Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ξεδιψάσαμε αλλά δεν φτάνει, έχουμε ανάγκη και άλλες βροχές

Βροχές κακοκαιρία ομίχλη κεντρο
Η "Αριάδνη" με το μίτο της έδειξε το δρόμο που οδηγεί έξω από το λαβύρινθο της ανομβρίας, η οποία μας βασάνισε για καιρό. Και ακολούθησε ο "Βίκτωρας" σε πιο χαμηλούς τόνους, ο οποίος έριξε αρκετό νεράκι ακόμα, χαλώντας λίγο το παραμυθένιο σκηνικό του χιονιού αλλά... "φουλάροντας"
τις δεξαμενές της φύσης με σημαντικές ποσότητες βροχής. Ας μη βιαστούμε, όμως, να επαναπαυτούμε, γιατί, αν και ξεδιψάσαμε για αυτό το διάστημα, δεν έκλεισε ο υδρολογικός κύκλος ώστε να μπορούμε να ανασάνουμε με ανακούφιση ότι το φετινό καλοκαίρι δε θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Όπως σημειώνουν τόσο ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς, όσο και ο ερευνητής Μιχάλης Δρετάκης, χρειάζεται ακόμη... δουλειά, καθώς πρέπει να ρίξει αρκετό νερό και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο, ώστε να έχουμε εξασφαλιστεί για φέτος.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι ότι οι βροχές δεν καταγράφονται "απλωμένες" στο χρόνο. Αν και έπεσε αρκετό νερό αυτό το διάστημα, όπου στατιστικά Δεκέμβρης και Γενάρης είναι οι πιο βροχεροί μήνες για την Κρήτη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προηγούμενοι του φθινοπώρου ήταν άνομβροι.
Για τους πρώτους μήνες του χειμώνα τα στοιχεία είναι, πάντως, ικανοποιητικά σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έπεσαν αρκετά χιόνια, τα οποία θα κρατήσουν για καιρό τροφοδοτώντας τους υπόγειους υδροφορείς, τις πηγές και τα ρυάκια.
Στο ότι δεν καλύφθηκαν οι ελλείψεις παρά το γεγονός ότι έπεσε πολύ νερό, ειδικά μέσα στον Ιανουάριο, συμφωνεί και ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης. Το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές δεν έριξε νερό ή χιόνι σημαίνει πως δεν έχουν καλυφθεί οι ελλείψεις, κάτι που θα φανεί πιο ξεκάθαρα το επόμενο διάστημα, όταν αρχίσουν να λειώνουν τα χιόνια. Αν δεν κάνει, πάντως, άλλα τόσα νερά, και κυρίως αν αυτά δεν πέσουν σε διασπορά σε όλο το νησί, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το καλοκαίρι.
Από τα πλέον θετικά, πάντως, της κακοκαιρίας που έφερε μαζί της η "Αριάδνη" ήταν τα χιόνια, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, σε αντίθεση με τις καταιγίδες, τα νερά των οποίων χύνονται στη θάλασσα, το νερό από το λειώσιμο των χιονιών καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς και θα τροφοδοτεί για καιρό τις πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον πρόσφατο χιονιά ντύθηκαν στα λευκά ακόμα και βουνά που σπάνια πιάνουν χιόνι.
Ο κ. Μυλωνάς δίνει μια ακόμα ενδιαφέρουσα διάσταση στο όλο θέμα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα για το νησί μας εστιάζεται στην απουσία μεγάλων λεκανών απορροής και η λύση για να μην αντιμετωπίζουμε θέματα με τη λειψυδρία είναι η κατασκευή πολλών αλλά μικρών φραγμάτων. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε αν μια χρονιά κάνει πολλά νερά. Ας θυμηθούμε άλλωστε το 2016, που ήταν απελπιστικά ξηρό.
Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών και σύμφωνα με όλα τα μοντέλα τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20-30%, κάτι που πρέπει να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας. Είναι επίσης γνωστό από πολλές σχετικές μελέτες ότι το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και διαστήματα με κατακλυσμιαίες βροχές που δε θα μπορούν να καλύψουν το κενό, αφού το νερό των καταιγίδων λόγω της ορμητικότητάς τους καταλήγει στο μεγαλύτερο ποσοστό του στις θάλασσες και όχι στη διψασμένη γη.
Και οι δύο επιστήμονες, πάντως, όσον αφορά στο υδρολογικό έτος, κρατούν μικρό καλάθι, δηλώνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά ώστε να έχουμε μια ασφαλή εικόνα για το τι μας περιμένει..!

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας