Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο νομό Λασιθίου

Η εκτίμηση για το πού θα κινηθεί η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο Νομό Λασιθίου παραμένει μεταξύ 12 και 15 χιλιάδες τόνους, αλλά η τελική ποσότητα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, τόνισε η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου κ. Αγγελικη Καραταράκη.

Εξαρτάται κατ’ αρχήν από το τι προσβολή θα έχουμε από δω και πέρα από το δάκο. Φέτος εξ άλλου είχαμε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και από το ρυγχίτη που προκάλεσε μεγάλη πτώση ελαιοκάρπου. Η αύξηση του ρυγχίτη οφείλεται στις ευνοϊκές για το έντομο αυτό καιρικές συνθήκες. Έχουμε πτώση ελαιοκάρπου την οποία ο κόσμος θα τη χρεώσει στο δάκο, αλλά δεν θα οφείλεται στη δακοπροσβολή. Μεγαλύτερη επίσης ήταν η ζημιά που έχει προκαλέσει και ο πυρηνοτρήτης, είπε η γεωπόνος.
Η καταπολέμηση των εντόμων, πέραν του δάκου, θα πρέπει να γίνει από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές, είπε η κ. Καραταράκη, σημειώνοντας ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία βοηθούν στην αντιμετώπιση και των άλλων εντόμων, αλλά οι ψεκασμοί που αφορούν στον ρυγχίτη και στον πυρηνοτρήτη πρέπει να ξεκινούν ενωρίτερα από τους ψεκασμούς για το δάκο, ώστε να έχουν αποτέλεσμα. Από το στάδιο της ανθοφορίας ακόμη.
Το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτούς τους τελευταίους, τοπικού χαρακτήρα, ψεκασμούς για το δάκο, χρειάζεται να περάσουν 14 ημέρες μέχρι την πρώτη συγκομιδή. Έτσι περί τα μέσα Νοεμβρίου θα μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να ξεκινήσουν το μάζεμα των ελιών. Όπως επεσήμανε η γεωπόνος, αυτό που πραγματικά θα χρειαζόταν πριν να ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή, θα ήταν μια καλή βροχή και η καθυστέρηση της βροχής πιθανόν να προκαλέσει και σχετική μετάθεση του χρόνου της ελαιοσυλλογής, αφού συνήθως ξεκινά μετά από λίγο διάστημα αφού έχει βρέξει. Ειδικά στα ελαιόφυτα που δεν ποτίζονται.
Από δω και πέρα, χρονικά, μπαίνομε σε φάση που ο ελαιόκαρπος απειλείται με ζημιές κυρίως στις παραλιακές ζώνες (Άγιο Νικόλαο, Καλό Χωριό, Ελούντα και αντίστοιχες ζώνες της Ιεράπετρας και της Σητείας). Εάν οι παραγωγοί αργήσουν τη συγκομιδή, μετά την παύση των ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη  του εντόμου και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες οι δακοπαγίδες σε περιοχή του Αγίου Νικολάου με πολύ καρπό έδειξαν έξαρση του πληθυσμού και δόθηκε εντολή για άμεσο τοπικό ψεκασμό ενός βυτίου φαρμάκου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα έντομα τη νύχτα που μειώνονται οι θερμοκρασίες, μεταναστεύουν από ψηλές περιοχές σε χαμηλότερο υψόμετρο, πιο παραλιακά αυξάνοντας τους πληθυσμούς και προκαλώντας, σχεδόν πάντα, όψιμες ζημιές. Φέτος ειδικά με τη χαμηλή καρποφορία, η απειλή είναι μεγάλη γιατί ένας αυξημένος πληθυσμός δάκου στοχεύει σε περιορισμένη ποσότητα αναρτημένου ελαιοκάρπου. Θα πρέπει λοιπόν οι παραγωγοί με δέντρα που έχουν καρπό να λάβουν μέτρα από μόνοι τους αν αργήσουν να τις μαζέψουν, αλλιώς κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες ζημιές από το δάκο, κατέληξε η κ. Καραταράκη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας