Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στα Λιμεναρχεία ζητά η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης διεκδικεί την άμεση ανακατανομή των οργανικών θέσεων καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος.
Συγκεκριμένα ζητά την προσθήκη 40 νέων οργανικών θέσεων στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, 10 νέων οργανικών θέσεων στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, 10 νέων οργανικών θέσεων στο Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και 10 νέων οργανικών θέσεων στο Λιμεναρχείο Σητείας. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής για την κίνηση των λιμανιών Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας:
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου είναι το τρίτο λιμάνι της χώρας σε κίνηση επιβατών και οχημάτων με 1184 καταπλέοντα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, 165 κρουαζιερόπλοια, 68 θαλαμηγά και σύνολο πάνω από 2.000.000 (1.679.079) διακινηθέντες επιβάτες. Συνεκτιμώντας τη μεγάλη ακτογραμμή και γενικά την περιοχή αρμοδιότητας γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι με την παρούσα οργανική δύναμη το έργο των συναδέλφων γίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο.
  • Το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου είναι μια Υπηρεσία με μεγάλο όγκο εργασίας ιδίως τη θερινή περίοδο με 30 περίπου καταπλέοντα κρουαζιερόπλοια, 60 επιβατηγά – τουριστικά πλοία, 24 επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής, 5 καταδυτικά κέντρα, μεγάλου μήκους Χερσαία Ζώνη Λιμένα (περίπου 8 χιλιόμετρα), τη Μαρίνα Αγίου Νικολάου στην οποία ελλιμενίζονται εκατοντάδες σκάφη αναψυχής και ακτογραμμή 90 περίπου ναυτικών μιλίων με 6 αλιευτικά καταφύγια (Μιλάτου, Πλάκας, Ελούντας, Παχειάς Άμμου, κ.α.) και με τεράστια τουριστική κίνηση.
  • Από το λιμένα Ιεράπετρας διακινούνται ετησίως με 15 επιβατηγά – τουριστικά πλοία, περί τους 200.000 επιβάτες για τις Νησίδες Χρυσή και Κουφονήσι. Επίσης στην αρμοδιότητα της Λιμενικής Αρχής υπάρχουν τα αλιευτικά καταφύγια α) Ιεράπετρας, β) Μακρύ Γιαλού, οι λιμενίσκοι Μύρτους, Φέρμα, Γούδουρα καθώς και το λιμάνι του Α.Η.Σ. Αθερινόλακκου στο οποίο καταπλέουν δεξαμενόπλοια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το συνολικό μήκος ακτογραμμής της περιοχής δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας είναι περίπου 85 ναυτικά μίλια.
  • Η περιοχή ευθύνης Λιμενικής Αρχής Σητείας εκτείνεται από την άκρα Λεγάμενη βορειοδυτικά μέχρι την άκρα Αλυκή νοτιοανατολικά (περίπου 120 ναυτικά μίλια ακτογραμμή). Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων της προκειμένου ανταποκριθεί στο έργο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή παρουσιάζονται προβλήματα κυρίως λόγω της υποστελέχωσής της αλλά και λόγω α) της μεγάλης έκτασης της περιοχής αρμοδιότητάς όπως προαναφέρθηκε, β) του μεγάλου όγκου δραστηριοτήτων της, (ως ενδεικτικά αναφέρεται η κίνηση λιμένα Σητείας για έτος 2016 ως ακολούθως: Σύνολο διακινηθέντων επιβατών 9539, σύνολο φορτηγών οχημάτων 1175, σύνολο ΙΧΕ 1669, σύνολο Δ/Χ 422, φορτηγά πλοία 207 και δραστηριοποιούμενο επιβατηγό – οχηματαγωγό 124 κατάπλοι – απόπλοι.
Εν κατακλείδι, οι Λιμενικές Αρχές Ανατολικής Κρήτης είναι κατ’ ουσίαν υποστελεχωμένες και με την υπάρχουσα οργανική δύναμη αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν στο έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας