Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο ηλιοθερμικός σταθμός στην Αγία Τριάδα Σητείας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας συζητήθηκε η παράταση- τροποποίηση της σύμβασης εκμίσθωσης για την κατασκευή διαχείριση και εκμετάλλευση Ηλιοθερμικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Πλαγιές της Αγίας Τριάδας.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Θοδωρής Πατεράκης υπενθύμισε ότι -όπως και φέτος- «και πέρυσι το Δ.Σ. είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να δώσει παράταση υλοποίησης του έργου για ένα χρόνο στη λογική να υπάρξει περαιτέρω επαφή, συζήτηση και καλύτερη διαπραγμάτευση με την εταιρία στο πλαίσιο της εξασφάλισης περισσότερων προς όφελος του Δήμου, μέσα από αυτή την επένδυση. Είχαμε μία σκληρή διαπραγμάτευση στα θέματα που αφορούν την χρονική διάρκεια του έργου, τα ανταποδοτικά που διεκδικήσαμε και τις προϋποθέσεις που απαιτήσαμε να μπουν είτε χαρακτηριστεί η έκταση αγροτική είτε παραμένει χορτολιβαδική».
Αναφερόμενος στα όσα μέχρι στιγμής γεγονότα πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Λεύκης στο παρελθόν είχε προχωρήσει στην δημοπρασία με τον διαγωνισμό να περιλαμβάνει 1.040 στρέμματα για την υλοποίηση επένδυσης ενός ηλιοθερμικού. Το ηλιοθερμικό ανήκει στις ΑΠΕ, άρα δίδει τα ανταποδοτικά που προβλέπονται από την διαδικασία, δηλαδή το 1,7% από τα ακαθάριστα έσοδα σαν ειδικό τέλος στο Δήμο, το 1% των ακαθάριστων εσόδων στους οικιακούς καταναλωτές της Τ.Κ. της Αγίας Τριάδος και το 0,3 % στο Πράσινο Ταμείο».

Ο χαρακτηρισμός της γης
«Πρόβλημα», συνέχισε, «υπήρξε όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της γης. Η πρωτοβάθμια επιτροπή χαρακτηρισμού είχε ομόφωνα στο παρελθόν αποδεχτεί ότι η έκταση αυτή είναι σχεδόν στο σύνολο της γεωργική κι ενώ θα μπορούσε ο τότε διορισμένος Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας να αποδεχθεί την πρόταση, θεώρησε ότι έπρεπε να μην την κάνει δεκτή, προσφεύγοντας στην δευτεροβάθμια τότε επιτροπή επίλυσης δασικών διαφορών η οποία χαρακτήρισε τα 200 στρέμματα γεωργική γη και τα υπόλοιπα χορτολιβαδική. Ο Δήμος τότε προσέφυγε κατά της απόφασης στο Εφετείο Χανίων το οποίο αποφάσισε ότι η σύνθεση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ήταν λάθος άρα και το αποτέλεσμα αυτής δεν ευσταθεί και αποφάσισε να επαναπέμψει το θέμα στη Τεχνική Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών -όπως λέγεται τώρα, η οποία έχει συσταθεί πριν λίγους μήνες κι εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις. Σύντομα θα εξετάσει και το συγκεκριμένο».

Η σύμβαση με τη ΔΕΗ
«Η Επιτροπή Παρακολούθησης μέσα από μία επίπονη διαδικασία ερχόμενη σε επαφή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Δ.Σ. της εταιρίας προσπάθησε να κερδίσει τα μέγιστα για το Δήμο μέσα από αυτή την επένδυση. Η επένδυση δεν έχει μπει- όπως κι άλλες λόγω μη δυνατότητας των ιδιοκτητών των μονάδων ΑΠΕ να προχωρήσουν σε σύμβαση με τη ΔΕΗ, στην οποία θα προβλέπεται ο τρόπος και το ποσό που θα εισπράττει ο ιδιώτης από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ – στην διαδικασία υλοποίησης.
Έχοντας υπ’ όψιν όλα αυτά θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στην εταιρία να μπει στη διαδικασία ολοκλήρωσης της επένδυσης, βάζοντας όμως και τη δική μας λογική, ανταπόδοσης από τη μία κι εξασφάλισης από την άλλη ενός μίνιμουμ κέρδους είτε υλοποιηθεί είτε όχι η επένδυση στη γη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί χορτολιβαδική ή γεωργική.
Στο πλαίσιο αυτό ετέθη χρονικός ορίζοντας μέχρι το τέλος της πενταετίας που θα δοθεί ως παράταση ολοκλήρωσης της επένδυσης κάτι που έγινε αποδεκτό.
Επίσης ζητήθηκε η αγορά ενός απορριμματοφόρου μικρού μεγέθους για το Δήμο άμεσα, που επίσης έγινε δεκτό. Ακόμα εφ’ όσον εντός του 2018 θα έχει κλείσει το κομμάτι συμβασιοποίησης με τη ΔΕΗ και ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου (πριν ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας) θα δίδεται το ποσό των 200.000 το χρόνο στο Δήμο.
Επίσης υπάρχει δέσμευση από την εταιρία με ιδιωτικό συμφωνητικό και ποινική ρήτρα για την αγορά ενός σύγχρονου μεγάλου απορριμματοφόρου προς το Δήμο. Μόλις μπει η μονάδα στη φάση λειτουργίας, εάν η Επιτροπή χαρακτηρίσει την έκταση χορτολιβαδική τότε θα δίδονται στο Δήμο 358.000 -βρέξει, χιονίσει.
Αυτό γιατί η αρχική λογική ήταν ότι εάν όλη η έκταση είναι γεωργική, ο Δήμος Λεύκης τότε θα λάμβανε περίπου 770.000 ως ενοίκιο. Εμείς απαιτήσαμε αν όλη η έκταση βγει χορτολιβαδική, να είναι το μισό το οποίο θα πλήρωναν αν είναι γεωργική. Αν τώρα όλη η έκταση χαρακτηριστεί γεωργική, θα εισπράττει το ποσό των 770.000 ή ποσοστό αυτού αναλογικά με την έκταση της γης που θα βγει γεωργική. Άρα έχουμε ένα μίνιμουμ 358.000 που μπορεί να φτάσει μέχρι το μέγιστο 770.000 αν όλη η έκταση είναι γεωργική. Κάθε έτος.
Αυτά πετύχαμε, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την εταιρία. Μπορούμε να δώσουμε την παράταση στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που πρέπει να έχουμε σε τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες οι οποίες είναι αποδεκτές από την τοπική κοινωνία, είναι σε περιοχή που οι χρήσεις γης το επιτρέπουν και είναι κάτι συνολικά που επιφέρει κέρδος στο Δήμο.
Επιπλέον είναι η λεγόμενη καθαρή ενέργεια, που θα παράγεται και θα μειώνεται η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα αν η ενέργεια των 58MW παράγεται από ένα συμβατικό εργοστάσιο που καίει συμβατικό καύσιμο. Η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη. Η επένδυση διαθέτει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους ενώ σε ορίζοντα εικοσαετίας ο Δήμος Σητείας και οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν εισπράξει περίπου 20 εκατομ.», τόνισε ο Δήμαρχος.

Τα ερωτήματα
Από την μείζονα μειοψηφία η κ. Στέλλα Αϊλαμάκη έκανε λόγο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το παρελθόν, για το Δήμο μέσα από την διαπραγμάτευση που έγινε.
«Εμείς δεν ήμασταν θετικοί εξ αρχής σε αυτό το έργο για πάρα πολλούς λόγους. Το έργο αυτό δεν είναι καθαρό ΑΠΕ, καταναλώνει 20% με 30% συμβατική ενέργεια (δημιουργία δεξαμενών πετρελαίου κλπ ). Θα είναι ένας μικρός Αθερινόλακος, δίπλα στον Αθερινόλακο. Η ΜΠΕ έχει εγκριθεί από το υπουργείο, έχει γίνει αίτηση θεραπείας από διάφορους συλλόγους από την περιοχή μας για την ακύρωση της απόφασης. Το έργο έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε ισχύ από 38MW στα 52MW, κάτι που δεν έχει πάρει έγκριση από την Περιφέρεια.
Επίσης, ενώ είχε δώσει έγκριση για γεώτρηση στο σημείο εκείνο και τα 22.000 κυβικά νερό που ζητούσε τότε η εταιρία με τα 38MW τώρα είναι 124.000 κυβικά.
Ενώ άλλαξε μορφή το έργο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν επενέβη η Περιφέρεια και το υπουργείο ενέκρινε την μελέτη. Το γήπεδο εγκατάστασης του ανεβαίνει από τα 1000 στρέμματα στα 1600, ο πύργος από 140 μέτρα στα 200. Επίσης πάμε στους 24.000 ηλιοστάτες των 19 τετραγωνικών ο καθένας.
Ας αναλογιστούμε τη μορφή της περιοχής πώς θα είναι με την ολοκλήρωση του έργου. Τα χωριά. Άραγε πόσοι από τους κατοίκους που είναι υπέρ του έργου έχουν διαβάσει και αναλύσει την μελέτη του έργου;
Στο έργο έχει προστεθεί σύστημα αποθήκευσης θερμότητας γιατί αν δεν γινόταν αυτό δεν θα χρηματοδοτούνταν. Η μέθοδος των εύθικτων αλάτων συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους σύμφωνα με τους ειδικούς, οπότε η εταιρία υποχρεούται να πει στην οδηγία που καθορίζει μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες λόγω αυτών των επικίνδυνων ουσιών.
Στην μελέτη δεν αναφέρεται σαφώς από πού θα γίνει η κάλυψη των αναγκών νερού. Το έργο δεν είναι συμβατό με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Δεν συμφωνούμε η Σητεία να γίνει προορισμός ηλιοθερμικής ισχύος. Έχουμε άλλους πόρους με τους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε, τουρισμό, Γεωπάρκο κλπ».

Τα ποσοστά
Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σταυρούλα Καράμπελα τόνισε: «Εμείς είμαστε εναντίον της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και να παραχωρείται η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε πολυεθνικές, ακόμα περισσότερο. Δεν θα συμφωνήσουμε με την τροποποίηση των όποιων συμβάσεων έχουν γίνει ως τώρα.
Επιβεβαιώθηκε αυτό που πολλές φορές έχουμε πει σαν Δ.Σ. του ΚΚΕ σε αυτή την αίθουσα κι έξω από αυτή, ότι όταν βάζεις αφεντικά στην ενέργεια, αυτά θα βάλουν τους όρους. Η εταιρία, όταν ολοκληρώσει την κατασκευή, θα διπλασιαστεί η ισχύς με ό,τι αυτό σημαίνει γιατί πλέον δεν μιλάμε για μικρή παραγωγή, μιλάμε για ένα κολοσσό.
Αυτή η παραγωγή τελικά τί θα κοστίσει στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών; Όποιος πουλάει ενέργεια καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική με βάση το κέρδος του και κανένας δεν διασφαλίζει ότι στο μέλλον θα υπάρχει μία μειωμένη τιμή για τα λαϊκά νοικοκυριά και το Δήμο. Έχουμε δει και στο παρελθόν με τί ποσοστά ξεκίνησαν και πού κατέληξαν».
Μετά από εκτενή συζήτηση και πολλές τοποθετήσεις, αντεγκλήσεις, το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παράταση- τροποποίηση της σύμβασης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας