Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Περιπολίες Frontex κυκλώνουν τα παράλια της Κρήτης

Σκάφος FrontexΕυρωπαϊκές ενισχύσεις καταφτάνουν προσεχώς στην... Κρήτη, στο μέτωπο της περιφρούρησης του θαλάσσιου μετώπου σε Νότο και Βορρά!

Η Frontex, ο γνωστός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2004 για να διαχειριστεί τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συνοριοφυλάκων για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της, και έχει ήδη αισθητή παρουσία στη χώρα μας, κατά βάση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στον Έβρο, έρχεται για να πιάσει δουλειά και στην Κρήτη...
Για του λόγου το αληθές, στο νησί μας αναμένεται σε ένα περίπου μήνα από σήμερα σκάφος της Frontex, το οποίο θα "χτενίζει" όλο το θαλάσσιο μέτωπο γύρω από την Κρήτη, αναλαμβάνοντας διπλή δράση: από τη μια στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών και των διακινητών και από την άλλη στο μέτωπο της δράσης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, που επίσης εμφανίζουν έντονη δράση περιμετρικά του νησιού, πρωτίστως στα νότια παράλια...
Αναλυτικότερα, στη... "μάχη" του μεταναστευτικού, με επίκεντρο πλέον και την Κρήτη, μπαίνει η Frontex, σκάφος της οποίας αναμένεται να φτάσει στο νησί για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος.
Το πλοίο, υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, θα προστεθεί στις υπάρχουσες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος Ηρακλείου, δρώντας ενταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα σκάφος της φιλανδικής Ακτοφυλακής, μήκους άνω των 50 μέτρων, το οποίο έρχεται για ενισχύσει τη φύλαξη των παραλιών του νησιού την κρίσιμη περίοδο που περιλαμβάνει την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Το πλοίο θα έχει ως σημείο αναφοράς το Ηράκλειο, ενώ θα αναλάβει τη φύλαξη των παράκτιων περιοχών του νησιού αλλά και κοντινών περιοχών της Κρήτης.

Γιατί τώρα
Οι ενισχύσεις από τη Frontex αναμένονται άμεσα. Το συγκεκριμένο πλοίο από τη Φιλανδία αναμένεται στην Κρήτη στις αρχές Μαρτίου.
Η χρονική συγκυρία βεβαίως δεν είναι τυχαία. Η ενίσχυση της θαλάσσιας περιφρούρησης της Κρήτης μέσω της Frontex κρίθηκε αναγκαία τώρα για την άνοιξη, επειδή ακριβώς είναι μια περίοδος που κατά γενικό κανόνα αυξάνονται αισθητά οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα.
Προφανώς, μιας και η εξέλιξη επιδιώχθηκε από τον περιφερειακό διοικητή του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη Δημήτρη Σαϊτάκη, στο Λιμενικό έχουν ενδείξεις και εκτιμήσεις πως τους επόμενους μήνες το νησί μας θα βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης των διακινητών μεταναστών.
Την ίδια ώρα, βεβαίως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το έτερο μέτωπο στο οποίο δίνεται βάρος αναφορικά με την περιφρούρηση των παραλίων και των θαλασσών. Ο λόγος φυσικά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις και μέσα του Λιμενικού θα ριχθεί επίσης το σκάφος της Frontex...

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εκπαιδεύονται Λίβυοι αξιωματικοί
Εντωμεταξύ, ξεκίνησε ήδη στην Κρήτη η εκπαίδευση 20 στελεχών της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, οι οποίοι φέρουν το βαθμό πλοιάρχου ή αρχιπλοιάρχου.
Έτσι παίρνει σάρκα και οστά η βούληση και η ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενίσχυση της Λιβύης, ετοιμότητα που είχε μεταφέρει εμπράκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την επίσκεψή του, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό τής - αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς - κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σαράτζ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.
Η εκπαίδευση των Λίβυων αξιωματικών στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της EUNAVFOR Med Sophia που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2016, με διάρκεια υλοποίησης όλο το 2017, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και καλύπτει θέματα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους πτυχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαίου της θάλασσας.
Η "Sophia" αποτελεί τη στρατιωτική συμβολή της Ε.Ε. στον αγώνα για την καταπολέμηση κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται στη νότια ζώνη της κεντρικής Μεσογείου.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας