Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο Δήμος Σητείας θα αναβαθμίσει το αρδευτικό δίκτυο και τις παιδικές χαρές

Επιδιώκοντας την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων που κατάφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσει, ο Δήμος Σητείας στοχεύει στην υλοποίηση έργων που αφορούν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, αλλά και στην αναβάθμιση των παιδικών χαρών, ξεκινώντας από αυτές εντός Σητείας και συνεχίζοντας σταδιακά σε όλο το Δήμο.

«Πρόκειται», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Κοζυράκης, «για δύο τομείς στους οποίους δίδεται ιδιαίτερη έμφαση από την Δημοτική Αρχή. Ο λόγος για τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο κατά πολύ στηρίζεται και η τοπική οικονομία, και αυτός που αφορά τα παιδιά, όπου επίσης καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να παρέρχονται απαιτούμενες υπηρεσίες μέσα από διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις.
Τόσο κατά την διάρκεια πρόσφατων επαφών του Δημάρχου Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη με αρμοδίους των υπουργείων στην Αθήνα, όσο κι επαφών που είχε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν λίγο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, επετεύχθη η εξασφάλιση δύο χρηματοδοτήσεων».

Τα αρδευτικά
«Με το ποσό των 200.000 € -από εθνικούς πόρους», πρόσθεσε, «θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έργα σχετικά με το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου μας. Έχουμε ήδη ετοιμάσει την μελέτη. Αφορά δύο έργα γεωτρήσεων, η μία στην περιοχή Χαλέπα Πισκοκεφάλου και η δεύτερη στην περιοχή των Έξω Μουλιανών, περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα και πιστεύουμε ότι με τα έργα αυτά θα λύσουμε τα προβλήματα της άρδευσης.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει την πρόταση, που θα υποβάλουμε στο πρόγραμμα “Μπαλτατζής”. Σε ένα ποσό της τάξης των 600.000 περίπου προτείνουμε περιοχές για την αξιοποίηση γεωτρήσεων και αρδευτικών δικτύων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιοχές της Σκοπής, του Χαμεζίου κι άλλες όπου έχουμε σχεδόν ολοκληρωμένες μελέτες και περιμένουμε να ανοίξει το πρόγραμμα για να εντάξουμε έργα που θα ανακουφίσουν τις περιοχές αυτές και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης που υπάρχει στο Δήμο μας.

Για τις παιδικές χαρές
«Στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης από το Πράσινο Ταμείο», συνέχισε, «υπάρχουν δύο κατευθύνσεις κι αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους να υλοποιηθεί η μία πρόταση και η δεύτερη την επόμενη χρονιά.
Οι Δήμοι που θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν κονδύλια θα μπορούν να συμμετάσχουν στην μία από τις δύο. Το ένα μέτρο αφορά κυρίως αναπαλαιώσεις οικημάτων, επισκευές διατηρητέων και το δεύτερο παρεμβάσεις πεζοδρόμων και παιδικές χαρές.
Εμείς λοιπόν επικεντρωθήκαμε μέσω της πρότασης αυτής στις παιδικές χαρές. Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να δοθεί μέσω ενός μαθηματικού τύπου είναι 176.000 €.
Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Δίδεται η δυνατότητα να κατασκευαστεί εκ του μηδενός μία παιδική χαρά ή να συντηρηθεί και να διαμορφωθεί μία υπάρχουσα παιδική χαρά με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβει πιστοποίηση, κάτι που είναι υποχρεωτικό.
Ήδη έχουμε έτοιμες τις μελέτες για τις παιδικές χαρές της Σητείας (στην Ανθέων, δίπλα στο Ταχυδρομείο και κοντά στην πλατεία Καταπότη). Παράλληλα θα στοχεύσουμε στην προετοιμασία κι άλλων τριών σε μεγάλες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου ώστε να αποτελέσουν όλες μαζί ένα πακέτο ένταξης στο πλαίσιο του ποσού που προαναφέρθηκε.
Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών με όποιο τρόπο μπορούμε. Ένας τρόπος είναι μέσω της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, αλλά θα διαθέσουμε και πόρους του Δήμου. Αναμένουμε μέσω αντίστοιχων προτάσεων σταδιακά να συμπεριλάβουμε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου. Αν όλα πάνε καλά, ευελπιστούμε ότι μετά από πέντε μήνες να ξεκινήσει η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της προαναφερόμενης πρότασης. Παρακολουθούμε και διερευνούμε όλα τα προγράμματα. Προσπαθούμε να έχουμε έτοιμες μελέτες ώστε μέσω των προγραμμάτων να υλοποιούμε έργα και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα δεδομένου ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν επαρκούν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας