Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Κοινωφελής Εργασία: Χιλιάδες...για μια θέση στον ήλιο

Εργασία σε γραφείο
Σήμερον τα σπουδαία για χιλιάδες ανέργους της χώρας και της Κρήτης! Όπως είχε προαναγγείλει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", μετά από δίμηνη καθυστέρηση ξεκινά επιτέλους σήμερα το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας και στην Κρήτη, στο πλαίσιο του τρίτου "πακέτου" προσλήψεων που αφορά σε 24.251 θέσεις σε 274 Δήμους της χώρας.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων προς τον ΟΑΕΔ ανοίγει σήμερα, στις 10 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μια θέση σε κάποιον Δήμο μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της 3ης Φεβρουαρίου. Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους ανέργους σε επίπεδο Κρήτης, αφού αυτή τη φορά έχει αλλάξει ο χρονικός ορίζοντας της σύμβασης, που έχει γίνει πλέον 8μηνη αντί για 5μηνη που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχουν βελτιωθεί και οι εργασιακοί όροι της απασχόλησης σε σχέση με το παρελθόν.
Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι ότι αυτή τη φορά δίνεται ξεχωριστό βάρος στους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι και πριμοδοτούνται περισσότερο στη συγκομιδή της μοριοδότησης...
Αναλυτικότερα, στη δημιουργία 24.251 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού σε όλους τους Δήμους της χώρας, αφορά η πρώτη δημόσια πρόσκληση (Νο 1/2017) του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκινάει σήμερα Τρίτη 24/01/2017 και ώρα 10 το πρωί και διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή 03/02/2017 και ώρα 12 το μεσημέρι.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται - αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο - στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από πιστοποιημένους χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα του Παραρτήματος Ι και μέχρι τρεις Επιβλέποντες Φορείς.
Όπως και στη Δημόσια Πρόσκληση Ν10/2016, όσοι κατοικούν σε Δήμους με υψηλή ανεργία πριμοδοτούνται και με το κριτήριο της εντοπιότητας. Επιπρόσθετα, η δράση στοχεύει διττά, αφενός, στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση.
Αναφορικά με τη συμβουλευτική, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες (συμβουλευτικών υπηρεσιών) στους ωφελούμενους, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στην πράξη. Η δράση της κατάρτισης θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher) στο σύνολο των ωφελουμένων. Οι ωφελούμενοι θα εργάζονται στη θέση για την οποία έχουν επιλεχθεί και μία ημέρα της εβδομάδας θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης. Η κατάρτιση θα ξεκινήσει μετά το 2ο μήνα του προγράμματος. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Οι δικαιούχοι

Ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που ανήκουν σε - τουλάχιστον - μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους.
5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
6. Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
7. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (03/02/2017) έχουν μόνο οι δυνητικά ωφελούμενοι α) άνεργοι μονογονεϊκών οικογενειών, β) άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κανονικοί άνεργοι στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και γ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας