Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η περιοχή της Σητείας εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ήσυχες της Κρήτης

Για το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας το 2016 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο. Μάλιστα έχει να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς δράσης του. Ο Διοικητής του Α/Τ Σητείας, Αστυνόμος Β΄ κ. Γεώργιος Μάλλιος μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ εστίασε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την υπηρεσία με σκοπό την προστασία των πολιτών.
Πάντως σημείωσε ότι «η περιοχή της Σητείας εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο “ήρεμες” της Κρήτης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός».
 Μάλλιος Σητεία αστυνομικός
Τα τροχαία
«Θα πρέπει», συνέχισε, «να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και προσπάθεια από όλους ώστε να περιοριστούν το δυνατόν τα τροχαία ατυχήματα. Και φέτος όπως και πέρυσι δυστυχώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε στα τροχαία με ελαφρύ τραυματισμό.
Η μείωση των τροχαίων αποτελεί συνεχή και σταθερό στόχο.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η οδήγηση απαιτεί σύνεση και προσοχή, όχι ιδιαίτερες ακρότητες, διότι δεν είναι δύσκολο να προκληθεί ένα τροχαίο ατύχημα με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν».
Αντίστοιχη βέβαια ήταν φέτος και η αύξηση των τροχονομικών ελέγχων και παραβάσεων. Έχουν βεβαιωθεί περίπου 470 επικίνδυνες παραβάσεις, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης και κράνους, οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
«Πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την οδήγηση, διότι δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.
Αλλά και το κυκλοφοριακό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγουν την στάθμευση σε δρόμους που υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση (Παπαναστασίου, Κορνάρου κλπ, δρόμοι γύρω από την Λαϊκή Αγορά κάθε Τρίτη) προκειμένου να μην δημιουργούνται ή να εντείνονται τα προβλήματα», τόνισε.

Οι κλοπές
«Στον τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε, «μείωση επετεύχθη φέτος στις κλοπές της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης αύξηση των εξιχνιάσεων των κλοπών κατά 12%. Αυτό οφείλεται και στην προληπτική αστυνόμευση που κάνουμε αλλά και σε κατασταλτικές ενέργειες. Επίσης συμβάλει το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος έχει καλύτερη ενημέρωση, οπότε είναι περισσότερο προσεκτικός.
Στις περιπτώσεις κλοπών, όταν ένας πολίτης αντιλαμβάνεται μία παράξενη κίνηση, συμπεριφορά ατόμων να μην διστάζει να επικοινωνεί με την αστυνομία και να ενημερώνουν ώστε να γίνεται έλεγχος και να προλαμβάνονται καταστάσεις δυσάρεστες».

Τα τηλεφωνήματα- απάτες
Ο κ. Μάλλιος εφιστά την προσοχή των πολιτών και στα περίφημα τηλεφωνήματα- απάτες. Πρόκειται για τηλεφωνήματα που δέχονται πολίτες από άτομα που επικαλούνται εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα ζητώντας χρήματα προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες στο συγγενικό τους πρόσωπο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι πολίτες, να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία και να προσπαθούν να επικοινωνούν με το συγγενικό τους πρόσωπο που αναφέρεται, χωρίς να δίνουν περαιτέρω στοιχεία. Όπως έχει παρατηρηθεί, η τακτική των φερόμενων δραστών είναι να εκμεταλλεύονται τον πανικό που προκαλεί η είδηση ενός σοβαρού περιστατικού. Προσπαθούν να αποκόψουν από κάθε άλλη επικοινωνία το άτομο, στο οποίο τηλεφωνούν (κρατώντας το τηλέφωνο ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο).
Στη Σητεία υπήρξε αντίστοιχο περιστατικό και μάλιστα τον περασμένο μήνα και δυστυχώς ήταν τετελεσμένη περίπτωση με αποτέλεσμα να αποσπαστεί από μία γυναίκα το χρηματικό ποσό των 7.000 €.

Τα ναρκωτικά
Στον τομέα των ναρκωτικών για το 2016 κατεγράφησαν 30 υποθέσεις, έναντι 26 κατά το προηγούμενο έτος. Οι 4 αφορούν κακουργηματική παράβαση, εμπορία -διακίνηση. Συνολικά συνελήφθησαν 33 άτομα.
Ο κ. Μάλλιος στάθηκε και στην αποδοτική συνεργασία και στην συμβολή του ΚΑΕ Σητείας στην αντιμετώπιση συμβάντων στον τομέα των ναρκωτικών και των κλοπών.

Η στελέχωση
«Σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα είναι χειρότερα, το Α/Τ Σητείας διαθέτει λιγότερο προσωπικό -δεδομένου ότι υπήρξαν κι αναμένονται αναχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, μεταθέσεων, ενώ από την άλλη από τα μέσα της χρονιάς επέστρεψαν στο Δήμο αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε υπηρεσίες του οι τρεις πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που ενίσχυαν μέχρι τότε το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας με αισθητή παρουσία εντός της πόλης στο θέμα κυρίως του κυκλοφοριακού», εξήγησε ο κ. Μάλλιος.

Η μεταστέγαση
«Αν και αναγκαία η μεταστέγαση της υπηρεσίας, το μισθωμένο κτίριο που τώρα στεγάζεται δεν είναι κατάλληλο, δεν διαθέτει επαρκείς χώρους, εύκολη πρόσβαση στα Α.μεΑ. κλπ., επί του παρόντος δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι νεότερο», επεσήμανε.
Σχετικό έγγραφο έχει πάντως υποβληθεί προς το Νοσοκομείο Σητείας και το Υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση του κτιρίου που στο παρελθόν στεγαζόταν δημοτικό σχολείο κι αναμένεται απάντηση.
«Είναι αλήθεια ότι το υπάρχον κτίριο δεν πληροί τις ανάγκες της αστυνομικής υπηρεσίας και οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε, ειδικά τα άτομα με κινητικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι. Αναμένουμε απάντηση για να δούμε τί μπορεί να γίνει», υπογράμμισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας