Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

70.000 τόνοι, έως 3,70 ευρώ το κιλό το λάδι

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της φετινής παραγωγής θα είναι χαμηλότερη των προσδοκιών των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.
Εκτιμάται ότι θα πλησιάσουμε τις 70.000 ή 80.000 τόνους, κάτω από τη μέση παραγωγή που είναι γύρω στις 100.000 τόνους.
Κατά τόπους αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ρίχνουν το μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλά.
Όσον αφορά τη φετινή τιμή του ελαιολάδου, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Εκτός απροόπτου, θα κυμανθεί από 3,50 ευρώ έως 3,70 ευρώ το κιλό.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης «η φετινή χρονιά προβλέπεται καλή, αφού μπορεί να αναμένεται αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή 12% , αλλά παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων κατά 40%.
Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης 5% επομένως υπάρχει ζήτηση του προϊόντος και οι τιμές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Να μην θεωρούμε δεδομένο ότι η τιμή θα ανέλθει στα 4, 5 ,6 €. Η αγορά πρέπει να τροφοδοτείται ομαλά. Να υπάρχει σωστή ροή για να μην χάσουμε και τις αγορές. Και φυσικά να τηρούμε τους κανόνες για να έχουμε καλή ποιότητα.
Στην Σητεία έχουμε εξαιρετικό προϊόν, το οποίο έχει βραβευτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι και σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει προσπάθεια, εκσυγχρονισμός και καλή ποιότητα. Όλοι πλέον είναι προσεκτικοί.
Στο παρελθόν το λάδι της Ισπανίας δεν μπορούσε να μπει σε σαλάτα, τώρα αρχίζουν και βελτιώνονται. Άρα πρέπει κι εμείς εκεί να στοχεύουμε. Να μην εφησυχάζουμε και να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ένα ακόμα καλύτερο προϊόν. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων είναι δεδομένη».
Λ.Κ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας