Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έρχονται κολοσσοί για τα κρητικά πετρέλαια

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Στην προκήρυξη δύο διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη προχώρησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μετά την υιοθέτηση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της σχετικής εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη.

Οι νέες προκηρύξεις συνιστούν απόρροια των αιτήσεων που υπέβαλαν η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ., για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, και η Energean Oil & Gas, για τη θαλάσσια περιοχή στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη υπογραφεί από τον κ. Σταθάκη και αναμένεται να δημοσιευτούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΔΕΥ Α.Ε.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις γενικότερες εξελίξεις το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας με ελληνική συμμετοχή και αμερικανογαλλικό χρώμα, στην οποία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη αμερικανική ιδιωτική εταιρεία πετρελαίων Exxon Mobil και η ελεγχόμενη από το γαλλικό δημόσιο κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Total.
Όπως αναφέρει το Capital, την περασμένη εβδομάδα προς στιγμήν φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόταση του επενδυτικού σχήματος, ωστόσο τελικά το υπουργείο ενέργειας υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του, να αλλάξει τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης που ισχύει, προκειμένου να υπάρχει κρατική παρουσία στο επενδυτικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και όχι να δίνεται "ενοίκιο".
Έτσι, καθώς τελικά η κυβέρνηση "άκουσε" τις διαμαρτυρίες των επενδυτών και δεν αλλάζει επί του παρόντος το νομοθετικό καθεστώς, το σχήμα διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά και για έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος, αν όχι όλα τα οικόπεδα που είχαν χαραχτεί νοτίως της Κρήτης στο γύρο παραχώρησης του 2014.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥ, δηλαδή ο κρατικός φορέας που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του Δημοσίου με τους επενδυτές, έχει ήδη αποστείλει στην Εφημερίδα της Ε.Ε., προς μετάφραση και δημοσίευση, το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον έχει προσδιοριστεί επακριβώς η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο διαγωνισμό και, δεύτερον, ότι μόλις δημοσιευτεί, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, στην Εφημερίδα της Ε.Ε. η πρόσκληση, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για να δηλωθεί - εάν υπάρχει - ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι "γίγαντες"
Η ExxonMobil θεωρείται ως το πιο παραδοσιακό όνομα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ως το μακρύ χέρι της αμερικανικής οικονομικής - και όχι μόνο - ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ο πρώην πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον.
Η ExxonMobil ως όμιλος στην παρούσα του μορφή δημιουργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999, μετά την ιστορική συγχώνευση των εταιρειών Exxon και Mobil, η ιστορία της, ωστόσο, ξεκινά από το 19ο αιώνα, αφού αποτελεί το φυσικό διάδοχο της πάλαι ποτέ κραταιάς Standard Oil, του μυθικού αμερικανικού μεγιστάνα J.D. Rockefeller.
Σήμερα, η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία/Ωκεανία, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά νέα projects της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αφορούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρκτική Ρωσία και την Αφρική, όπου, εκτός από τις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται (Νιγηρία, Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Μαγαδασκάρη), έκανε νέες εισόδους σε Λιβερία, Γκαμπόν και Νότια Αφρική.
Η γαλλική Total είναι από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, με παρουσία κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η γαλλική εταιρεία έχει παρουσία - όπως και η ExxonMobil - και στην Κύπρο. Παράλληλα, εκτός από την περιοχή της Κρήτης, έχει καταθέσει προσφορά που έχει γίνει αποδεκτή για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, ενώ έχει ενεργή παρουσία και στην Κύπρο. Η παραγωγή της γαλλικής εταιρείας αγγίζει τα 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Το γεγονός, δε, ότι οι δύο εταιρείες που αποφάσισαν να καταθέσουν προσφορά για έρευνες στην Κρήτη έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική χροιά στις εξελίξεις.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν από την κρατική Αρχή ΕΔΕΥ εκστρατείες για διενέργεια σεισμικών ερευνών, με στόχο να ερευνηθούν καλύτερα οι περιοχές της Κρήτης, του Ιονίου αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Στόχος είναι το χειμώνα στις περιοχές αυτές να έρθουν ειδικά θαλάσσια σκάφη, τα οποία και θα διεξάγουν τις ειδικές σεισμικές καταγραφές, που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων που θα δικαιολογήσουν το επόμενο βήμα, που είναι η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Το βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά των υδρογονανθράκων δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας