Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Μισοί και με καθυστέρηση έγιναν οι ψεκασμοί για το δάκο στο νομό Λασιθίου

Με τα γνωστά, διαπιστωμένα, επαναλαμβανόμενα προβλήματα, που τελικά καθιστούν μάταιη την προσπάθεια  της δακοκτονίας, βαίνει προς ολοκλήρωση και το φετινό πρόγραμμα, αποδεικνύοντας την αβελτηρία του υπεύθυνου υπουργείου και την ακαμψία της γραφειοκρατικής διαδικασίας που το διέπει, καθιστώντας το, τελικά, αναποτελεσματικό.

Την Τρίτη ξεκίνησε ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου, σε δύο  διαμερίσματα του Μεραμβέλλου, στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.
Γενικότερα, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια γεωπόνος του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, ο τέταρτος ψεκασμός δεν θα είναι γενικός, αλλά επικεντρωμένος σε ζώνες με μεγάλη καρποφορία, όπου διαπιστώνεται πρόβλημα ή απειλή από το δάκο. Και αυτό, όπως εξήγησε, γίνεται γιατί οι ψεκασμοί με βάση την προκήρυξη ανάθεσης του έργου είναι τέσσερις συνολικά και ο αριθμός τους προσδιορίζεται με βάση το κονδύλι που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας. Τα διαθέσιμα, λοιπόν, χρήματα, φέτος, στο Λασίθι, επαρκούν για τέσσερις συνολικά, πλήρεις ψεκασμούς. Και ο νομός μας πρέπει να θεωρείται από τους «ευνοημένους» γιατί σε άλλους νομούς οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν θα επαρκέσουν για τους ψεκασμούς που είναι ανάγκη να γίνουν.
Από την αρχή του προγράμματος στο Λασίθι έχουν γίνει δύο πλήρεις και ένας μερικός ψεκασμός.
Μπορεί, όμως σε κάποιες περιοχές, ανάλογα με τη διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων, να καταστεί εφικτός και πέμπτος ψεκασμός, εφόσον παραστεί ανάγκη, είπε η γεωπόνος, σημειώνοντας ότι έτσι ή αλλιώς, παραγωγή φέτος δεν υπάρχει παντού.
Οι πληθυσμοί του δάκου παραμένουν αυξημένοι, είπε η κ. Καραταράκη. Επεσήμανε ότι και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας ήταν προβληματικό αφού η περίοδος των ψεκασμών ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση έναρξης του. Με περισσεύματα και δανεικά φάρμακα και πρωτεϊνη από άλλους νομούς της Κρήτης, κατέστη εφικτός ο πρώτος ψεκασμός… Ο δεύτερος άργησε πάρα πολύ να γίνει γιατί ακόμη δεν είχε γίνει η προμήθεια φαρμάκων με το νέο διαγωνισμό του υπουργείου και έτσι, όταν τελικά ξεκίνησε, έγινε μισός ψεκασμός… Ο δεύτερος ψεκασμός έγινε με φάρμακα που «καλή τη θελήσει» προμήθευσε η εταιρεία…  Αναμονή προμήθειας φαρμάκων, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, προέκυψε και στον τρίτο ψεκασμό, που παραλήφθηκαν… στα μέσα Σεπτεμβρίου!!!
Η Υπηρεσία προσπαθεί να κάνει το βέλτιστο εφικτό, αλλά υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, που όσο και αν το επιθυμεί, δεν μπορεί να τα υπερβεί, είπε η κ. Καραταράκη, σημειώνοντας ακόμα ότι η αδυναμία έγκαιρης προμήθειας φαρμάκων έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος, στον οποίο θα έπρεπε να ξεκινά ένας ψεκασμός για να έχει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Οι ζημιές που προκάλεσε ο δάκος μέχρι τώρα στην παραγωγή δεν είναι μεγάλες. Αλλά σ’ αυτό παρά πολύ βοήθησαν οι διαδοχικοί μίνι καύσωνες που είχαμε φέτος και όχι τόσο το πρόγραμμα δακοκτονίας…
Πάρα πολύ υψηλοί πληθυσμοί εντοπίστηκαν εστιασμένα με την πρώτη δειγματοληψία φέτος σε περιοχές Νεαπόλεως (Νήσπιτα) και στο Βραχάσι, παρά τη σχολαστικότητα των ψεκασμών που έγιναν.
Κλείνοντας η κ. Καραταράκη τόνισε ότι τη φετινή χρονιά η καρποφορία δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά και κατά την εκτίμηση της Υπηρεσίας, η φετινή παραγωγή με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εάν δεν υπάρξουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 12.000 και 15.000 τόνους. Βέβαια, κρίσιμη θα είναι η περίοδος μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου ψεκασμού και μέχρι την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, γιατί τότε μπορεί ο δάκος να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά, εάν οι καλλιεργητές δεν παρακολουθούν τα δέντρα τους, δε λάβουν οι ίδιοι μέτρα και  αργήσουν να μαζέψουν τις ελιές.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας