Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αντικατάσταση των φωτιστικών στους δρόμους της Σητείας

Ενημέρωση για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης. Η συνάντηση διεξήχθη παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου του  Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλη Τσολακίδη,
του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κώστα Βαρλαμίτη καθώς και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων του Δημάρχου Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη και του Αντιδημάρχου κ. Λεωνίδα Τερζή.
Ο κ. Τερζής έκανε λόγο για «μία εποικοδομητική συζήτηση, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με LED.
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο χρηματοδοτεί αυτού του είδους την αντικατάσταση στην λογική της αναβάθμισης, της μείωσης του περιβαλλοντικού κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος, αλλά και την δημιουργία εξοικονόμησης χρηματικών πόρων για τους Δήμους και στη λογική να προκύψει και οικονομικό όφελος μέσα από το πρόγραμμα.
«Για το όλο εγχείρημα σε επίπεδο Δήμου Σητείας, σημείωσε ο κ. Τερζής, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο διότι έχουμε αποτυπώσει τον υφιστάμενο φωτισμό, έχουμε λάβει την προέγκριση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την σύναψη δανείου, επικαιροποιούμε την μελέτη, που θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε σιγά- σιγά και στα τεύχη δημοπράτησης.
Η προέγκριση του δανείου αφορά 3013.000 €, αλλά «μόλις επικαιροποιηθεί η μελέτη σχετικά και με τα κόστη ανά τιμή μονάδας, η οποία καθορίζεται με υπουργική απόφαση – έτσι συντάσσεται ο προϋπολογισμός, θα δούμε αν χρειαστούν λιγότερα ή περισσότερα χρήματα. Έτσι θα καταφύγουμε εκ νέου στο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να επικαιροποιήσουμε την οριστική έγκριση του για την χρηματοδότηση μέσα από αυτό το πρόγραμμα.
Θα προβούμε στην αντικατάσταση 5.780 φωτιστικών -εκ των οποίων τα 4.600 με βραχίονα. Θα γίνει μία μεγάλης έκτασης παρέμβαση σε όλο το Δήμο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του φωτισμού, να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα και να προκύψει και οικονομικό όφελος για το Δήμο και κατ’ επέκταση και τους δημότες του».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας