Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ανησυχούν για τις συντάξεις τους χιλιάδες αγρότες

αγρότες επιδοτήσειςΑνησυχία και περισυλλογή προκαλεί σε πολλούς συνταξιούχους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2017 το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμα τη διευκρινιστική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία το αγροτικό εισόδημα ενός συνταξιούχου θα του στοιχίσει το... 60% της σύνταξής του, για τη χρονιά που θα δηλώσει ότι έχει εισόδημα από την παραγωγή προϊόντων.

Κι ενώ μέσω της Βουλής είχε ξεκαθαρίσει ο Βαγγέλης Αποστόλου ότι αυτή η υπόθεση δε θα επηρεάσει παλιότερους συνταξιούχους, αλλά μόνο εκείνους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2017 και μετά, εντούτοις η καθυστέρηση της εγκυκλίου έχει δημιουργεί αβεβαιότητα στους πάντες!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., μεταξύ των οποίων είναι και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το νομό Ηρακλείου, όσοι συνταξιούχοι αγρότες έκοψαν τιμολόγιο ή εισέπραξαν επιδοτήσεις το 2016 και ενδεχομένως το 2015, θα δουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 60% με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Περισσότερο βέβαιη είναι η περικοπή στους νέους συνταξιούχους, αλλά επί της ουσίας χιλιάδες ενδιαφερόμενοι περιμένουν την αναγκαία διευκρινιστική εγκύκλιο. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φέρνουν με ερώτησή τους το θέμα στη Βουλή.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν προκειμένου να καταστεί δυνατή η απασχόληση των αγροτών που το έχουν ανάγκη, χωρίς δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες γι' αυτούς.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Η κοινωνική ασφάλιση συνιστά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελεί κορυφαία έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Συνιστά, κατά τούτο, θεσμική εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, η εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 έχει μετατραπεί σε "μαρτύριο της σταγόνας" για τους πλέον οικονομικά αδύναμους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που βιώνουν καθημερινά νέες περικοπές και επιβαρύνσεις.
Θύμα του ασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου είναι και οι συνταξιούχοι, αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ενισχύσουν το - πενιχρό συνήθως - εισόδημά τους.
Ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων που εργάζονται καταλάμβανε ρητώς και περιοριστικώς μόνο όσους "αναλαμβάνουν εργασία" και περιείχε, επιπροσθέτως, ρητή εξαίρεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ (από το άρθρο 63 Ν. 2676/1999, ως το άρθρο 16 Ν. 3863/2010), ο Ν. 4387/2016 επιφυλάσσει γι' αυτούς μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη.
Προβλέπει, δηλαδή, για πρώτη φορά ότι υφίστανται μείωση 60% στο σύνολο των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών τους όχι μόνο όσοι αναλαμβάνουν εργασία, αλλά και όσοι "αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ", χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Δηλαδή, υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και μάλιστα ακόμα και ήταν κατ' επάγγελμα αγρότες.
Επειδή το μέτρο αυτό συνιστά ένα ακόμα δυσβάσταχτο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, που βάλλεται συνεχώς και αδιακρίτως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και επειδή αποτέλεσμα εφαρμογής των νέων διατάξεων θα είναι η σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής πανελλαδικά, ερωτάστε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταστεί δυνατή η απασχόληση των αγροτών που το έχουν ανάγκη, χωρίς δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες γι' αυτούς».

Ζητούν εξηγήσεις

«Υπάρχει όντως σύγχυση»
Αλλά το γεγονός ότι υπάρχει σύγχυση στον κόσμο επιβεβαιώνει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, που επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εκδώσει άμεσα η κυβέρνηση την εγκύκλιο αυτή για να δοθεί τέλος στην αγωνία του κόσμου».
Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, είχαν πράγματι παλιότερα, μετά τις 12 Μαΐου που ψηφίστηκε το ασφαλιστικό, δοθεί εξηγήσεις ότι αυτή η περικοπή του 60% της σύνταξης αν υπάρχει γεωργικό εισόδημα θα ισχύει για τους νέους συνταξιούχους. Αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι κάτι βέβαιο αν δεν εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περικοπή δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όμως οφείλεται στο γεγονός», όπως εξηγεί ο Παύλος Μπαριτάκης, «ότι πλέον η επιδότηση αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από την κυβέρνηση και γι' αυτό έχουμε και την περικοπή της σύνταξης».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας