Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Νέα οριζόντια μείωση 4,5% στις επιδοτήσεις

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΜόλις τον Απρίλιο γράφαμε για μείωση των επιδοτήσεων μέχρι 5% και τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, διέψευδε δημόσια τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", για να έρθει στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά και την οριζόντια μείωση του 2%, να την αυξήσει στο 4,5%, μέσω τροποποίησης της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Και μάλιστα, να παρουσιάσει την οριζόντια αυτή μείωση ότι γίνεται από τη μια προς όφελος των νέων αγροτών, και από την άλλη για να πληρωθούν οι αδικημένοι παραγωγοί της φόρμας 6, οι οποίοι όμως, από τα δικαιώματα που έχασαν τα έτη 2014-2015 και 2016, θα πάρουν μόνο λίγα ψίχουλα, της τάξεως των 50 με 70 ευρώ ανά στρέμμα!
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώνεται επίσημα τις τελευταίες μέρες, αυξάνεται από το 2% στο 4,5% η γραμμική μείωση σε όλες τις ενισχύσεις του 2017, προς όφελος των νέων αγροτών.
Και αυτό γίνεται για δεύτερη φορά. Πρόκειται για οριζόντια παρακράτηση όλων των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων και μόνο για το έτος 2017, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε - και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 12 Οκτωβρίου - ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιπλέον δικαιώματα ενισχύσεων που θα κατανεμηθούν σε όσους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες αδικήθηκαν κατά την κατανομή του 2015, το γνωστό πρόβλημα με τη φόρμα 9.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης αναφέρει τα εξής:
«1. Το δεύτερο εδάφιο του σημείου 7 του άρθρου 9 αντικαθίσταται με το κάτωθι: "Ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2017 εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ύψους έως 4,5%, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα"».

Είχαμε γράψει...
Η "Νέα Κρήτη" είχε αποκαλύψει από τις 20 Απριλίου ότι χιλιάδες μικροπαραγωγοί στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν να βγουν εκτός καθεστώτος επιδοτήσεων, λόγω της νέας περικοπής που αποφάσισε η κυβέρνηση, και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από το... 2015!
Η συνολική περικοπή ανέρχεται στο 5% και εφαρμόζεται ήδη, όπως γράφαμε, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο κόβονται όσοι λάμβαναν ποσά της τάξεως των 250 ευρώ ή και λίγο παραπάνω, αλλά ότι θα κληθούν πλέον και να... επιστρέψουν τις επιδοτήσεις τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», τα οποία θα τους βεβαιωθούν στην εφορία...
Εκτός από αυτούς, όλοι οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων θα υποστούν μείωση 2% για τη στήριξη των προϊόντων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, και άλλο ένα 3% για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Αποθέματος, αφού πρόκειται για οριζόντιες περικοπές, που έρχονται να προστεθούν στην περικοπή του 25% που είχαν οι αγρότες το 2015 λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και σε άλλες περικοπές που έγιναν το 2016, πάλι με κυβερνητική απόφαση!
Την αποκάλυψη- "βόμβα" είχε κάνει έκανε στη "Νέα Κρήτη" τότε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης παραδέχτηκε την ύπαρξη της απόφασης, αλλά συμφώνησε κι αυτός ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις τους οι μικροί παραγωγοί, και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «κακώς κατηγορούν οι συνδικαλιστές τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να εφαρμοστούν στη συνέχεια από μας»...
Την επομένη του δημοσιεύματός μας, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση για να διαψεύσει ότι πρόκειται για 5% και να πει ότι η μείωση ήταν τάξεως μόλις του 2%, αλλά χθες ανακοίνωσε και το υπόλοιπο 2,5% (δηλαδή... όχι 3% που γράφαμε εμείς»...

«Το θέατρο του παραλόγου»
«Λεφτά χάθηκαν πολλά μέσω της περίφημης φόρμας 6 από το 2015 μέχρι το 2017. Ξέρουμε παραγωγούς που έχουν χάσει 5.000 ευρώ επιδότηση, 10.000 ευρώ κ.λπ. Και τι θα γίνει με τα χαμένα αυτά δικαιώματα;», διερωτάται ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εάν σήμερα τους καταβληθούν κάποια ψίχουλα μέσα από τη νέα ΚΑΠ.
«Είναι παραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούν εδώ και τρία χρόνια χωρίς επιδότηση. Τους ενέταξαν στα προγράμματα των νέων αγροτών και είναι ακόμα εγκλωβισμένοι σε αυτά τα προγράμματα επειδή είναι δεκαετίας και οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση»...
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική προσφυγή κατά του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έχει γίνει ήδη μέσω μαζικής αγωγής, ο συνεταιριστής δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. «Ποιος θα δικάσει την κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και πότε θα βγει η απόφαση; Και αν κάποτε βγει απόφαση θα έχει λήξει η προγραμματική περίοδος 2015-2020»...

Ποιο 70%;
Εξάλλου, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρινίζει την πλήρη ενημέρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου ότι μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης και όχι της ενιαίας ενίσχυσης που μπορεί πολλοί να πιστεύουν. «Να μην ξεχνάμε πως η βασική ενίσχυση είναι το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Και θα δοθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως δόθηκε και πέρυσι», καταλήγει ο κ. Χιλετζάκης.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή :  Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας