Σάββατο 15 Απριλίου 2017

«Όνειρο ζωής» ένα ΚΔΑΠ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Σητεία

Στη σπουδαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου Στήριξης Α.μεΑ. Σητείας κ. Μανώλης Τσαντάκης.

Πρόκειται για έναν καίριο στόχο που αποτελεί «όνειρο ζωής» για το Σωματείο εδώ και αρκετά χρόνια. Και τούτο διότι ο ρόλος του ΚΔΑΠ είναι πολύ σημαντικός και  υποστηρικτικός για τα παιδιά που αποφοιτούν από το ΕΕΕΕΚ Σητείας και σήμερα δεν έχουν πολλές δυνατότητες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν μία ομαλότητα στην καθημερινή τους ζωή.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι μονάδες που σκοπό έχουν την δημιουργική ενασχόληση των παιδιών για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας, την σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική και οργανωμένη δραστηριότητα, την καλλιέργεια και διεύρυνση των κλίσεων, των δεξιοτήτων, την δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση των παιδιών, ενώ, τέλος, βοηθούν και στηρίζουν  τους γονείς.
Τα Κέντρα δύνανται να διασυνδέονται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής,  αθλητικής,  περιβαλλοντικής τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης.

Θα διαμορφωθεί το κτίριο του ΚΕΓΕ
Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σητείας για την ίδρυση ΚΔΑΠ αποτελεί  μία θετική εξέλιξη για την ευόδωση του στόχου αυτού για την περιοχή της Σητείας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ και Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής, προβλέπεται υποβολή αιτήματος στην ΕΕΤΑΑ για την ένταξή του στις δομές της και την χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΚΔΑΠ ως προς το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα λειτουργικά  του έξοδα.
Σε πρόσφατη επίσης εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο ΕΕΕΕΚ Σητείας, παραβρέθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σητείας κ. Νίκος Κοζυράκης.
Οι κ. Κοζυράκης και Τσαντάκης ενημέρωσαν για την πρόθεση να υλοποιήσει  η Τεχνική Υπηρεσία την απαραίτητη μελέτη στην κατεύθυνση δημιουργίας  του ΚΔΑΠ δεδομένων των  ειδικών επιβαλλόμενων προδιαγραφών.
Ως κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της δομής χαρακτηρίζεται αυτός του ΚΕΓΕ Σητείας -με την παραχώρησή του στο Δήμο και ακολούθως την αντίστοιχη διαμόρφωση.

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσαντάκης, «η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι μεγάλη. Σήμερα τα παιδιά μετά την εκπαίδευση τους αρχικά στο Ειδικό Δημοτικό κι ακολούθως στο ΕΕΕΕΚ Σητείας δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και την κοινωνικοποίησή τους κατά συνέπεια. Δυστυχώς ούτε οι δυνατότητες για εύρεση εργασίας είναι πολλές. Με την λειτουργία όμως του ΚΔΑΠ αλλάζουν αυτά τα δεδομένα, αφού θα υπάρχει συνέχεια της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό, διότι κάποια παιδιά με το που τελειώνουν την φοίτησή τους στο ΕΕΕΕΚ δεν μπορούν να απορροφηθούν στον κοινωνικό ιστό και να βρουν εργασία. Επομένως, δεν εξελίσσεται η εκπαίδευσή τους, η κοινωνικότητά τους. Με την ενασχόλησή τους στο ΚΔΑΠ αυτό αλλάζει, κάτι που επιθυμούν πολύ και οι γονείς.
Με τη δομή αυτή συνεχίζεται η εκπαίδευση των παιδιών που χρειάζονται ειδική διαπαιδαγώγηση και σε ειδικές συνθήκες. Λείπει από την Σητεία και μακάρι να πάνε όλα καλά και να λειτουργήσει. Το Σωματείο μας το επιδιώκει μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούσε όμως να σηκώσει αυτό το βάρος, διότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες και τα οικονομικά του. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί λοιπόν μέσω του Δήμου και του ΔΟΚΑΣ  μέσω της ένταξής του σε σχετικό πρόγραμμα επιχορηγούμενο για τους ωφελούμενους.

Οι δράσεις του Σωματείου
Το Σωματείο Στήριξης Α.μεΑ. Σητείας συνεχίζει να δραστηριοποιείται με στόχο  να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στα Α.μεΑ., τις οικογένειές τους, αλλά και στις σχολικές μονάδες, που λειτουργούν στην Σητεία, οι οποίες έχουν πολλές ανάγκες κυρίως σε κτιριακό επίπεδο.
Είναι θετικό βέβαια ότι έχουν γίνει ενέργειες, όπως η περίφραξη και το σκέπαστρο που τοποθετήθηκαν στο ΕΕΕΕΚ Σητείας, μία συλλογική προσπάθεια της Διεύθυνσης, του προσωπικού, του Δήμου αλλά και με την στήριξη -στο πλαίσιο των  εποχών και των δυνατοτήτων- διαχρονικά της τοπικής κοινωνίας, την οποία ο κ. Τσαντάκης ευχαρίστησε θερμά.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας