Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

TO ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017



  Την Tετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου συνήλθε στην πρώτη Τακτική Συνεδρία του έτους 2017,
κατά την οποία επικύρωσε τη νέα οργανωτική δομή της Εταιρείας που προέκυψε από την ανακατανομής των αρμοδιοτήτων και συζήτησε τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τη σχετική  απόφαση, δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η νέα οργανωτική δομή της Εταιρείας και οι προγραμματικές κατευθύνσεις δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου:
Α. Η νέα οργανωτική δομή της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου έχει ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Ναυσικά Καψωμένου–Μαρκάκη, τ. ξεναγός, Εταίρος και Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών
Α΄ Αντιπρόεδρος, Αλέξανδρος Παπαδερός, Δφ, Συνιδρυτής και τ. Γεν. Διευθυντής Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Σύμβουλος ε.τ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Υπουργείου Παιδείας
Β΄ Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Νικολακάκης, Διευθυντής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών
Γ΄ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Σκαράκης, Ιατρός, Γεν. Επιθεωρητής Κρήτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Γεν. Γραμματέας: Γεώργιος Καρκάνης, Δφ, Εκπαιδευτικός, τ. Διευθυντής του -με την επωνυμία «Γυμνασιάρχης Γεώργιος Δ. Καψωμένος»- δημοσίου Γυμνασίου Αλικιανού Χανίων
Ταμίας: Σταύρος Βεζονιαράκης, συνταξ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Μέλη:
 Μιχάλης Αεράκης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης
Αικατερίνη Κολοκυθά, Επισκέπτρια Υγείας, Στέλεχος Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κλειώ Παπαδερού, Φιλόλογος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Δημήτρης Κακαβελάκης, Δημοσιογράφος, Ποιητής
Παγώνα Βίγλη, συνταξ. Ιδιωτ. Υπάλληλος
Αναστασία Βουρεξάκη, Οικιακά 
Εξελεγκτική Επιτροπή:
Προεδρεύων: Ευτύχης Νικολουζάκης, Κτηματίας
Γραμματέας: Ευαγγελία Βεζονιαράκη-Πολυχρονάκη, Μαθηματικός
Σήφης Σερλιδάκης, Επιχειρηματίας.
Εκπρόσωπος της Εταιρείας στο Δ.Σ. της Π.Ε.Π.ΣΥ. (Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων): Γιάννης Γαλανάκης

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ. Ανακατανομή αρμοδιοτήτων
Γενικός Συντονιστής: Αλέξανδρος Παπαδερός
1. Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Διακρατικής Συνεργασίας
Έφορος: Δημήτρης Κακαβελάκης
2. Τομέας Πολιτιστικής δράσης
 Έφορος: Δημήτρης Νικολακάκης
3. Τομέας Καλλιτεχνικής Παιδείας
‘Εφορος: Μιχάλης Αεράκης
4. Τομέας Υγείας και Προστασίας περιβάλλοντος
Έφορος: Γιάννης Σκαράκης
5. Τομέας έρευνας και ανάδειξης του Λαϊκού Πολιτισμού
Έφορος: Κλειώ Παπαδερού
6. Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
6.1. Γλωσσική Παιδεία – Διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας
Έφορος: Παναγιώτα Σαμιώτη
6.2. Σεμινάρια Επιμόρφωσης – Επαγγελματικής Κατάρτισης
Έφορος: Λιάνα Καλοκύρη
7. Τομέας Ερευνητικών Προγραμμάτων
Έφορος: Ιφιγένεια Τριάντου
8. Τομέας Βιβλιοθήκης και Αρχείου
Έφορος: Γεώργιος Καρκάνης
9. Τομέας Δημοσίων Σχέσεων
Έφορος: Κατερίνα Κολοκυθά
10. Τομέας Ιστοσελίδας
Έφορος: Γεώργιος Ε. Καψωμένος
11. Τομέας Διαδικτυακής Επικοινωνίας
Υπεύθυνος: Δημήτρης Κυριακάκης
12. Τομέας κτηριακών εγκαταστάσεων – εξοπλισμού
Υπεύθυνος: Σταύρος Βεζονιαράκης
13. Τομέας Φιλοξενίας προσκεκλημένων, συνέδρων, ερευνητών
Υπεύθυνη: Παγώνα Βίγλη
14. Τομέας Επιμελητείας
Υπεύθυνη: Αναστασία Βουρεξάκη
15. Τομέας Προμηθειών
 Υπεύθυνος: Ανδρέας Φωτεινάκης
16. Λογιστικές Υπηρεσίες
Υπεύθυνος: Στέλιος Κουνελάκης
16. Νομική Υπηρεσία (δικηγόροι)
  Πέτρος Μαρκάκης, Παναγιώτης Καρβέλης, Άρτεμις Καψωμένου.

Β. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων

1. Με πρόταση του α’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αλέξανδρου Παπαδερού, αποφασίστηκε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη και προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της χώρας (ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους φορείς). 
2. Με κοινή πρόταση του Εφόρου Υγείας και Προστασίας του περιβάλλοντος Γιάννη Σκαράκη και της Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων Κατερίνας Κολοκυθά, αποφασίστηκε η οργάνωση Ημερίδας με θέμα «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, φυτοφάρμακα και υδροφόρος ορίζοντας», στις 30 Απριλίου 2017, στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού  (θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση).
3. Με πρόταση του Εφόρου Πολιτιστικής Δράσης Δημήτρη Νικολακάκη, προγραμματίστηκε εκδήλωση για το ποιητικό έργο και τη γενικότερη προσφορά στα Γράμματα και στον τόπο του Χανιώτη συγγραφέα, δημοσιογράφου και στοχαστή Δημήτρη Κακαβελάκη. Ο ακριβής χρόνος θα οριστεί σε συνεννόηση με τον τιμώμενο.
4. Εις υλοποίηση των προτάσεων του Εφόρου Καλλιτεχνικής Παιδείας Μιχάλη Αεράκη για υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών Μ.Ε., προγραμματίστηκε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ο Σολωμός στον Υπολογιστή», για τη μύηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα μυστικά της ποιητικής τέχνης του Διονυσίου Σολωμού, με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας (Σεπτέμβριος 2017).
5. Με εισήγηση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού, μέσω διμερών Συμβάσεων, προγραμμάτων φοιτητικής κινητικότητας και θερινών σεμιναρίων. Συζητήθηκαν οι προτάσεις συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Αργυροκάστρου της  Αλβανίας και Συμφερούπολης της Κριμαίας, με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, με την Association Européenne des Enseignants (A.E.D.E.) των Βρυξελών και το "Δικτύου Πολιτιστικής Αειφορίας" και αποφασίστηκε  να αναζητηθούν τρόποι και πόροι για την υλοποίηση των προτάσεων συνεργασίας.
6. Εγκρίθηκε το αίτημα να φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιδρύματος το Κρητικό Μουσικό Φεστιβάλ «World Μusic», που οργανώνει κάθε χρόνο η μουσικός Μαρία Μανουσάκη (26 Ιουλίου 2017).
7. Συζητήθηκε η συνέχιση του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανθρωπογεωγραφία της Επαρχίας Κυδωνίας», το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της επόμενης φάσης. Η σχετική απόφαση  προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρώτη Δράση του Προγράμματος, με την επωνυμία «Αναστάσης Παπαδερός», που περιλαμβάνει τα μνημεία του λόγου (ριζίτικα τραγούδια, παραμύθια, παραδόσεις, κλπ.) και τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής Κυδωνίας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστεί η βιντεοσκόπηση των μνημείων και οι αναγκαίες παραστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη συντήρηση και την προστασία των μνημείων (όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Επισκοπής Αγιάς, τα υπολείμματα του Πύργου των Δαμολίνων, το Μετόχι του Ησυχάκη, στρατηγείο του  συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσου κατά τη επανάσταση του 1897, κ.ά.) καθώς και η προσπάθεια που έχει αρχίσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς το 2015, για την αναγνώριση από την OYNESCO του ριζίτικου τραγουδιού ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να ανακηρυχθούν οι Φυλακές Αγιάς, μαζί με τον τόπο των εκτελέσεων, διατηρητέο μνημείο της νεότερης ιστορίας.
8. Έγινε δεκτή η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής να μετατεθεί η διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για την Εκκλησιαστική Ρητορική  στο καλοκαίρι του 2018.
9. Έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου να οργανωθεί Συμπόσιο για το Γάλλο συγγραφέα και κρητολόγο Paul Faure, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Montpellier (καλοκαίρι 2018).

Συνολικες προβολες σελιδας