Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη ανησυχία για το Φοινικόδασος στο Βάι από το κόκκινο σκαθάρι

Την αρχική εκτίμηση και ελπίδα ότι το κόκκινο σκαθάρι δεν θα προσβάλει το φοίνικα του Θεοφράστου, από τους οποίους αποτελείται το φοινικόδασος Βάι, έρχεται να διαψεύσει το πρώτο κρούσμα νέκρωσης φοίνικα που ανήκει στο ενδημικό είδος,
ο οποίος ήταν φυτεμένος σε κήπο μονάδας ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, στην περιοχή Πετρά Σητείας και σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από το φοινικόδασος.
10.00 Σ featured (2)Αυτό γνωστοποίησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανόλης Συλλιγάρδος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Υπηρεσία στην οποία προϊσταται, εκπονεί μελέτη – σχέδιο δράσης για το τρέχον έτος, που αφορά στην καταπολέμηση του εντόμου των φοινικοειδών, «rhynchophorus ferrugineus» – του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού – στο φοινικόδασος Βάι. Η  Διεύθυνση Δασών προχωρεί στην εκπόνηση της μελέτης, βάσει της οποίας θα επιδιώξει – εφόσον εγκριθεί από την Επιθεώρηση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης – να αναθέσει και σχετική εργολαβία στη συνέχεια, για να καταπολεμηθεί το κόκκινο σκαθάρι και να προστατευτεί το φοινικόδασος από τη σοβαρή απειλή καταστροφής.
 10.00 Σ featured (3)

Εγκρίθηκε νέο εντομοκτόνο

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής Δασών, το υπουργείο ενέκρινε τη χρήση ενός νέου φαρμάκου, εντομοκτόνου, που εισάγει νέα δεδομένα στην καταπολέμηση του σκαθαριού, αν και διατυπώνει ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του, αφού εν τω μεταξύ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάσχεση της καταστροφικής δράσης και εξάπλωσης του σκαθαριού.

Έχει εισβάλλει στο φοινοκόδασος

Εν τω μεταξύ, όπως ήδη από μήνες πριν έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, η Διεύθυνση Δασών εκτιμά από ενδείξεις που υπάρχουν, ότι το κόκκινο σκαθάρι έχει εισβάλει στο φοινικόδασος, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί αν και ποιο είναι το μέγεθος της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκαλέσει στα φοινικόδεντρα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συλλεχθεί κόκκινα σκαθάρια μέσα από το φοινικόδασος, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει «πέσει» κανένας από τους φοίνικες που φύονται μέσα.
Ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Ματθαίος Φιλιππάκης, ο οποίος έχει αναλάβει και εκπονεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι από το 2010 η Υπηρεσία είχε καταρτίσει μελέτη – σχέδιο καταπολέμησης του σκαθαριού, «αλλά δεν μας την είχαν εγκρίνει και έμεινε έτσι η υπόθεση και από τότε δεν μας έχουν εγκρίνει καμιά ενέργεια, επιμένοντας να εφαρμόζουν τις δικές τους μεθόδους οι οποίες έχουν αποτύχει». Αποτέλεσμα αυτού, είπε ο κ. Φιλιππάκης, ήταν να προχωρήσει και επεκταθεί η προσβολή από το σκαθάρι που τώρα απειλεί και το Βάι…
«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνομε μια μελέτη με δικό μας τρόπο καταπολέμησης, η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως. Εάν δεν εγκριθεί, θα ξαναπροσφύγουμε στον Εισαγγελέα», τόνισε ο δασολόγος, εξηγώντας ότι ο ίδιος, προσέφυγε στον Εισαγγελέα υποβάλλοντας μήνυση, για τη μη έγκριση της προηγούμενης μελέτης και στην οποία, αν και έχουν περάσει έξι χρόνια, δεν υπάρχει ακόμη καμία έκβαση. Παραμένει σε εκκρεμότητα…», πρόσθεσε.

Ο φοίνικας του Θεοφράστου που προσεβλήθη

Ο φοίνικας του Θεοφράστου που προσεβλήθη και νεκρώθηκε από το σκαθάρι, ήταν ύψους 3,5 μ. και ηλικίας 30 ετών. Κατά τον τεμαχισμό του κορμού, εντοπίστηκαν μέσα του «κουκούλια» με προνύμφες. Στην ίδια ξενοδοχειακή μονάδα εντοπίστηκαν κουκούλια εντόμων και σε άλλα φοινικόδεντρα Θεοφράστου, όταν ο ιδιοκτήτης είχε προβεί σε εργασίες καθαρισμού τους.
Για το συγκεκριμένο συμβάν ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου και προέβη σε δειγματοληψίες για περαιτέρω διερεύνηση.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας