Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δρομολογούνται λύσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο ΕΕΕΕΚ Σητείας

Στο γραφείο του επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη μέλη του Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης Α.μεΑ. Σητείας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και τελικά η συνεργασία με στόχο την δρομολόγηση λύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και ικανότητες.
Ετέθησαν οι ελλείψεις ειδικοτήτων –λογοθεραπευτή, κηπουρού, εκπαιδευτικού πληροφορικής– στο ΕΕΕΕΚ Σητείας κατά τον δεύτερο ήδη μήνα της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και το μείζον ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ σε χώρο του πρώην ΚΕΓΕ Σητείας, που έχει παραχωρηθεί ήδη στο Δήμο Σητείας.
Ο κ. Πατεράκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε διέξοδο και τρόπους συνεργασίας για να επιλυθούν», τόνισε.
Για τα κενά στο διδακτικό προσωπικό ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι «παρά την υπόσχεση από την πλευρά της Περιφερειακής Εκπαίδευσης ακόμα δεν έχει στελεχωθεί το σχολείο. Θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στον Περιφερειακό Διευθυντή, πιέζοντας με την πρόσληψη των πρώτων αναπληρωτών να καλυφθούν και τα κενά του ΕΕΕΕΚ».

Το ΚΔΑΠ στο ΚΕΓΕ
Για την λειτουργία του ΚΔΑΠ και την φιλοξενία του στο κτήριο πρώην ΚΕΓΕ ετέθησαν χρονοδιάγραμμα κι ένας οδικός χάρτης ενεργειών, που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δήμου αλλά και του Δ.Σ. του Σωματείου, ώστε «να πετύχουμε αυτό που έχουμε ως κοινό στόχο. Αφ’ ενός να ξεκινήσει όσο γίνεται γρηγορότερα η λειτουργία ΚΔΑΠ στην Σητεία κι αφ’ ετέρου να στεγαστεί στο κτήριο που μας έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου του 2018 ένα ποσό περίπου 100.000 με το οποίο θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να μετασχηματιστεί το ένα από τα τρία συγκροτήματα τα οποία υπάρχουν εκεί, σε χώρο που μπορεί να λειτουργήσει το ΚΔΑΠ.
Συζητήσαμε τον τρόπο συνεργασίας ώστε να προχωρήσει γρήγορα η μελέτη για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κι εμείς ως Δήμος να προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης και παραχώρησης στην συνέχεια για την λειτουργία του ΚΔΑΠ.
Θέλω να αναφέρω ότι δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, μηχανικούς που θέλουν να βοηθήσουν στην ωρίμανση αυτής της παρέμβασης, μετατροπής του κτηρίου σε χώρο στέγασης των αναγκών ΚΔΑΠ στο ΚΕΓΕ. Ιδιαίτερα οι ιδιώτες μηχανικοί, οι οποίοι θεωρώ ότι θα πρέπει να δείξουν μία ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι ο Δήμος -καλώς ή κακώς- δεν είναι στελεχωμένος στο βαθμό που έπρεπε για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε μία τέτοια παρέμβαση. Και για να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα είναι δεκτή κάθε προσφορά
Πολιτικά εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Το ποσό των 100.000 είναι διαθέσιμο για να απορροφηθεί. Όπως έχουμε δείξει ως τώρα, στηρίζουμε ιδιαίτερα τον χώρο της εκπαίδευσης και τα εκπαιδευτήρια, από τα λίγα χρήματα τα οποία διαθέτει ο Δήμος. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Τη δομή, που μας παραχωρήθηκε, θέλουμε να δώσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα για χρήση στην ομάδα των ανθρώπων που χρειάζονται μία ιδιαίτερη στήριξη.
Για να λειτουργήσει το ΚΔΑΠ θα πρέπει να προχωρήσουν από την πλευρά του ΔΟΚΑΣ οι απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ. Ξέρουμε την νομοθεσία που πρέπει να τηρηθεί, τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να λειτουργήσει η δομή. Πρόταση δική μου είναι να χρησιμοποιηθεί ένα εκπαιδευτήριο που είναι σε λειτουργία, ίσως το 3ο Δημοτικό να ήταν η καλύτερη περίπτωση, δεδομένου ότι είναι ένα σχολείο με πολλούς κι ελεύθερους χώρους για να καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες αυτής της δομής, μέχρι να μεταφερθεί στο κτήριο του ΚΕΓΕ.», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Στήριξη και εκπαίδευση
Η Γραμματέας, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης Α.μεΑ. Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη, κ. Γιώργος Καστρινάκης και ο κ. Στέφανος Λαντζανάκης αντίστοιχα εστίασαν στην ανάγκη στήριξης των παιδιών και ατόμων Α.μεΑ. μέσα από την σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά και την δημιουργία νέων, όπως του ΚΔΑΠ, η οποία -όπως υπογράμμισαν- είναι πολύ σημαντική δομή.
Η κ. Πλατανάκη αναφερόμενη στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σητείας υπογράμμισε ότι «υπήρξε πλήρης ενημέρωση για το θέμα του ΚΔΑΠ Α.μεΑ. και την φιλοξενία του στον χώρο του πρώην ΚΕΓΕ. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου και των γονιών διότι δεν υπάρχει δομή για τα παιδιά μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στο ΕΕΕΕΚ. Θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά μας. Πρόκειται για Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ., που θα συμβάλει πολύ στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην στήριξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και στην συνεχή εκπαίδευση τους η οποία δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να κλειστούν στο σπίτι, πρέπει να συνεχίζεται η εκπαίδευση τους».

Δομή απαραίτητη
«Εμείς σαν Σωματείο», συνέχισε, «δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα ΚΔΑΠ, πρέπει να είναι δημόσια αυτή η δομή. Πρέπει λοιπόν να λειτουργήσει και στην Σητεία, να συσταθεί το ΦΕΚ, όπου υπάρχει μία καθυστέρηση, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες σε ότι αφορά το κτηριακό, να δημοπρατηθεί το έργο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κτήριο όπου θα στεγαστεί η δομή.
Είναι -επαναλαμβάνω- απαραίτητη. Μετά την ολοκλήρωση του ΕΕΕΕΚ ή στην διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά δεν υπάρχει κάτι που να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους και να υπάρχει και ομαλότητα στην καθημερινή τους ζωή κάτι που είναι αναγκαίο για τα παιδιά. Έχουν ένα συγκεκριμένο οριοθετημένο πρόγραμμα αυτά τα παιδιά που είναι η εκπαίδευσή τους και αν ξεφύγουν από αυτό, δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργείται πρόβλημα. Μέσω του ΚΔΑΠ συνεχίζεται η κατάρτιση τους. Είναι σημαντικό και για τους γονείς.
«Τα παιδιά μας», σημείωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, «έχουν κι αυτά δικαιώματα. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αγαπάμε τα παιδιά μας, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά, έχουν καταφέρει πολλά στη ζωή τους μέσα στη δυσκολία τους και θέλουμε να έχουν αυτό που δικαιούται. Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων και θεμάτων κι ευελπιστούμε στην στήριξη όλων όσων μπορούν για να το πετύχουμε. Θέλουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ


Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας