Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κατανόηση της αυτοκτονικότητας και προσπάθεια για την πρόληψή της

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου συνεχίζει την εκπαίδευση φορέων του Δήμου Σητείας με σκοπό την πρόληψη σε θέματα αυτοκτονικότητας και ψυχοπαθολογίας.
Την ομάδα ψυχοεκπαίδευσης αναλαμβάνει ο κλινικός νευρο-ψυχολόγος Δημήτρης Γιαγκιόζης και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στο Γ.Ν. Σητείας, στο χώρο του αμφιθεάτρου 11.30 π.μ.- 1 μ.μ.
Η 4η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Φεβρουάριου στις 11.30 π.μ. στο Γ.Ν. Σητείας με θέμα «Κατάθλιψη».
Η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεστε στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου, τηλ. 28410-25.905 και mail kinarogi@yahoo. gr


Στην τρίτη συνάντηση που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σητείας, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας ψυχοεκπαίδευσης, ο νευρο-ψυχολόγος κ. Δημήτρης Γιαγκιόζης, «σκοπός είναι ο συντονισμός των τοπικών φορέων σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα στο θέμα της αυτοκτονικότητας, που για την περιοχή της Σητείας έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η ψυχοεκπαίδευση των τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων είναι η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, κλινικές του Νοσοκομείου, ο Δήμος, η Εκκλησία.
Ευελπιστούμε να συνδράμουν κι άλλοι τοπικοί φορείς στο μεγαλεπήβολο έργο μας. Είναι μεγαλεπήβολο project, είναι πιλοτικό, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή της Σητείας κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, να γνωρίζουν τί σημαίνει ψυχική παθογένεια, ψυχική υγεία.
Ο απώτερος σκοπός είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία ενδοομάδα στην οποία θα λειτουργήσουν. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια και προσομοίωσης κατά κάποιο τρόπο πραγματικών γεγονότων για αυτοκτονικότητα και τρόπος δυνητικής διαχείρισης αυτών.
Η συμμετοχή των τοπικών φορέων είναι ικανοποιητική, ενώ παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των συμμετεχόντων, κάτι που είναι θετικό. Είναι κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, διότι αν δεν έρθουν οι συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν αυτή την προσπάθεια, δεν έχει λόγο ύπαρξης επί της ουσίας.
Επίσης η διαδικασία είναι ανοικτή και προς τους πολίτες. Το βασικό μας μέλημα για το Νοσοκομείο της Σητείας αφορά τους τοπικούς φορείς που έχουμε συμπεριλάβει στο αρχικό μας πλάνο. Σαφέστατα ενημερωτικά και μόνο οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να βρεθεί στο εν λόγω εγχείρημα, να ενημερωθεί για θέματα που άπτονται της ψυχικής πάθησης είναι ευπρόσδεκτος».

Οι παράγοντες της αύξησης
«Το τελευταίο διάστημα», συνέχισε, υπάρχει μία συστηματική αυξανόμενη τάση της αυτοκτονικότητας στην περιοχή της Σητείας. Τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξαν ουσιαστικά αυτοκτονίες περί το ένα άτομο ανά μήνα, που σημαίνει ότι μιλάμε για ένα συντριπτικό ποσοστό αύξησης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παλαιότερα η Κρήτη δεν αντιμετώπιζε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ο κόσμος έχει μία τάση ουσιαστικά να αποδίδει το φαινόμενο της αυτοκτονικότητας ή τον επιπολασμό της αυτοκτονικότητας σε παράγοντες που αφορούν την οικονομία. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι οικονομικοί παράγοντες τίθενται μέσα από ένα πλαίσιο νοηματοδότησης, δηλαδή όταν ουσιαστικά το νόημα της ζωής μας βρίσκεται αποκλειστικά σε οικονομικά μεγέθη, κι όταν αυτά εκλείπουν ξαφνικά ο άνθρωπος βρίσκεται έρμαιο της έλλειψης νοήματος της ζωής του και καλείται ουσιαστικά να εφαρμόσει μία προσαρμοστικότητα στα νέα του δεδομένα. Αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους, θα δυσκόλευε τον οποιοδήποτε από εμάς, το να βρούμε ουσιαστικά νόημα σε αυτή τη ζωή.
Δεν είναι οι οικονομικοί παράγοντες εκείνοι που παρωθούν την αυτοκτονικότητα. Αυτό ουσιαστικά που την παρωθεί είναι ένας συγκεκριμένος διάλογος που ξεκινάει με αφορμή τις οικονομικές αντιξοότητες και που ουσιαστικά περιλαμβάνει την έλλειψη νοήματος στη ζωή μας, την έλλειψη συντροφικότητας, την κοινωνική συνιστώσα, δηλαδή το φαινότυπο, το πώς ουσιαστικά έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε με τους συνανθρώπους μας και την έλλειψη αυτής της συνθήκης. Το να δυσκολεύεται ένας άνθρωπος πραγματικά να σχετιστεί με τους ανθρώπους και να βρει νόημα μέσα από αυτήν την ανθρώπινη επαφή».

Κανείς δεν είναι μόνος του
«Η ενημέρωση λοιπόν του κόσμου και η αποβολή του φόβου, είναι ζητούμενο. Βέβαια οι άνθρωποι δεν λειτουργούν με χρονοδιακόπτες ή διακόπτες συναισθήματος. Δεν πατάμε δηλαδή ένα πρωί τον διακόπτη της κοινωνικής μας αλληλεπίδρασης ή ένα άλλο πρωί τον απενεργοποιούμε. Έχει σημασία να καταλάβουμε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με προσταγές: πρέπει οπωσδήποτε να έχω κοινωνικές επαφές. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι επί της ουσίας να αντλήσουμε και πληροφορίες μέσα από τους τοπικούς φορείς που προανέφερα και συμμετέχουν στον εν λόγω εγχείρημα ώστε να δούμε ποιά είναι τα πραγματικά ιδιότυπα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της Σητείας που ενδεχομένως έρχονται σε επαφή με αυτοκτονικούς διαλόγους κι αυτοκτονικές σκέψεις.
Η όλη λοιπόν προσπάθεια λειτουργεί και προληπτικά, αφού είναι ένα προληπτικό εργαλείο, η ενημέρωση των φορέων. Προσπαθούμε να “ανοίξουμε τις πόρτες” και να δούμε ότι η ψυχική πάθηση και η ασθένεια μας περιλαμβάνει όλους. Όλοι μας δυνητικά θα μπορούσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μία αγχώδη διαταραχή, με ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να βιώσουμε από δυσαρέσκεια μέχρι μορφές ψυχικής παθογένειας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του σε αυτό. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να λάβουν οι πολίτες της περιοχής. Κανένας δεν είναι ουσιαστικά μόνος του, αρκεί να το επιλέξει.
Ζητούμενο είναι η χρήση που γίνεται από τους ανθρώπους, των κοινωνικών δομών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οποίων το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας που στελεχώνονται από άρτια εκπαιδευμένα μέλη, καθώς και ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχιατρική μέριμνα γενικότερα και παρακολούθηση. Οι υπάρχουσες δομές εξυπηρετούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης. Δεν υπάρχει βέβαια ψυχιατρική κλινική, κάτι που εν τέλει είναι ζητούμενο σε ένα πλαίσιο, όπως αυτό της Ανατολικής Κρήτης, όπου τα φαινόμενα ψυχικής πάθησης επιπολάζονται», πρόσθεσε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας