Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Φθινοπωρινός καύσωνας θα «χτυπήσει» την Κρήτη

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΕΣΤΗ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΖΕΥΓΑΡΙ
«Αντιμέτωποι» με την έλευση Σεπτεμβριανού καύσωνα θα είμαστε τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να μας... «ξαφνιάζει» αφού η άνοδος που θα παρουσιάσει δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για την εποχή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμές αέριες μάζες που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα μας επισκεφτούν το επόμενο Σαββατοκύριακο θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ένα αρκετά μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων.

Το Σάββατο
Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, θα αισθανθούμε ότι η θερμοκρασία θα έχει παρουσιάσει άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα πρωινά. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υδράργυρος, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας θα αγγίξει τους 35-36°C, θερμοκρασίες που ασφαλώς είναι κατά 5-6°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.

Την Κυριακή
Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να βιώσαμε πολύ ισχυρούς καύσωνες που εκτόξευσαν τον υδράργυρο ακόμη και στους 45°C, αλλά για τα δεδομένα της εποχής που βρισκόμαστε, αυτή η θερμή εισβολή δεν θα μας περάσει απαρατήρητη. Και δεν χρειάζεται ασφαλώς να ανησυχούμε, όμως οι τιμές στα θερμόμετρα θα ανέβουν λίγο παραπάνω σε σχέση με το Σάββατο.

Κυριακή και Δευτέρα
Κυριακή και Δευτέρα φαίνεται ότι θα διαρκέσει η διαφαινόμενη θερμή εισβολή. Ίσως, προς την Τρίτη, παραμείνει ακόμη η ζέστη στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, αυτό όμως είναι κάτι που θα «δείξει» τις επόμενες ημέρες, όταν δηλαδή θα έχει "κλειδώσει" η διάρκεια που οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Ενδεικτικές θερμοκρασίες Κυριακής - Δευτέρας
Ορισμένες ενδεικτικές τιμές για τις μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακής - Δευτέρας.
Θράκη: 36-37°C
Κεντρική Μακεδονία: 36-37°C
Θεσσαλία: 37-38°C
Κεντροανατολική Στερεά: 36-37°C
Ανατολική Πελοπόννησος: 36-37°C
Νότια Κρήτη: 36-37°C
Αυτά, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα είναι τα διαμερίσματα που κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακή - Δευτέρα θα επηρεαστούν με αρκετή έως πολύ ζέστη. Σαφέστατα, μπορεί να υπάρξουν και περιοχές που σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος να ανέβει ακόμη παραπάνω. Όλες αυτές τις πληροφορίες όμως θα σας τις αναφέρω μέχρι την προσεχή Παρασκευή.

Ενδεικτικές θερμοκρασίες σε πόλεις
Επίσης, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας πάντοτε ένα μικρό ερωτηματικό λόγω του ότι η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της χώρας που η ζέστη θα είναι πιο έντονη, θα είναι οι ακόλουθες:
ΑΘΗΝΑ: 36-37°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 34°C
ΝΑΥΠΛΙΟ: 37°C
ΣΕΡΡΕΣ: 37°C
ΛΑΡΙΣΑ: 36°C
Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές της τάξεως της - συν η πλην - 1 μονάδας της κλίμακας κελσίου σε σχέση με τις μέγιστες που σας αναφέρω. Πάντως, ενδεικτικά, αυτές θα είναι οι μέγιστες που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σεπτεμβριανού Καύσωνα.

Πότε έρχεται η… «πολυπόθητη» πτώση
Η ενίσχυση των βοριάδων από την Τρίτη και έπειτα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες προς τις περιοχές της βόρειας Αφρικής. Μετά λοιπόν και από αυτό το επεισόδιο θερμής μεταφοράς αερίων μαζών, διαφαίνεται σημαντική πτώση του υδραργύρου με αποτέλεσμα να εναρμονιστούμε ακριβώς με την εποχή που διανύουμε.

ΚΡΗΤΗ
Αναλυτική πρόγνωση για Παρασκευή και Σάββατο από το meteocrete.gr
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΙΣΣΑΜΟΣ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΩΓΕΙΑ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέτριοι έως και 5 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΒΙΑΝΝΟΣ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΛΑΣΙΘΙ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, πρόσκαιρα ισχυροί έως και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 20°c, στα νότια από 21 έως 32°c ενώ στα ορεινά από 16 έως 28°c

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 2-4 και πρόσκαιρα τοπικά έως μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 22 έως 32°c, στα νότια από 21 έως 33°c ενώ στα ορεινά από 15 έως 29°c.
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Παρασκευή
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέτριοι έως και 5 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο
Ηλιοφάνεια αναμένεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας