Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Απάντηση Λ. Τερζή σε δημοσίευμα



Προς την ιστοσελίδα Cretalive και την συντάκτη  Ειρήνη Τσάκα

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου δημοσιεύτηκε άρθρο της κ. Ειρήνης Τσάκα στην ιστοσελίδα σας  με τίτλο «Μια πολλά υποσχόμενη για την Κρήτη αναπτυξιακή και επιστημονική πρόταση που «χωλαίνει» σε ουσιαστικά ζητήματα».

Κυρία  Τσάκα ,το άρθρο, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σας  έχει κενά και περιέχει ανακρίβειες  , μια και θα έπρεπε κάνοντας την «έρευνα»  σας , να λάβετε υπόψη σας  την άποψη και την θέση του οργανισμού που έχει υποβάλει την πρόταση. Ρωτήσατε  μόνο τον ένα εταίρο, γιατί άραγε;   Από το  Πανεπιστημίου Κρήτης, τον  Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, καθηγητή κ. Σήφη Παπαδάκη.
Κ. Τσάκα , από την Ελλάδα εκτός του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετέχουν το Υπουργείο Τουρισμού  ως Εθνικός Φορέας και φυσικά ο δήμος Σητείας, που έχει την τιμή να φιλοξενεί στην εδαφική του περιφέρεια το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας. Οι εταίροι αυτοί και ιδιαίτερα ο Δήμος Σητείας, γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στην έρευνα σας κ. Τσάκα ; 
Αντίστοιχα από την Κύπρο οι εταίροι μας είναι: ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ως Επικεφαλής Εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδου και η Κοινότητα Αγριδιών.
Κυρία  Τσάκα,  θα συμφωνήσουμε μαζί σας ,πως  όλα ξεκίνησαν με όραμα… όπως ορθά ξεκινάτε το άρθρο σας και έτσι συνεχίζουν κάποιοι να οραματίζονται σχεδιάζουν και το σημαντικότερο, να υλοποιούν  για αυτό το τόπο. Ουτοπία ήταν και το Γεωπάρκο της Σητείας πριν  από μερικά χρόνια, όμως με δουλειά, οργάνωση, όραμα και πίστη έγινε πραγματικότητα με την αναγνώριση του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Κάποιοι άλλοι απλά παραμένουν θεατές, γραφικοί  και απλοί παρατηρητές μιας μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας, για όλη την περιφέρεια του Δήμου Σητείας. 
Για το έργο,  πού τόσο σας κίνησε το ενδιαφέρον , αλλά ελάχιστα έως καθόλου ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε για αυτό, την ουσία, αλλά και τι περιλαμβάνει η πρόταση, σας δίνουμε λίγες πληροφορίες για να ενημερωθούν και οι αναγνώστες σας. 
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ & ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ . Η πρόταση έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2014-20 (Στρατηγικά Έργα)
Στόχος για την Σητεία , όπως περιγράφεται στην τελική του διατύπωση: 
Η παρούσα ενέργεια έχει ως στόχο την δημιουργία ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ στο Γεωπάρκο της Σητείας. Έτσι ενισχύει σημαντικά την επισκεψιμότητα του Γεωπάρκου και δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να αποκτήσει ένα ακόμα εφόδιο για την ανάπτυξη ενός νέου εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος για την περιοχή που θα επιφέρει την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία του. 
Το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ, θα είναι ένα πλήρες σύγχρονο κέντρο άσκησης και διάδοσης της Αστρονομίας και της ουρανογραφίας. 
Στους χώρους του θα  διοργανώνονται διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες και διάφορες παρουσιάσεις αναφορικά με την Αστρονομία.
Θα αποτελέσει ένα κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας για τους μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο περί την επιστήμη της Αστρονομίας, είναι δε μια καινοτόμος εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
Στόχος να μεταδώσει  στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μαγεία του έναστρου ουρανού και με τη γνωριμία του Σύμπαντος, αλλά και να δημιουργηθεί ένας νέος τουριστικός προορισμός που ενισχύσει την επισκεψιμότητα και θα βοηθήσει πολύπλευρα την αειφόρο ανάπτυξη της Σητείας.
Άρα , γίνεται  κατανοητό ότι μιλάμε για δράση, που πρωτίστως στοχεύει στην εκπαίδευση  και για το λόγο αυτό το ονομάσαμε  «Αστεροσχολείο» . Δεν διεκδικούμε την πατρότητα του όρου Αστροσχολείου μιας  και αντίστοιχο λειτουργεί στο Δήμο Υπάτης Φθιώτιδας.
Έντεχνα, προσπαθείτε να το παρουσιάσετε  ως Αστεροσκοπείο και να ασχολείστε με την λάθος  χωροθέτηση του. Όσο άσχετοι και να είμαστε γνωρίζουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για την αστροπαρατήρηση και το που θα πρέπει να χωροθετούνται τα αστεροσκοπεία. Όμως εδώ έχουμε ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ και από όσο γνωρίζουμε δεν απαιτεί  συνθήκες πλήρους σκότους για την λειτουργία τους, ή βόρειο προσανατολισμό για να είναι κατάλληλο. Εκτός και αν έχει αλλάξει  ο τρόπος προβολής ταινιών και γίνονται απευθείας στον έναστρο ουρανό με τον φακό προβολής στραμμένο στο βορά.  Εξάλλου αντίστοιχες υποδομές  βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων. (Ευγενείδιο Ίδρυμα στο Φαληρικό Δέλτα, η εγκατάσταση της Υπάτης , ακόμα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο βρίσκεται στην καρδία της Αθήνας κ.α.) . 
Όσο για το τηλεσκόπιο που θα τοποθετηθεί στο  ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ, έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα  με στόχο να μεταδώσει στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μαγεία του έναστρου ουρανού και με τη γνωριμία του Σύμπαντος.  Αυτό και τίποτα άλλο για το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ  ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ 
Το οικόπεδο  στα Έξω μουλιανά, είναι μια παραχώρηση της Μονής Τοπλού και της  Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας  από το 1993 η οποία επικαιροποιήθηκε  για αλλά …30 χρόνια στο Δήμο Σητείας, είναι κατάλληλο για την συγκεκριμένη δράση και όχι για Αστεροσκοπείο όπως κάποιοι επιμένουν να ψεύδονται, είναι κοντά στη Σητεία ,γύρο του συγκεντρώνει χωριά που έχουν μια δυναμική προοπτική ανάπτυξης, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μονοπάτια . Γεωγραφικά βρίσκεται στην δυτική είσοδο του γεωπάρκου , γειτνιάζει  με το φημισμένο φαράγγι του Ρίχτη και συνδέεται με  το κέντρο ενημέρωσης πληροφόρησης του Κεφαλοβρύσι που θα δημιουργήσουμε από το ήδη εγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα interreg .  
Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει την δικιά του πρόταση και έργο για να υλοποιήσει  ως συνεργαζόμενος φορέας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την στήριξη του στα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα υλοποιήσει στην υπό ένταξη δράση και θα υποστηρίξουν τις  εκπαιδευτικές  δομές του πλανηταρίου. Εξάλλου με τον κύριο Ιωσήφ Παπαδάκη συναντηθήκαμε στις 3/11/2016 στην Σητεία στο Ξενοδοχείο Ίτανος , ενώ είχαμε πυκνή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από  τις 24/10/2016.
Όσο για τον βασικό πληροφοριοδότη του άρθρου σας,  έχει κάθε δικαίωμα, όπως και ο κάθε πολίτης να σχολιάζει να προτείνει,  να κρίνει. Αντί αυτού όμως , χωρίς επιτυχία εδώ και πολύ καιρό, προσπαθεί  να δυναμιτίσει και να κατασυκοφαντήσει αυτή την πρόταση. Εμείς  του προτείνουμε να σταματήσει τις ατελέσφορες προσπάθειες του όπως έκανε και με το προηγούμενο αφήγημα του περί παραχώρησης κτιρίου, για ακριβώς την ίδια δράση, μέσα στη Σητεία , σχεδόν   στην επιφάνεια της θάλασσας , 50 μέτρα από αυτήν  , πάνω στον κατάφωτο οδικό άξονα που συνδέει την Σητεία με το Παλαίκαστρο , δίπλα σε επαρχιακό δρόμο!! Στοιχεία τα οποία τεχνηέντως απέκρυψε . Το παραπάνω γεννά ερωτήματα δημοσιογραφικά και όχι μόνο.
Εξάλλου μια πληροφορία έχει βάση , όταν η προέρχεται από αξιόλογη και αξιόπιστη πηγή . Αυτό είναι βασικό στοιχείο της δημοσιογραφίας κ. Τσάκα , διότι το ψέμα όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «έχει κοντά ποδάρια» , οπότε στο τέλος όλα αποκαλύπτονται.
Επιτέλους, ο συνομιλητής σας   ας   βρει με κάτι άλλο να ασχοληθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια εκτόνωσης των όποιων  συνδρόμων τον διακατέχουν , διαβάλλοντας τις αναπτυξιακές προσπάθειες που καταβάλουμε .
Εν κατακλείδι δηλώνουμε  απερίφραστα πως θα σταθούμε  εμπόδιο σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας . 


Με τιμή και σεβασμό στην έγκριτη Ιστοσελίδα σας


Ο Αντιδήμαρχος Σητείας
Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας
Πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

 Λεωνίδας Τερζής

Συνολικες προβολες σελιδας