Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Θέλουν... λίφτινγκ στους δρόμους με τα «σεσημασμένα» σημεία

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΔΡΟΜΟΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ«Διεκδικούμε συνεχώς πόρους για χρηματοδοτήσεις έργων από την κεντρική εξουσία, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει εγκρίνει προς δημοπράτηση έργα σε όλο το νησί με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ».

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Σταύρος Αρναουτάκης, κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018, με τη δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε να σηματοδοτεί πολύ θετικές εξελίξεις σε επίπεδο οδικής ασφάλειας.
Το Σώμα άναψε το "πράσινο φως" και θα κατατεθεί άμεσα (ίσως ακόμα και σήμερα) στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ η πρόταση χρηματοδότησης ύψους 34,5 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Κρήτης για ένα εκτεταμένο, αναγκαίο "λίφτινγκ" στο πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο σε μεγάλο βαθμό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού...
Ουσιαστικά με το έργο που κατατίθεται προς έγκριση στο ΕΣΠΑ και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δημοπρατηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, αναβαθμίζεται το επαρχιακό δίκτυο της κάθε περιφερειακής ενότητας της Κρήτης και αίρεται η επικινδυνότητα σε "σεσημασμένα σημεία" των επαρχιακών δρόμων... Ένα έργο, η μελέτη του οποίου ξεκίνησε το 2012 από την "Εγνατία Α.Ε." με την πίεση της Περιφέρειας και τη διεκδίκηση από το αρμόδιο υπουργείο και πλέον παίρνει σιγά-σιγά το δρόμο προς την υλοποίηση.
Το έργο είχε εγκριθεί και παλιότερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Χθες επανήλθε, όμως, το θέμα προκειμένου να επικυρωθεί μια σημαντική τροποποίηση, μιας και βελτιώθηκε εσχάτως το προφίλ της παρέμβασης, με τον προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 7 εκατ. ευρώ.
Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου της οδικής ασφάλειας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια Κρήτης με "μπούσουλα" τη μελέτη της "Εγνατία Α.Ε." είχε εκτιμώμενο κόστος 27,5 εκατ. ευρώ. Κρίθηκε σκόπιμο, όμως, να γίνουν βελτιώσεις-επεκτάσεις στο αντικείμενο. Έτσι το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται πλέον στα 34,5 εκατ. ευρώ και αυτό ακριβώς επικύρωσε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, δίνοντας το σήμα για να κατατεθεί η τελική πρόταση προς έγκριση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Θυμίζουμε ότι προ καιρού η "Ν.Κ." είχε φέρει στο φως τη μελέτη που εκπόνησε η "Εγνατία Α.Ε." για λογαριασμό της Περιφέρειας... Μελέτη που ακτινογραφεί καρέ-καρέ 450 σημεία της λεγόμενης "Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας", σημεία δηλαδή που παρουσιάζουν αυτό που ορίζεται τεχνικά ως "Μεγάλη Συγκέντρωση Ατυχημάτων" (ΜΟΑ-Α) κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του νησιού. Σημεία, όπως είχαμε αποκαλύψει, τα οποία καλύπτουν συνολικά 924 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου, ήτοι το 30% του επαρχιακού δικτύου της Κρήτης και για τα οποία η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τη μεγάλη αυτή παρέμβαση ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.

Έργα 100 εκατ. ευρώ

Κύμα εντάξεων ανήγγειλε ο Αρναουτάκης
Εντωμεταξύ, στο κλείσιμο της πρώτης ειδικής συνεδρίασης, όπου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης για το 2018, ο περιφερειάρχης προανήγγειλε κύμα εντάξεων και δημοπρατήσεων έργων ανά το νησί. Έργων συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ!
Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες των έργων υποδομής και ανάπτυξης, αλλά και στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη γνώση, στην εκπαίδευση και στα αποτελέσματα της έρευνας, που, όπως είπε, θα πρέπει να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη στήριξης από την κεντρική εξουσία του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας