Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Στόχος να γίνει το λιμάνι Σητείας ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης

Αποδοτική θεωρείται η χρονιά που ολοκληρώθηκε για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας, καθώς πολλά ήταν τα θέματα που προχώρησαν, ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν προκειμένου να διεκπεραιωθούν το τρέχον έτος. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Θοδωρής Πετρουλάκης προέβη σε έναν απολογισμό του 2016.


Το master plan
«Ήταν μία χρονιά κατά την οποία υπήρξε εξέλιξη σημαντική σε διάφορα θέματα που αφορούν την λειτουργία του Ταμείου σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό του προηγούμενου διαστήματος.
Ένα είναι η ανάθεση του πλαισίου έργων ανάπτυξης του λιμένα Σητείας -master plan, μία επιδίωξη της διοίκησης του Ταμείου είναι το λιμάνι να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα στην Κρήτη. Προχωρήσαμε στην ανάθεση της μελέτης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει καμία υποδομή στο εκάστοτε λιμάνι. Η μελέτη αυτή έχει ορίζοντα εικοσαετίας. Το master plan είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε Λιμενικό Ταμείο για να ολοκληρωθούν σταδιακά και με προτεραιότητα έργα και παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν το λιμάνι της Σητείας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας και είναι υποχρεωμένο να έχει master plan. Με τα προγραμματικά αυτά σχέδια καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε άλλο απαραίτητο έργο, το οποίο θα εξυπηρετεί την ασφάλεια του λιμένα. Είναι λοιπόν στο στάδιο της υλοποίησης -εκπονείται- και εκτιμούμε ότι με μία μικρή παράταση, που ζήτησαν οι μελετητές – θα το παραλάβουμε το Μάρτιο», δήλωσε.
Το 2016 ανετέθη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων κι αυτές τις ημέρες αναμένεται να παραδοθεί. Είναι άλλωστε μία προϋπόθεση για την έγκριση του master plan του λιμανιού.

Προσκρουστήρες και δέστρες
Ο κ. Πετρουλάκης στάθηκε και στην εξασφάλιση πίστωσης 123.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ακολούθως την υλοποίηση της μελέτης και την δημοπράτηση της προμήθειας προσκρουστήρων και δεστρών για το λιμάνι της Σητείας.
«Επιλύεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα για το λιμάνι. Πλέον όλα τα πλοία θα δένουν με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο πρόσκρουσης στην προβλήτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αποτελεί ακόμα μία βασική υποδομή του λιμένα Σητείας, που αναβαθμίζεται κι ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι προσκρουστήρες ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που μας έθεταν τα πλοία κρουαζιέρας που προσέγγιζαν την περιοχή μας. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί.
Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί οφείλεται στο ότι υπεβλήθησαν ενστάσεις όσον αφορά τον διαγωνισμό, ξεκαθάρισε όμως το τοπίο, έχει υπογραφεί η σύμβαση στις 22 Νοεμβρίου και ήδη έχουν τοποθετηθεί τρεις δέστρες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν και οι προσκρουστήρες, στο κομμάτι που δένουν τα εμπορικά πλοία και στο τμήμα που ελλιμενίζονται τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη», πρόσθεσε.

Ο φωτισμός
Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζει ο φωτισμός του λιμανιού.
«Αυτό», εξήγησε ο κ. Πετρουλάκης, «οφείλεται στην παλαιότητα των καλωδίων, των πινάκων κι όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το Λιμενικό Ταμείο συνέταξε μελέτη, έγινε η δημοπράτηση για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο λιμάνι της Σητείας. Δυστυχώς λόγω ενστάσεων έχει καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης. Έχουμε κάνει ένσταση σε επιτροπή αποτελούμενη από δικαστικούς και αυτές τις ημέρες αναμένουμε το αποτέλεσμα της επιτροπής. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και θα λυθεί έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει το λιμάνι της Σητείας».

Ολοκληρώθηκαν εντός του 2016
Το 2016 διεκπεραιώθηκε και η σχετική προμήθεια καλαθιών απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Σητείας και θα τοποθετηθούν και στο λιμάνι του Κουρεμένου, του Μόχλους και στο Μακρύ Γιαλό, στην περιοχή του Δήμου Σητείας.
Το 2016 παρελήφθη αντιρρυπαντικός εξοπλισμός, διεξήχθησαν επίδειξη και εκπαίδευση των υπευθύνων ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση.
Στα όσα έγιναν την προηγούμενη χρονιά συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο του Μεσογειακού Φεστιβάλ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του λιμανιού και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φιλοξενεί.
Για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή της Σητείας το Ταμείο προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον κ. Γιάννη Μπρα, «δεδομένης της εμπειρίας που έχει στα θέματα κρουαζιέρας, ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντικό θέμα για τον τόπο μας», συμπλήρωσε ο κ. Πετρουλάκης.

Το παλιό λιμάνι
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Πετρουλάκης, έγινε υποβρύχια επιθεώρηση στο παλαιό τμήμα του λιμανιού της Σητείας -όπου είχε παρατηρηθεί υποσκαφή. Συντάσσεται δε μελέτη, που θα προσδιορίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
Επιπλέον το Ταμείο ασχολείται με την «ολοκλήρωση του σχεδίου ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης, το οποίο προβλέπει τί ακριβώς θα γίνει για την ασφάλεια του λιμανιού δηλαδή περιφράξεις, πύλες», όπως σημείωσε ο κ. Πετρουλάκης
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο υπέβαλε προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αίτημα για χρηματοδότηση της επισκευής του παλαιού τμήματος λιμένα Σητείας προϋπολογισμού 120.000 €.

Χωρίς υπάλληλο
«Όσα προαναφέρθηκαν είναι κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που ξεκίνησαν, προχώρησαν την προηγούμενη χρονιά και αναμένεται να ολοκληρωθούν την τρέχουσα.
Ένα επίσης κυρίαρχο θέμα αποτελεί το ζήτημα του προσωπικού. Το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. Ευελπιστούμε ότι θα ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσει το Λιμενικό Ταμείο, μιας και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσλάβει ένα διοικητικό υπάλληλο, όπως έχουμε αιτηθεί, οικονομικής κατεύθυνσης, ένα πολιτικό μηχανικό κι ένα εργάτη γενικών καθηκόντων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα στοιχειώδη.
Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε επίσης το τρέχον έτος ερχόμενοι σε επαφή με εταιρίες κρουαζιέρας ενημερώνοντας σχετικά για τα όσα έχουν γίνει και τί σχεδιάζεται στο λιμάνι της Σητείας», επεσήμανε ο κ. Πετρουλάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας