Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Σχέδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας για την ανάπτυξη της περιοχής

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων για το 2018.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και αφορά 608.462,90 € για έργα και προμήθειες με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σητείας, αλλά και του Κουρεμένου και βέβαια την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δίνοντας το στίγμα του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος του Ταμείου κ. Θοδωρής Πετρουλάκης αναφέρθηκε στα βασικά έργα, στις προμήθειες και στο στάδιο που βρίσκονται. Μεταξύ αυτών οι δαπάνες για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα, για την μηχανογραφική υποστήριξη του Ταμείου, την αναβάθμιση της πυρασφάλειας του λιμένα, τη συντήρηση του φάρου. Επίσης τη συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του λιμανιού, την προμήθεια μηχανοκίνητου σαρώθρου για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης αλλά και πινακίδων, την προμήθεια και τοποθέτηση δεστρών και προσκρουστήρων -που αυτήν τη στιγμή  διαθέτει- στο αλιευτικό καταφύγιο Κουρεμένου, την προμήθεια υλικών σήμανσης κι εξοπλισμού για το λιμάνι.

Οι προμήθειες
«Μία σημαντική προμήθεια αφορά την τοποθέτηση μηχανικής ράμπας για την αυτόματη πρόσβαση Α.μεΑ. στη θάλασσα, στην χερσαία ζώνη του λιμένα Σητείας. Έχει προϋπολογισμό 42.300 € και θεωρούμε ότι θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους λουόμενους που έχουν κινητικά προβλήματα. Εκτιμούμε ότι την επόμενη τουριστική περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια», τόνισε ο κ. Πετρουλάκης.
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται η προμήθεια ειδικού -προς το παρόν ενοικιαζόμενου- εξοπλισμού ΣΑΛΕ στο λιμάνι της Σητείας. Αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενου συστήματος αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, που έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα «κι εφ’ όσον δεν καταστεί δυνατή η υλοποίησή του στο τρέχον έτος, θα γίνει το επόμενο», όπως ανέφερε ο κ. Πετρουλάκης.

Σε εξέλιξη
Προβλέπονται επιπλέον οι αποκαταστάσεις ζημιών στο κτίριο του λιμένα καθώς και η ανάπλαση της οδού Καραβελάκη -πάνω από «τις πάπιες». Η μελέτη για την ανάπλαση είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Αν όχι, θα υλοποιηθεί με ίδια έσοδα του Ταμείου.
Επιπροσθέτως δεν έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτροφωτισμός του ρωμαϊκού τείχους.
«Ένα άλλο θέμα αφορά την εγκατάσταση μονίμων αγκυροβολίων στο λιμάνι της Σητείας. Έχουν γίνει ήδη οι εργασίες τοπογράφησης για σήμανση κι αρίθμηση των θέσεων πρόσδεσης των σκαφών. Θα τοποθετηθούν και τα αγκυροβόλια και στην συνέχεια θα εφαρμοστεί η απόφαση για την χωροθέτηση των σκαφών στο μικρό λιμάνι της Σητείας», σημείωσε ο κ Πετρουλάκης.
Η μελέτη βελτίωσης παλαιού τμήματος λιμένα Σητείας βρίσκεται στην διαδικασία της ανάθεσης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει πληρωθεί.
Στην δε παρουσίαση της πρώτης φάσης του master plan απαιτήθηκε η σύνταξη φακέλου τροποποίησης χερσαίας ζώνης που βρίσκεται στην διαδικασία της ανάθεσης.

Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους
«Το λιμάνι» επεσήμανε ο κ. Πετρουλάκης, «είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας. Και οι πολίτες που χρησιμοποιούν χώρους της χερσαίας ζώνης πρέπει να εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του Ταμείου και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους διότι διαφορετικά προκύπτει πρόβλημα στο Ταμείο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος και τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Και δεν θέλουμε να έρχεται σε δυσάρεστη θέση το Ταμείο να λαμβάνει μέτρα».

Στον Κουρεμένο
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται η τοποθέτηση ράμπας δεστρών και προσκρουστήρων και η επέκταση και συντήρηση του φωτισμού στον Κουρεμένο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας