Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου στον Αζωκέραμο Σητείας

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του εξ Αζωκεράμου, ο φερώνυμος Ιερός Ναός στον οικισμός Αζωκέραμο της Ενορίας Κελλαρίων Σητείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλοςαναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της συνάντησης και μεταστροφής του Αρχιτελώνου Ζακχαίου καθώς και στον βίο του τιμωμένου Αγίου Ιωσήφ του εξ Αζωκεράμου, του επονομαζομένου και Σαμάκου, που γεννήθηκε σ᾽ αυτό το χωριό της επαρχίας Σητείας, ο οποίος, όπως είπε, έκανε πράξη στη ζωή του την μετάνοια και μεταστροφή του Ζακχαίου.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Δ΄ Αρχιερ. Περιφερείας και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου Κελλαρίων προσφώνησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο, σημειώνοντας τα ακόλουθα: “Σας υποδεχόμαστε ανήμερα της εορτής του Οσίου Πατρός ημών Ιωσήφ του Ηγιασμένου, που λαμπρύνετε με την παραουσία σας σήμερα την πανήγυρή μας στο ομώνυμο και περικαλλές παρεκκλήσιο του χωριού Αζωκέραμος της Επαρχίας Σητείας, που είναι και η γενέτειρα του Αγίου, εκφράζοντας αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού, αγάπης, πλήρους αφοσιώσεως, χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης εμού προσωπικά αλλά και όλων όσων βρίσκονται εδώ. Αίνον και ύμνον αναπέμπωμεν στο Τριαδικό Θεό, διότι η πρόνοια Του κατηύθυνε τις επισκοπικές ψήφους και σας εξέλεξε παμψηφεί σε διαδοχή του πολύκλαυστου Ποιμενάρχου μας και πνευματικού πατρός μας κυρού Ευγενίου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι ένας δικός μας Κληρικός, μέσα από τα σπλάχνα της Ι. Μητροπόλεως μας, μετά από πολυετή διακονία και πολυσχιδή προσφορά στο ποιμαντικό, διοικητικό και αναστηλωτικό έργο στην Τοπική μας Εκκλησία, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αναλάβατε εσείς ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης να διαποιμάμετε την Ι. Μητρόπολη μας. Σας καλωσορίζουμε στην Ενορία μας και σας ευχόμαστε να έχετε ετη πλείστα, υγιεινά και ευφρόσυνα και μια πολύκαρπη και ευλογημένη Αρχιερατική διακονία. Ως ανάμνηση της πρώτης σας Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο περικαλλή αυτό ναό του Αγίου Ιωσήφ, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Κελλαρίων σας προσφέρει ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο,  εκφράζοντας τα ευγενή αισθήματα μας για το σεπτό πρόσωπό σας. Να είστε πάντα Άξιος”.
Επίσης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων “Ο Άγιος Δημήτριος” τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο καλωσόρισε ο κ. Γεώργιος Καφεσάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου Ενορίας Κελλαρίων, εκφράζοντας τα αισθήματα σεβασμού και ιδιαίτερης χαράς των συγχωριανών του για την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του νέου Μητροπολίτου στη γενέτειρα του τιμωμένου Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Ηγιασμένου. Όπως τόνισε, “Η ψυχική σας ευγένεια, η πίστη και υπομονή σας, η πραότητα και δικαιοσύνη, η άοκνη δράση και προπάντων ο ανθρωπισμός σας καθώς επίσης η εκκλησιαστική σας εμπειρία και ο πνευματικός σας πλούτος εγγυώνται μια επιτυχημένη και πολύκαρπη αρχιερατική θητεία”.
Τέλος, προσκάλεσε τον Σεβ. κ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο να επισκεφθεί το χωριό τους, τους Αδραβάστους, για να ιερουργήσει και του ευχήθηκε να έχει υγεία και δύναμη για να επιτελέσει το σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο του.
Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Δ΄ Αρχιερ. Περιφερείας, ο π. Εμμαν. Μαρκάκης, Εφημέριος Κρυονερίου και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ενώ συμπροσευχόμενος ήταν ο Πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος  Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιω. Χατζηνάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Γεώργ. Καθεκλάκης και ο Πρόεδρος της Μονομετοχικής Αν. Δημοτικής Εταιρείας Σητείας (Μ.Α.Δ.Ε.Σ.) κ. Εμμ. Φουντοραδάκης και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας