Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Μετά το σάλο, επιστροφή στο εργόσημο για τους εργάτες

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣΑφού είδαν και οι ίδιοι ότι «αυτά τα πράγματα δε γίνονται» σε ό,τι αφορά το επάγγελμα του αγρότη, οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, παίρνουν πίσω την απόφαση για μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από τους εργάτες γης και επαναφέρουν το εργόσημο, έστω και προσωρινά.

Έτσι, με νεότερη εγκύκλιο παραμένει το εργόσημο ως τρόπος ασφάλισης των αλλοδαπών, αλλά και των Ελλήνων εργατών γης.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω διαβεβαίωση δόθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, και Εξωτερικών, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
Αφού συζήτησαν τα θέματα αυτά, όπως προκύπτουν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και το επίμαχο άρθρο 58 του Ν. 4384/2016, που αφορά στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, για να μην επικρατήσει μπάχαλο, έστω και προσωρινά, θα πρέπει να επανέλθει το εργόσημο.
Επίσης, υποβλήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και συζητήθηκαν δυσχέρειες που εμφανίστηκαν κατά την εφαρμογή της διάταξης.
Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στη βόρεια Ελλάδα, στην κατεύθυνση επίλυσής του. Για το λόγο αυτό παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας Γ. Ουρσουζίδης και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι»
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθάρισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης νιώθουν δικαιωμένοι από την εξέλιξη αυτή, παρότι η νέα εγκύκλιος είναι προσωρινή.
«Για μια φορά ακόμη φαίνεται η ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους. Ψήφισαν ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ψήφισαν αυτό το επίμαχο άρθρο 58, χωρίς να έχουν προβλέψει ότι το 90% των καλλιεργειών της Ελλάδας είναι εποχικές. Και εκτός αυτού, δεν είναι όλες οι μέρες, μέρες εργασίας.
»Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Σήμερα πάμε στη δουλειά, αύριο δεν πάμε. Επομένως, όλα αυτά συναινούν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε στην ύπαιθρο να λειτουργήσουμε σαν ΙΚΑ. Εμείς δεν είμαστε στεγάσμένοι επιχειρηματίες. Είμαστε υπαίθριοι.
»Και εφόσον μας κατατάσσουν στην κατηγορία του επιχειρηματία, είμαστε υπαίθριοι επιχειρηματίες που εξαρτόμαστε από τα καιρικά φαινόμενα. Μπορεί λοιπόν όλο το μήνα να δουλέψουμε, μπορεί και όχι. Εξάλλου, μπορεί να βρέχει και 20 μέρες συνεχόμενα».
Έτσι, είναι ανέφικτη η ασφάλιση ενός εργάτη γης από έναν παραγωγό για ολόκληρο το μήνα, λόγω καιρικών φαινομένων. Και φέρνει ως παράδειγμα ο Μύρων Χιλετζάκης τον τομέα του ελαιολάδου.
«Η "ναυαρχίδα" στην Ελλάδα στις εξαγωγές είναι το ελαιόλαδο. Και το ελαιόλαδο μαζεύεται τους χειμερινούς μήνες και επομένως δεν είναι όλες οι μέρες, μέρες εργασίας κατά το τρίμηνο της συγκομιδής του ελαιοκάρπου. Επομένως, όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε δε θα μπορούσε κανένας παραγωγός να κάνει κάποιον προγραμματισμό για να απασχολήσει έναν εργάτη ολόκληρο το μήνα», όπως εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης.
Όλα αυτά τα στοιχεία έπεσαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα. Μεγάλο βάρος έδωσε η Βόρεια Ελλάδα, επειδή απασχολεί πάρα πολλούς αλλοδαπούς, υπηκοότητας Αλβανίας. Και μαζί με τις προτάσεις των Κρητικών, υπήρξε η εξέλιξη να πειστεί το υπουργείο να αναστείλει τη λειτουργία της μηνιαίας ασφάλισης τουλάχιστον προσωρινά, χωρίς να ξέρει κανείς όμως ποια θα είναι η εξέλιξη της απόφασης.
«Νόμος ή τροπολογία δεν έχει κατατεθεί προς το παρόν για να αλλάζει ο υπάρχων νόμος. Υπάρχει μόνο η υπουργική απόφαση. Εμείς ζητάμε μια τροπολογία, μια τροποποίηση του νόμου, που να περάσει από τη Βουλή και να εξαιρεί τους αγρότες από την ασφάλιση, όπως ισχύει μέσω του ΙΚΑ. Από 'κει και πέρα, και με το εργόσημο υπάρχουν προβλήματα, αλλά κουτσά-στραβά το εργόσημο, που ισχύει τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται από τους παραγωγούς».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας