Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Προβληματισμός για την ελλιπή εκδήλωση ενδιαφέροντος γιατρών στο νομό Λασιθίου

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον των γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται από τα δεδομένα που υπάρχουν μετά την ανάρτηση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης των προσωρινών πινάκων για την πρόσληψη προσωπικού στις ΤΟΜΥ.
Το αρνητικό δεδομένο είναι πως μόνο στο Νομό Λασιθίου είναι μειωμένο ή και ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για τις θέσεις των γιατρών. Συγκεκριμένα, για τις Μονάδες της Σητείας και της Ιεράπετρας δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς, ενώ για τη Μονάδα του Αγίου Νικολάου, (η οποία εκτιμάται πως θα είναι και η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει), δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον παθολόγοι και γενικοί γιατροί, αλλά μόνο δύο παιδίατροι και προσωπικό σε μη ιατρικές ειδικότητες (κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.).
Η Δυπεάρχης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την ελλιπή εκδήλωση ενδιαφέροντος και υπογραμμίζει πως δεν είναι ευχάριστο δεδομένο να υπάρχει ενδιαφέρον στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης και στο Νομό Λασιθίου να μην εκφράζεται αντίστοιχα. «Θα προκηρυχθούν ξανά, αλλά αν υπάρξει διαθεσιμότητα γιατρών ξανά για την περιοχή, αυτό δεν μπορώ να το πω…», σημειώνει.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως επιβεβαιώνεται το μειωμένο ενδιαφέρον γιατρών για ορισμένες θέσεις στο Νομό Λασιθίου, το οποίο έχει αποδοθεί κατά καιρούς στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού λόγω της φυγής στο εξωτερικό. Ωστόσο, φαίνεται πως και οι μακρινές αποστάσεις διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο, όπως δείχνουν τα δεδομένα, αλλά προστίθενται επιπλέον λόγοι που πρέπει να προβληματίσουν. Για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί από περιοχές του Λασιθίου στις οποίες έχει ανακοινωθεί η ίδρυση ΤΟΜΥ αλλά δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την περιοχή τους. Αντίθετα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για άλλες περιοχές και ειδικά για τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει παθογένειες και προβλήματα σε τοπικό επίπεδο που ταλανίζουν περιοχές και δημιουργούν πρόβλημα στην λειτουργία των δομών υγείας.

Πώς θα αναστραφεί
Ζητώντας από την Δυπεάρχη να καταγράψει την δική της άποψη για το πώς θα μπορούσε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, η κα Μαυρομάτη αφού τονίζει πως «δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη», σημειώνει πως είναι αναγκαία η συμβολή όλων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, κάτι που όπως λέει είχε πει και παλαιότερα αλλά παρεξηγήθηκε. «Πρέπει να συμβάλλετε όλοι να αναστραφεί ένα κλίμα που δημιουργήθηκε. Δεν είναι μόνο το θέμα της απόστασης που υπάρχει. Αφού για παράδειγμα προκηρύχθηκαν θέσεις στο Νοσοκομείο Σητείας και καλύφθηκαν. Ακόμα κι αν δεν ήταν αντίστοιχη η εκδήλωση ενδιαφέροντος όπως θα γινόταν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, υπήρξαν υποψηφιότητες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα και να πειστούν και τα παιδιά της περιοχής να μείνουν εκεί για να μην βγαίνει χαμένη η τοπική κοινωνία», αναφέρει.

Ενστάσεις και επιτυχόντες
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την προκήρυξη πρόκειται για θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες».
Σε ότι αφορά τους οριστικούς πίνακες προσληπτέων και απορριπτέων, η 7η ΥΠΕ έχει ανακοινώσει πως κατά των προσωρινών πινάκων προσληπτέων δύναται να ασκηθεί ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών, η οποία άρχισε από χθες 25 Οκτωβρίου. Η άσκηση της ενστάσεως γίνεται ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο όπου καταχωρήθηκε η αρχική αίτηση σε ειδικό πεδίο ένστασης (tomy.moh.gov.gr).
Η εξέταση των ενστάσεων θα διενεργηθεί από τριμελή επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση της Διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου Π.Φ.Υ., τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και το Νομικό Σύμβουλο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με τους αναπληρωτές τους.
Ακολούθως και εντός είκοσι (20) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας της άσκησης των ενστάσεων, θα καταρτιστούν και θα δημοσιευθούν οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων οι οποίοι στην συνέχεια θα καταχωρηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας