρα είναι μεγάλος και ότι σημαντικό είναι και το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας -μέγιστο θέμα στις μέρες μας.
«Η επιλογή του αντικειμένου εξ αρχής», υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης, «ήταν πολύ καίρια. Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν διέθετε επαρκείς αριθμούς πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτή την ειδικότητα. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Την πρώτη πενταετία λειτουργίας του Τμήματος, μέχρι το 2006, υπήρχαν περιοχές της χώρας, ολόκληροι Νομοί, όπου δεν υπήρχε καθόλου αντίστοιχη ειδικότητα. Δεν υπήρχαν ενεργοί διαιτολόγοι. Επί παραδείγματι στην επαρχία Κυπαρισσίας στην Μεσσηνία δεν υπήρχε Διαιτολόγος μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται μία δική μας απόφοιτος. Επίσης σε ολόκληρο το Νομό Λακωνίας υπήρχε μία Διαιτολόγος που εργαζόταν στο κρατικό Νοσοκομείο. Οι δύο πρώτοι ιδιώτες Διαιτολόγοι που ενεργοποιήθηκαν στο Νομό ήταν δικοί μας απόφοιτοι. Άρα υπήρχε πραγματική ανάγκη.
Από την άλλη πλευρά συνέπεσε η ίδρυση του Τμήματος με μία ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στο θέμα της διατροφής ως τρόπου ζωής, προστασίας της υγείας, επιλογής τροφίμων. Η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε την σημασία της διατροφής, περισσότερο θα έλεγα την δεκαετία του 2000 κι αυτό οδήγησε μία σειρά εκπομπών, άρθρων, ενημέρωσης, που με κάποιο τρόπο κατέδειξαν την ανάγκη, την σημασία της επιστήμης της διατροφής και προσέλκυσε ανθρώπους να σπουδάσουν, να ενεργοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Πολύ σημαντική είναι τα τελευταία επίσης δύο χρόνια η προσαρμογή του συστήματος εισαγωγής των φοιτητών, η οποία επέτρεψε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις επιλογές των φοιτητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες δύο περιόδους στις εισαγωγικές εξετάσεις η βάση μας σταθερά να έχει ανέβει πάνω από τα 13.000 μόρια.
Κι ένα τελευταίο. Παρακολουθούμε την τύχη των αποφοίτων μας και δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα. Αυτή την στιγμή έχουμε πάνω από 800 αποφοίτους. Τώρα προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της απασχόλησης των αποφοίτων μας και μέσα στην περίοδο της κρίσης. Είμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων, διότι απαιτείται πολύ προσπάθεια για να παρακολουθήσει κανείς αυτόν τον αριθμό των αποφοίτων.
Ευελπιστούμε ότι στις αρχές του επόμενου έτους, σε συνέδριο παιδαγωγικό που οργανώνεται στο Ηράκλειο θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συνολικά την απασχόληση των αποφοίτων μας την περίοδο 2012-2017. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τα αποτελέσματα έως το 2012».

Η πρόκληση
Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας είναι μία υγιής, ζωντανή εκπαιδευτική δομή, άξια λόγου και αναφοράς. Δεν είναι κάτι τυχαίο ούτε όμως και επιτρέπει εφησυχασμό. Σε καμία περίπτωση η καλή λειτουργία του και η πορεία του δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Απαιτείται επομένως πολλή δουλειά και προσπάθεια διαρκής.
«Το Τμήμα είναι σε σταθερή κατάσταση, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Έχει όμως και πολλά σημεία, όπως προαναφέρθηκε που δημιουργούν περιορισμούς.
Και βέβαια παραμένει το ζητούμενο, όχι μόνο πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει άξιους αποφοίτους, αλλά πώς θα μπορέσει περαιτέρω να εξειδικευθούν τα μαθήματα, να τροποποιηθεί το πρόγραμμα σπουδών, πιο σύγχρονο, με όλες τις προτάσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων για την εκπαίδευση των Διαιτολόγων. Άρα -μου επιτρέπετε να πω- ότι παραμένει μία πρόκληση και η λειτουργία και η πορεία του Τμήματος στο μέλλον», κατέληξε ο Πρόεδρός του.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας